Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A járvány is megmutatta, hogy brutális családi pótlék emelés kell

Ez a cikk több mint 3 éves.

Orbán Viktornak és kormányának a magyar családok a legfontosabbak. Erre való hivatkozással kapnak például extra támogatásokat az egyházak, de érdekes módon a gyerekeknek alig-alig csorog le valami az eltapsolt költségvetési milliárdokból. Ami jut, az az úgynevezett családi adókedvezmény, ami nem túl logikus módon általában a jobban kereső apáknál csapódik le, akik ideális esetben azt a gyereknevelésre fordítják. Nem ideális esetben egészen másra költik el a pénzt.

Sokan, főleg azokban a családokban, ahol a férj jobban keres, még örültek is ennek, mert ezen a területen valóban bőkezűen hagy pénzt a zsebekben a kormány. Persze csak akkor, ha nagyon jól keresel. Minimálbéren vagy átlagkereseten foglalkoztatottak esetében azért ez még ma is az aprópénz kategória. Hasonlóan a családi pótlékhoz, ami elvileg minden gyerek után jár, de már nem is emlékezünk arra, hogy a nevetségesen alacsony „családit” mikor emelték utoljára.

12 200 forint, ennyi az, amivel Orbán Viktor minden gyerek neveléséhez hozzájárul. Ez az összeg a mai világban annyi pénz, amennyit egy héten odaadsz egy kamasznak, hogy vegyen valamit az iskolai büfében. Persze ma a gyerek otthon van, jó esetben egyedül unatkozik a négy fal közt online oktatás gyanánt, rosszabb esetben a szülőnek is ott kell lennie vele. Aki március óta csinálja ezt, annak nem kell mondani, hogy ez mekkora leterheltség anyagi értelemben is, kormányunk azonban nem gondolja, hogy a családoknak ebben a helyzetben indokolt lenne segíteni. Miközben állami milliárdokat indítanak meg a cégek, persze főleg a haveri cégek irányába, aközben a családok többsége úgy kell fizessen többletkiadásokat, hogy semmiféle segítségre nem számíthat.

Sokan ma már azok közül is csalódottak, akik néhány hónappal ezelőtt még tapsoltak a családi adókedvezményeknek.

Aki például munkanélküli lett, nem csak a fizetését bukta, de azt a pénzt is, ami addig nála maradt annak köszönhetően, hogy gyereket nevel.

Épp ilyen esetekben is látható, hogy mennyire igazságtalan az az adórendszer, amely különbséget tesz gyerek és gyerek között attól függően, hogy szülei mennyit keresnek.

Mi a leggyakoribb kimondott-kimondatlan érv a családi pótlék emelése ellen? Természetesen a cigányozás, mert azt mondják, hogy ha emelik, akkor nő a „megélhetési gyermekvállalók” köre. Azaz többen lesznek, akik csupán azért vállalnak gyereket, hogy pénzt kapjanak utánuk.

Természetesen felmérés vagy bármi más soha nem készült azzal kapcsolatban, hogy kik és hányan lehetnek azok, akik ilyen céllal vállalnának gyereket. Kimutatással már csak azért sem rendelkezünk, mert akkor nyilván nem lehetne ezzel a vegytiszta fasiszta logikával manipulálni az embereket. Sajnos itthon sokáig működött ez az uszítás, ami szerint te azért nem kapsz támogatást, mert akkor a cigányok is jól járnak.

A válság viszont megmutatta, hogy a gyerekek nevelésének állami támogatása nem intézhető el ennyivel, azt igenis újra kell gondolni, és igenis a családi pótlék radikális emelésére van szükség függetlenül attól, hogy szegény, azaz nagy eséllyel roma, vagy gazdag gyerekről van szó.

Természetesen az is felmerül, hogy mekkora összegre lenne szükség gyerekenként. A válasz elég egyszerű egy olyan ellátás esetében, amelynek az emelésére évtizedes távlatban nem volt példa. Legalább háromszor annyit kell adni. Ezért mondjuk azt az Igen Szolidaritásnál, hogy a szociális válság enyhítését célzó intézkedéscsomagban központi szerepet kell kapjon a jelenlegi 12 200 forintos családi pótlék 37500 forintra növelése.

Sokan egyből azt is megkérdezhetik, hogy miből is van erre lehetőség? Ez egy érdekes jelenség, mert ebben az országban sokadik kisvasút és stadion is fel tud épülni úgy, hogy ilyen kérdések nem hangzanak el, de ettől függetlenül lehet választ adni.

A szociális válságot enyhítő lépések forrása Magyarország költségvetésének újragondolása kell legyen.

Mindaz, amit ma Orbán Viktor házipénztárának tekint a többség, egy sok ezer milliárd forintból álló hatalmas kassza, amiből ma aránytalanul sokat kapnak vissza a gazdagok, azaz torzul működik. Ha jól működne, akkor arányos közteherviselés, átláthatóság, racionális és szociálisan is elkötelezett kiadások lennének, a mostani átláthatatlan, igazságtalanul újraelosztó, látványosan korrupt és antiszociális költekezéssel szemben.

Fontos lenne, hogy Orbán jelenlegi ellenzéke belássa, hogy nem pusztán egy ember elzavarására van szükség ebben az országban, hanem radikális szociális fordulatra is. Ennek egyik központi eleme a családi pótlék azonnali növelése 12200 forintról 37 500 forintra, minden gyerek esetében, apró betűk nélkül.

Címlapkép: MTI/Komka Péter