Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pörög a Borkai-ügy, Tarlós megtalálta a Facebook-oldalát, indul a kampányhajrá! – percről-percre a Mércén!

Ez a cikk több mint 4 éves.

Vasárnap önkormányzati választásokat tartanak Magyarországon. Szoros verseny is lehetséges Budapesten és a nagyobb városokban. Beszámolunk a legfontosabb eseményekről, arról, hogy mit mondanak, és mi történik a jelöltekkel. Kövessétek a kampány utolsó napjait percről-percre a Mércén!

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Mára lezárjuk percről-percre tudósításunkat, de holnap újra jelentkezünk a kampány utolsó napjainak legfontosabb eseményeivel. Tartsatok velünk egész nap!

Tarlós István csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorában kommentálta a Borkai Zsoltról, Győr fideszes polgármestere körül kirobbant botrányt: szerinte Borkai méltatlanná vált tisztségére. A főpolgármester elmondta, sokan, sokat és tisztességen dolgoztak azért, hogy teljesítményt mutassanak fel, erre most Borkai Zsolt „előállítja ezt a helyzetet, mások, bizonyos mértékig az egész közössége kontójára”.

„Nem érzi, hogy mi lenne a kötelessége?” – vonta kérdőre Borkait Tarlós, aki azt is megjegyezte, attól fél, hogy Budapesten is vannak emberek, akiket elgondolkodtat az eset.

Tarlós szerint „ez védhetetlen, vállalhatatlan és méltatlan”. A főpolgármester úgy véli, a mostaninál „erkölcstelenebb, mellébeszélősebb, súlyos valótlanságok sorozatát tartalmazó” kampányban még nem vett részt.

(hirado.hu)

Balassagyarmat Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket, hogy egy balassagyarmatiakat tömörítő Facebook-csoportban bukkant fel egy fotó egy levélről, melyben a helyi sportegyesület elnökhelyettese arra kéri a szülőket, október 13-án szavazatukkal támogassák „a fejlődést, és a sport önzetlen támogatóit” – vagyis a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltjét, illetve képviselőjelöltjeit Balassagyarmaton.

A gyerekekkel hazaküldött levél szerint mindezt azért kérik, mert a sportegyesület legfőbb támogatója az önkormányzat, a fideszes városvezetésre pedig mindig számíthattak: épült tanuszoda, sportpályák, tornatermek, az intézmények és a sporttámogatások révén több százmillió forinthoz jutottak a helyi egyesületek, a beérkező TAO-ból pedig felépült egy sportcentrum is.

Deal?

A BSE Palóc Farkasok Utánpótlás Sport Egyesület elnökhelyettesének levele.

Több portál is beszámolt róla, hogy a Nézőpont Intézethez tartozó Közvéleménykutatók.hu szervezésében mutatták be utolsó kutatásaikat a közvélemény-kutató intézetek. Itt mutatta be maga a Nézőpont Intézet is saját utolsó kutatását.

Eszerint a kutatás szerint 6 pont a különbség Karácsony és Tarlós között. Ez már csak azért is érdekes, mert a Nézőpont korábbi hétfőn megjelent kutatása szerint még 13 pont volt a különbség. De ennél is sokkal érdekesebb az adatfelvétel ideje. Ugyanis az október 4 és 9 között felvett felmérés mutat 6 százalékpontos különbséget, míg a 13 pontos különbséget mutató felmérés adatait október 3. és 6. között vették fel. Tehát a két kutatásban volt 3 nap átfedés, mégis radikálisan más eredményt hoztak ki.

Érdekes megnézni egyébként azt, hogy míg a közvéleménykutatok.hu-n a ma kijött kutatásra 750 fős minta van írva, addig az alá feltöltött prezentációban már 1200 fős mint a szerepel. A hétfőn kijött kutatás egyébként 500 fős volt.

Török Gábor posztja alatt egyébként Nagy Dániel a Nézőpont elemzője próbált magyarázatot adni a nagy különbségre:

Augusztus óta publikálunk adatokat, az alapján látszik a kampány dinamikája. Eleinte 8 százalék volt a különbség, ez kúszott fel 18-ra, de miután elmúlt a Karácsony-hangfelvétel hatása, visszaállt a különbség.

Egyébként érdekesség, hogy míg korábban a Nézőpont összes kutatását kiküldték a sajtónak és azokat az MTI rendre feldolgozta ez most elmaradt, csupán a konferenciákról szóló tudósításokba kerül be a szorosabb eredményről szóló kutatás.

Sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely, Kerpel-Fronius Gábor és Dobrev Klára a Karmelita kolostor előtt. A főpolgármester jelölt elmondta, hogy Budapest visszavételének kulcsa a város NER-telenítése. Öt pontban ismertette a legfontosabb lépéseket afelé, hogy „Budapest a szabadság a szolidaritás és az európaiság szigete legyen a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.”

  1. A Tiborcz-adó bevezetése. Magyarország és Budapest is ketté szakadt, kiváltságos kevesekre, akik mindent megengedhetnek maguknak, már nem is tudják számolni a közpénzből befolyó milliárdokra. Eközben Budapesten nőttek a világon egyik legmagasabb mértékben az ingatlanárak, „a fiatalok számára a saját lakás egy álom, amit hamar el kell felejteni”. A Tiborcz-adó a félmilliárd forintnál értékesebb ingatlanokra vonatkozna: „ez nem ingatlanadó hanem a felső egy százalék hozzájárulása a közösség céljaihoz.”
  2. A Lokál kitiltása a fővárosból. Minden nap próbálják budapestiek százezreinek kezébe tuszkolni ezt a lapot, ami csak gyűlölet keltésre és az emberek félrevezetésére alkalmas. Ehhez a főváros nem fog asszisztálni, új, pártsemleges és ingyenes lap fog indulni, ami a főváros problémáival foglalkozik majd.
  3. Szigorú átláthatósági intézkedések bevezetése, Zuglóhoz hasonlóan. Nem csupán a jövőbeni, hanem az elmúlt öt év összes szerződésének feltöltése és kereshetővé tétele, az önkormányzatok, és az önkormányzati tulajdonú cégeké is. Mivel erős a gyanú hogy ezek a szerződések nem a budapestiek hanem a NER embereinek érdekeit szolgálták.
  4. A hármas metró felújítása egy ilyen szerződés, aminek létrejöttéhez több lépésben becsapták a budapestieket. A beígért felújítása helyett rosszminőségű új kocsikat kaptunk, a valós vételár többszöröséért. A budapestieknek többmilliárd forint kötbérrel tartozik az orosz cég, ezt be fogjuk hajtani.
  5. Budapesti Alkotmány létrehozása. Magyarországnak jelenleg nincs alkotmánya csupán egy alaptörvénye, amit azok se tisztelnek, akik megszavaztak. Budapesti alkotmányt kell alkotni, széleskörű társadalmi vitát követően, ami a következő évek döntéseinek alapja lehet, ezzel visszacsempészve a köztársaság szellemét legalább a fővárosba.

Kerpel-Fronius Gábor elmondta, szeretne a jövőről beszélni, de amíg olyan hosszútávú, előnytelen szerződések vannak érvényben, ami az önkormányzatok működését, gazdálkodását meghatározzák addig a legértékesebbtől visszafelé haladva át kell vizsgálni ezeket. Példaként a kőbányai közétkeztetést és a csepeli plakáthelyeladásokat hozta.

„A momentum minden polgármester és képviselő jelöltje csatlakozott az Átlátszó, a K-monitor és a Transparency International önkormányzatok átláthatóságának javításáról szóló projektjéhez az ezaminimum.hu-hoz. Ennek szellemében támogatjuk és segítjük Karácsony Gergely munkáját.”

Dobrev Klára szerint a budapestieknek elegük van a „Fidesz pártközpontból és Orbán Viktor által dróton rángatott” polgármesterekből. Olyan polgármestereket szeretnének, akik tudják, hogy a szavazóknak tartoznak elszámolással és felelőséggel.

„Ha az európai unió megelégeli Orbánék lopását, és elveszi tőle a jogot, hogy az európai adófizetők pénzét Magyarországon szétossza, hazafias kötelességünk lesz majd, hogy ezeket a pénzeket az önkormányzatok, civil szervezetek és kutató intézetek számára közvetlenül elérhetővé tegyük. Elég abból, hogy az Európai Adófizetők pénzét olyasmikre költsék, amikről az elmúlt napokban tudomást szereztünk.”

Éppen zajlik a ferencvárosi ellenzéki kampányzáró rendezvény, ahol természetesen Baranyi Krisztina polgármesterjelölt is felszólalt.

Baranyi a színpadon állva elmondta, talán ez az egyetlen kerület Budapesten, ahol egy olyan Fidesszel szembeni együttműködés jött létre, amelyben minden ellenzéki szereplő részt vesz: A DK, az MSZP és a Párbeszéd mellett a Jobbik, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és számos civil szervezet is mögötte áll. Az összes jelölt azt képviseli, hogy Bácskainak „és az ő fideszes sleppjének” el kell tűnnie, itt ugyanis az önkormányzati feladatok elvégzése a pénzek zsebretételére megy ki.

„Ebben az önkormányzatban úgy kezelik az embereket, mintha az emberek lennének a hivatalért. Ha én polgármester leszek, ez pont fordítva lesz”

– mondta. Baranyi elmondta, neki nem állnak olyan eszközök a rendelkezésére, amik a Fidesz és a jelenlegi polgármester, Bácskai János rendelkezésére állnak: nem tud krumplit osztani, hatezer forintot adni a nyugdíjasoknak, nincsen helyi médiája évi 90 millió forintért.

Neki csak a választók támogatása van. Ha a választók nem karolták volna fel azokat az ügyeket, amikre a kerületben felhívta a figyelmet, semmi esélye nem lenne az ellenzéknek itt.

Baranyi szerint Bácskai János egy gyengekezű polgármester, mert engedte, hogy a fejlesztésekre szánt pénzeket ellopják a fideszes oligarchák, mindenkinek megengedte, hogy kiskirályként viselkedjen.

A kampányzárón Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt is felszólalt. Baranyi mellett érvelve arról beszélt,

az eddigi munkája azt bizonyította, hogy a politika az emberek szolgálatáról szól, nem pedig arról, hogy kifogásokat keresünk, elbújunk, a köz pénzét a sajátunknak gondoljuk.

Karácsony elmondta, nagyon számít Baranyira a fővárosi közgyűlésben is, a győzelmére pedig komoly tétben merne fogadni. A főpolgármester-jelölt szerint a politika nem az üres szavak, hanem a tettek világa. Szerinte Baranyi a tettek embere, küzdeni fog a kerületéért, és kemény partner lesz szövetségesként is.

„Fel vagyok készülve a Krisztával folytatott vitákra, és már alig várom őket. Hogy végre a politika ne arról szóljon, hogy hogyan vezetjük félre egymást, hanem, hogy hogyan vitázunk adott esetben fontos kérdésekben. Szerintem ez egy előny, és vissza kell hozni a politikába az értelmes vitákat – akár a szövetségesi oldalon belül is”

– mondta a Karácsony.

A kampányzáró itt követhető élőben:

Több olvasónk is jelezte, illetve több Facebook-csoportban is írták olvasók, hogy különböző telefonszámokról automata hívás hívja a budapesti választópolgárokat. A telefonba Gyurcsány Ferenc szól bele, és azt mondja:

„Gyurcsány Ferenc vagyok, a Gergő mögül kiment a támogatás, nem hiszem, hogy nyerni fog. Köszönöm, hogy meghallgatott”

Frissítés 17:45: Közben kiderült a hívásokat a Fidelitas rendelte meg a hívás végén,  két másik olvasónk szerint is elhangzik a Fielitas megrendeléséből készült szöveg.

A hívásokra reagált Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke is a Facebookon:

„A fideszesek, aljas, megtévesztő, manipulált hívásokkal zaklatják a táborunkat, a budapesti DK-sokat.

Korábbi szavaimat úgy használják fel, hogy azt a látszatot keltsék, mintha nem támogatnám Karácsony Gergelyt. Hogy mennyire tisztességtelenek vagytok, arról az elmúlt egy hétben meggyőződhetett a teljes ország.

De nagyon meg lehettek ijedve is. Akkor, hogy világos legyen mindenkinek, elmondjuk századszor, elmondom századszor is: a Demokratikus Koalíció, annak vezetése és elnöke, arra kéri a budapestieket, hogy most vasárnap váltsák le Tarlós Istvánt, és szavazzanak Karácsony Gergelyre.

Aki ennek az ellenkezőjét állítja az hazudik, félrevezet, az gazember!”

Azután, hogy Karácsony Gergely tegnap rá bízta a kispesti Lackner ügy rendezését, Gajda Péter a Népszavának adott interjúban elmondta, „ha valóban Lackner Csaba látható a múlt héten megjelent felvételeken, akkor felszólítja, hogy adja vissza a mandátumát és távozzon a közéletből”.

A kiszivárgott hang- és videó felvételeken Lackner Csaba látható amint egy pakk fehér port szárogat majd rendez bankkártyával csíkokra. A videót egy hangfelvétel követte, amin állítólag szintén a szocialista politikus hallható ahogy sikkasztási és korrupciós ügyekről beszél.

A HírTv és a Magyar Nemzet birtokába került hanganyagokon Lackner arról beszél, hogy „Vannak olyan emberek, akik a kerületi politikában is azt mondják, hogyha te évente nem keresed meg a százmillió forintot, akkor hülye vagy.” Szóba kerül a kerület volt vagyonkezelője Kránitz Krisztián is, aki állítólag a kapzsisága miatt veszett össze párttársaival. Lackner azt mondja róla, hogy már nyugodtan nyugdíjba mehet, „már megkeresett a 200-250 milliót”. Az egyik felvétel szerint Kránitz és Gajda között egy elszámolási vita miatt romlott meg a viszony, mert „Krinyónak (Kránitz) tizenkét millió jutott míg Gajdnak csak három”.

A Magyar Nemzet ügynek szentelt ötrészes(!) cikksorozatában előkerül a kerületi MSZP-s Somogyi Lászlóné férje is, akinek cégei „a kerület nagy nyertesi közt vannak”. A lap szerint ő lehetett a korábbi felvételek vállalkozója, aki akart is adni pénzt, meg nem is a kerület vagyonkezelőjének, végül adott, tizenkét milliót.

Gajda 2006-óta a kerület polgármestere, szerinte az volt a legnyugodtabb kampány, a 2010-es és 2014-es választások előtt is már folyamatosak voltak a támadások, a Fidesznek külön stábja van az önkormányzat és az ő lejáratására. Péntek óta ismét rágalomhadjárat folyik ellene, és ugyan számít újabb támadásokra, de minden hazugság, ami korrupciós ügybe próbálja keverni, feljelentést fog vonni maga után.

Szerinte a Fidesz azért vette elő kispestet mert ott jól mennek a dolgok, és est sikeresen be is mutatták a kampányukban, amíg a kormány csak támadásokkal kampányolt, addig ők az elért eredményeket mutatták be.

Arra kérdésre, hogy miért jár jobban a kerület egy ellenzéki vezetővel azt felelte:

„Karácsony Gergellyel jó a személyes kapcsolatom, ez nyilván segít abban, hogy ha valamit megbeszélünk, az úgy is lesz. Ígéretet tett arra nekem, a XVII. és a X. kerületi kollégámnak, hogy nem csak a körútig lát majd el, hanem a külső kerületek problémáival is hangsúlyosan foglalkozik.”

 

Este 19 óra 30 perckor majd Karácsonytól is lehet kérdezni, ugyanezen a Facebook-oldalon.

Egészen elképesztő interjút adott az Azonnalinak Tarlós István, aki beszélt iszlámról, a fiatalokról és arról, hogy aki nem a városban született, az nem budapesti, de említést tett a titkos, több százezres Facebook-oldaláról is.

Törökország iszlám állam Tarlós szerint

„Törökországgal nem rossz Magyarország kapcsolata, de tekintettel arra, hogy Törökország iszlám ország, nem tudom, ki az a liberálisok közül, aki azt szeretné, hogy iszlám szokásjogokat és vonatkozó jogszabályokat átvegyük. Mi lenne az állam és az egyház szétválasztásával, vagy a nők jogaival? Nem dicsekednék azzal, hogy bizonyos szokásjogok és jogszabályok tekintetében Isztambulba mentem tanácsokért.”

A főpolgármester láthatóan nem jó külpolitikából, a szekuláris Törökországot iszlám államnak nevezi, méghozzá annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely a kemalista CHP isztambuli polgármesterének támogatását megkapta. A CHP ugyanis elutasítja az iszlám állam koncepcióját, és kiáll a nők jogai mellett. Ellenben pont Erdogan az, akihez közelebb áll az iszlám alapú állam víziója. De a török törvényekben nincsenek iszlám alapú jogszabályok.

(tovább…)

Soproni Tamás, Déri Tibor és Havasi Tamás, a Momentum budapesti polgármesterjelöltjei vállalást tettek: ha megválasztják őket, az első önkormányzati ülésen klímavészhelyzetet hirdetnek kerületeikben, illetve az összes megválasztott momentumos képviselő be fogja nyújtani az erre vonatkozó előterjesztést, így lépve azonnal a fenntartható önkormányzatokért és közösségekért.

„A klímaváltozás az emberiség eddigi legnagyobb kihívása. A magyar kormány számára azonban ez is csak egy ellenzéki világösszeesküvés. Velük szemben a Momentum tudja, hogy a klímaváltozás megfékezése és a világunk mentése érdekében azonnali tettekre van szükség, rögtön cselekedni kell”

– írják.

A Momentum összes polgármester- és képviselőjelöltje vállalja, hogy:

  1. Minden önkormányzat nulla kibocsátású lesz 2050-ig, a szükséges lépéseket már idén elkezdik.
  2. Átállnak a körforgásos gazdasági modellre, az önkormányzat területén felhasznált termékeket vagy azok egyes részeit újrahasznosítják és visszanyerik az ezeket alkotó alapanyagokat és energiát.
  3. Növelik a közösségeik energiahatékonyságát, az önkormányzati lakásállomány felújításával, valamint a panelprogram újraindításával.
  4. Klíma- és közlekedésbarátan fejlesztenek, olyan településfejlesztési irányelveket követnek, melyek támogatják a biciklis és gyalogos közlekedést, valamint a kisebb energiaszükséglettel rendelkező közlekedési formákat.
  5. Megvédik a lakókat a klímaváltozás veszélyeitől, a városi kánikula és heves esőzések káros hatásaitól fásítással, zöld homlokzatokkal, ivókutakkal és könnyen fenntartható zöldfelületek segítségével.

Hatóságok segítségét fogjuk kérni – mondta csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján Szabó Tímea.

Az Audi földjeinek megvásárlása kapcsán, amelyből finanszírozták az Ördög Ügyvédje blog állítása szerint Borkaiék horvátországi yachtozását, Szabó Tímea a győri főügyészséghez fordul, vizsgálják ki a győri földek ügyét és a többi Borkai szálat is. Szabó szerint többek között a vesztegetés gyanúja is felmerül.

„Tessék végre kivizsgálni, mi a túró folyik Borkai ügyei körül, mi zajlik a városban” – mondta Szabó. „Követeljük a hatóságoktól, folytassanak alapos nyomozást, Rákosfalvyt, Borkait és az érintetteket hallgassák ki” – tette hozzá. „Egészen felháborító, hogy miközben teljesen egyértelműek a szereplők és az ügyletek, a hatóság nem csinál semmit” – mondta.

Szabóék a horvát hatóságoknál feljelentést tesznek, mert ott tiltott a prostitúció. Illetve azt kérik, az OLAF vizsgálja meg azt a 3 milliós uniós támogatást, amit a yachton lévő lányok kaptak.

A Párbeszéd emellett a győri képviselő-testülethez fordul, hogy vizsgálják meg, Borkai Zsolt hivatalosan bevallott vagyona elegendő-e ahhoz, hogy ezt a luxuséletmódot finanszírozza.

Közbeszerzési hatósághoz fordulnak a győri közétkeztetés kapcsán, mivel Borkai Petra (Borkai Zsolt lánya) neve is felbukkan abban a cégben, amely 900 milliós pályázatot nyert. A Párbeszéd az iránt is érdeklődik, hogy szabályos-e a négyszeresen túlárazott közbeszerzés.

Szabó Tímea a magyar olimpiai bizottsághoz is fordul, hogy a bizottság vonja meg Borkai Zsolt életjáradékát.

Végül pedig Orbán Viktorhoz és Kásler Miklóshoz fordul Szabó Tímea, hogy arra adjanak választ, a keresztényi viselkedésbe mennyire fér bele a Borkai Zsoltról kikerült felvétel.

Korábban a Jobbik és a Demokratikus Koalíció is jelezte, hogy feljelentéseket fog tenni az ügyben.

A 444 szúrta ki, hogy egy női kéz kameráz a Borkai-videók új feltöltésében. Mint ismeretes, tegnap a Pornhub letörölte a szexvideókat, amelyeket most egy másik pornóoldalra töltöttek fel. De az új feltöltésekben már látszik egy női kéz is, ami a kamerát tartja.

A 444 állítása szerint a felvételek alapján úgy tűnik, hogy „a végtag a kamerát tartó testhez tartozik, vagyis ez alapján igaz lehet a fideszes körökben terjedő pletyka”, hogy az Ördög Ügyvédje csak egy fiktív karakter a Borkai korrupciós ügyeit kiderítő botrányban.

Fideszesek ugyanis korábban arról beszéltek, hogy a felvételeket nem  a kiszivárogtató „ügyvéd”, hanem egy a hajón tartózkodó nő készíthette , írta szerdán az Index, több egymástól független forrásra hivatkozva.

Mint korábban mi is megírtuk, egy horvát vizeken hajózó jachton készült szexvideók bukkantak fel az interneten Borkai Zsolt győri polgármesterről. A polgármester beismerte, hogy ő van a videókon. A kiszivárogtatások lényege viszont nem a szex, hanem az, hogy a videó feltöltője szerint ezekhez az utazásokhoz a pénz korrupciós ügyletekből származik.

Azóta sorra kerülnek elő az ügyek Borkai és családja körül, az Audi logisztikai központjának földeladása kapcsán. Van például olyan cég, amely semmilyen tevékenységet nem végez, de Borkai Zsolt fiát alkalmazza havi egymillió forintért.

Ami biztos lesz:

Szabó Tímea tart 10-kor sajtótájékoztatót, „Hat lépést kezdeményez a Párbeszéd Borkai-ügyben” címmel. 16 órakor pedig Baranyi Krisztina összellenzéki ferencvárosi polgármester zárja a kampányát. De az biztos, hogy a Borkai-ügy ma sem áll le. Ahogy valószínűleg a kispesti szocialistákról is kiderül egy és más. De azon is meglepődnénk, ha nem kerülne ki ma valami új hang vagy videófelvétel. A kampány eddigi menetéből kiindulva pedig biztos lesz rágalmazás, plakáttépkedés és hasonló „kampányelemek”.

És még valami ami biztos lesz: percről-percre közvetítés a Mércén. Úgyhogy tartsatok velünk egész nap!

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}