Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Novák Katalin csak azt felejtette el, mit nem tesz a kormány a nők sikerének érdekében

Ez a cikk több mint 3 éves.

Az Axióma konzervatív társalgási oldalon jelentkezett egy, a nők számára a boldog és sikeres élethez iránymutatást nyújtó videóval Novák Katalin, családügyi miniszter. Novák videójában arra keresi a választ, „hogyan lehet sikeres, erős egy nő, hogyan teljesedhet ki”? Teszi ezt úgy, hogy nem megválaszolja a kérdéseket, hanem megmondja azt, amit egyszerűbb: mit ne tegyen.

„Ne higgye el, hogy nekünk nőknek folyamatosan versenyeznünk kell a férfiakkal, ne higgye el, hogy életünk minden pillanatában össze kell mérnünk magunkat egymással és legalább olyan beosztásban legalább akkora fizetéssel kell rendelkeznünk, mint a másiknak.”

Tehát egy nő csak ne higgye azt, hogy ugyanazért a munkáért, sőt, ugyanazért a pozícióért ugyanannyit kéne keresnie, mint egy férfinak. Ahogy azt se higgye el, amit minden nap tapasztal, hogy ezekért a beosztásokért igenis férfiakkal kell versenybe szállnia. Hiába minden, amit lát, amit gondol, a miniszter megmondja neki a tutit: ez nem így van.

„Ne higgye el, hogy választani kell a gyermekvállalás és a komoly szakmai munka, felelősségteljes beosztás közül. Ne higgye el, hogy nem dönthet szabadon, vagy azt, hogy egy nő ne élhetné meg a kiteljesedését sokgyermekes anyaként úgy, hogy „csak” a családjának él.”

Novák szerint tehát az, aki gyereket szül, annak sínen van az élete, hiszen egy vagy több gyermek mellett mindenki számár probléma nélkül folytatható a karrier. Vagy ha mégsem akkor is kiteljesedhet anyaként, hiszen a kormány gondoskodik arról, hogy a gyermekének meg tudjon mindent adni, akkor is, ha esetlegesen nem keres semmit vagy, ha egyedülállóként vállal gyereket.

Ja nem.

A családi pótlék összege több, mint 12 éve nem emelkedett hazánkban. A kormány bár sorra jelentette be az elmúlt években a további támogatásokat, elsősorban adó- és hitelkedvezmények formájában, de egyrészt a jelenlegi válságban jól látszik, hogy aki elvesztette a munkáját az az adókedvezménnyel kitörülheti a pelenkát, ahogy az is, aki munka nélkül szeretne „kiteljesedni” anyaként.

Másrészt az is nyilvánvaló, hogy a „családbarát” kormány csak azoknak a barátja, akik megfelelő társadalmi, kereseti csoporthoz tartoznak, hiszen (ahogy arról korábban is írtunk) a kormány kedvezményei szinte csak a tehetősebbeknek járnak. A minimálbérből vagy átlagkereseten élőknek az adókedvezmény csak aprópénzt hagy a zsebében.

„A döntés a mi kezünkben van. – folytatja monológját Novák. – Ez persze nem jelenti azt, hogy könnyű lenne meghozni ezeket a döntéseket. Éppen ellenkezőleg. Nehéz azt kimondani, hogy valakivel egy életre szóló házastársi szövetséget kötünk. Nehéz vállalni az ezzel járó felelősséget.”

A házasság valóban egy nehéz, bár egyre ritkábban életre szóló döntés. De az nem igaz, hogy a döntés a nők kezében lenne. Hiszen az olyan kapcsolatok számára, ahol mondjuk egy nő egy másik nővel szeretné leélni az életét, és ezt jogi keretek közt, a házasság intézményében szeretné rögzíteni, annak nincs lehetősége a döntésre. Helyette már meghozta azt Novák és a mögötte álló kormány.

„A gyermekáldásra sem könnyű igent mondani, hiszen az lemondással, áldozat vállalással is jár, és ismét egy életre szóló felelősséget is jelent. Nem könnyű nap mint nap gondoskodni egy családról, úgy, hogy közben van egy munkánk szerencsés esetben hivatásunk is. Nehéz áthidalni az évek során felmerülő problémákat, szembenézni a váratlan kihívásokkal.”

Az „évek során felmerülő problémákban” éppen a kormány az, ami nem nyújt segítséget a kiszolgáltatott nőknek. Novák videójában ezeket a problémákat többek között veszekedést, törött malacperselyt és a koronavírust ábrázoló emojikkal illusztrálták.

A családon belüli erőszak kérdésében a kormány érdemben az „áldozatsegítés” évében sem tett túl sokat. Pedig a járvány azokat is gyakoribbá tette: az utóbbi két évben sosem történt annyi családon belüli erőszak, mint idén márciusban – és ezek „csak” azok, amelyek a hatóságok látóterébe kerültek.

Ahogy a koronavírus járvány közvetlen hatásainak, mint az otthoni oktatással járó plusz anyagi terhek, a gyermekekről való gondoskodás és az első hullámban az iskolák bezárásával kieső menzai étkeztetés pótlásával járó többlet költségek enyhítésében sem nyújtott segítő kezet a családoknak.

Jelenleg semmivel sem jobb nőnek lenni hazánkban, mint tíz évvel ezelőtt.

Sőt, a nők helyzetét javítani kivánó olyan dokumentumok ratifikálást, mint a nők elleni erőszakkal kapcsolatos intézkedések bevezetését szorgalmazó Isztambuli egyezmény, a KDNP még nyilatkozatban is elutasította.

„Ne mondjunk le a privilégiumainkról egy rosszul értelmezett emancipációs küzdelemben.”

Hogy itt Novák milyen privilégiumokra gondol nem egyértelmű, de az elmondottak alapján arra, hogy a nőnek a rosszabbul fizetett munka mellett előjoga meghozni a felelősségteljes döntéseket, amiknek következményeiben egyedül marad, különösen az olyan válságok idején, mint a mostani. Előjoga, hogy karrierrel járó terhek mellett a gyermekvállalással járó gondok is az ő nyakába zuhanjanak.

„És merjünk örülni az életnek. Örüljünk, hogy nőnek születtünk. Örüljünk, hogy életet adhatunk, örüljünk, hogy megadatott számunkra a szeretet és a másokról való gondoskodás szépsége, örüljünk hogy van kiért felelősséget vállalnunk.”

Novák tehát életvezetési tanácsadása végén még hozzáteszi, örüljünk mindezekenek. Örüljenek a nők, hogy hiába dolgoznak a család fenntartása mellet, hiába tesznek bele a férfiakkal egyenlőt munkájukba és állnak helyt még otthon is, mindenféle plusz megbecsülés nélkül, mosolyogjanak mindehez.

Sikeres nő tehát az, aki férfival házasodik össze, szülés közben dolgozik és gondoskodik családja idős és fiatal generációiról egyaránt, teszi mindezt kevesebb fizetésért, remélhetőleg mosolyogva.

Ideje lenne már egy kormányzati iránymutatásnak a férfiak megfelelő életviteléről, hogyan lehet sikeres, hozhat megfelelő döntéseket és lehet boldog helyesen egy rendes magyar. Mert mindeddig a kormány a férfiak szerepéről, megfelelő viselkedéséről, princípiumáról és identitásáról bőszen hallgat.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán