Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A szakszervezetek petícióban hívták fel az ombudsman figyelmét az alapjogok sérelmére

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Pedagógusok Szakszervezete petíciót adtak át az Alapvető Jogok Biztosának, hogy tegye a dolgát, és képviselje a pedagógusok sztrájkhoz fűződő jogát.

Miképp ugyanis korábban beszámoltunk, az ombudsman elbagatellizálja az oktatás problémáit és a tanárok sztrájkjogának csorbítását.

Az eseményt a Pedagógusok Szakszervezete élőben közvetítette a Facebookon, a felvételt az alább lehet visszanézni.

A szakszervezetek képviselői kiemelték, hogy alkotmányos alapjogok sérülnek: több aspektusában is sérül a gyermekeké, a munkavállalóké, valamint a szülőké. A pedagógus-szakszervezetek nemcsak Budapesten, de az ombudsmani hivatal valamennyi vidéki irodájánál is leadták a petíciót, melyben összefoglalták az oktatást sújtó jelenlegi problémákat.

Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke felemlegette, hogy 2016 óta többek között sztrájkoltak, tüntettek, kockás inget hordtak, utcán voltak, és azóta sem történt semmi. Elmondta továbbá, hogy Magyarország jövője a tét, mikor a mai diákok a megfelelő oktatásáért állnak ki.

A vezető megköszönte a szolidaritásukat kifejező szakszervezetek kiállását.

Említette, hogy 16 ezer pedagógus hiányzik jelenleg a pályáról, és ez valamennyi diákra hatással van – ugyanis a minőségi oktatás hiánya sérti a diákok alapvető jogait. Ez pedig nem a tanárokon múlik, hanem a kormányon.

A rendezvényen felszólalt számos más szakszervezeti tisztviselő is, akik az oktatást és a pedagógusokat sújtó problémák tömkelegét sorolták fel, mielőtt közösen bementek az ombudsmani irodába, hogy átadják a petíciójukat. A rendezvényen nagyjából 60-70 ember vett részt.