Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Élőképet szerveznek a tanárok szombatra a volt Emmi elé

Ez a cikk több mint 1 éves.

Élőképes demonstrációt hirdetett a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) az új Orbán-kormány megalakulásától megszűnő egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szalay utcai épülete elé. Ez az az épület, ahol a tanárszakszervezetek részvételével szerdán újraindultak a tavasszal a kormány lejáró megbízatása miatt berekesztett sztrájktárgyalások, és amely most a Belügyminisztérium fennhatósága alatt ad otthont a közoktatási államtikárságnak.  

„Több látványos élőképet tervezünk, amelyhez anyagokat a PDSZ biztosít, viszont jó sok résztvevőre lesz szükség. Várunk minden oktatásban érintettet: pedagógust, nevelést-oktatást közvetlenül segítő dolgozót, technikai munkatársast, szülőt, nagyszülőt, tanulót és mindenkit akit a közoktatás sorsa érdekel”

– írják a tüntetéshez készített Facebook-esemény leírásában.

A demonstráció szombaton 10:30-kor kezdődik.

Az élőképes megmozdulásra három nappal azt követően kerül majd sor, hogy újraindultak a tavasszal az elsősorban a rendkívül alacsony pedagógusbérek miatt kezdődött sztrájktárgyalások, ahol a PDSZ a Pedagógusok Szakszervezetével (PSZ) közösen képviseli a tanárokat. Szerdán élőben jelentkezett be a két szakszervezet az ötödik Orbán-kormány képviselőivel zajlott első egyeztetés után.


Mint elmondták, a kormány képviselői nem tudták egyetlen követelésükre sem azt mondani, hogy nem jogos, ugyanakkor arra hivatkoztak, hogy az Európai Bizottság visszatartja a béremelés potenciális fedezetként szolgáló uniós forrásokat, ezért nincs most lehetőség fizetések növelésére. Ugyanezzel exkuzálta a kormány Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten egy, az Inforádiónak adott interjúban, ahol is úgy fogalmazott: a béremelés ütemezése és a mértéke részben függ a gazdaság teljesítőképességétől, részben pedig az EU-val való megállapodástól.

„Ezért ha a magyar baloldal képviselői nem azon dolgoznának az Európai Parlamentben havi 5 millió forintért, hogy Magyarországtól  elvegyenek pénzeket, hanem azért, hogy hozzájussunk a nekünk jogszabályok szerint járó pénzekhez, akkor lényegesen előbbre lennénk”

 – mondta Gulyás Gergely, mert szerinte az uniós pénzből „pedagógus béreket is tudnának finanszírozni”.

https://www.youtube.com/watch?v=ENZ2bcdUI4k

A szakszervezetek szerint ez nem elégséges kifogás, továbbá követelésként jelezték azt is az új oktatási kormányzatnak, hogy szeptemberig minden pedagógusnak meg kell ismernie a következő időszakra vonatkozó bérezését, illetve óraszámait. 

Hozzátették: a kollégáik el fognak távozni a tanári pályáról, ezért azonnali beavatkozásra van szükség és ha másképp nem megy, akkor a kormánynak ezt saját zsebből kell megoldania. Arra is kitértek, hogy a túlmunkának is van fedezeti igénye, mert ki kellene végre fizetni, ami 2013 óta nem történik meg az eseti helyettesítések vonatkozásában.

A szakszervezetek ismertették: a tárgyalások folytatódni fognak, a következő forduló június 28-án, 15:00-kor lesz.