Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tarlós István azt gondolja, hogy van egy titkos, több százezres Facebook-oldala

Ez a cikk több mint 4 éves.

Egészen elképesztő interjút adott az Azonnalinak Tarlós István, aki beszélt iszlámról, a fiatalokról és arról, hogy aki nem a városban született, az nem budapesti, de említést tett a titkos, több százezres Facebook-oldaláról is.

Törökország iszlám állam Tarlós szerint

„Törökországgal nem rossz Magyarország kapcsolata, de tekintettel arra, hogy Törökország iszlám ország, nem tudom, ki az a liberálisok közül, aki azt szeretné, hogy iszlám szokásjogokat és vonatkozó jogszabályokat átvegyük. Mi lenne az állam és az egyház szétválasztásával, vagy a nők jogaival? Nem dicsekednék azzal, hogy bizonyos szokásjogok és jogszabályok tekintetében Isztambulba mentem tanácsokért.”

A főpolgármester láthatóan nem jó külpolitikából, a szekuláris Törökországot iszlám államnak nevezi, méghozzá annak kapcsán, hogy Karácsony Gergely a kemalista CHP isztambuli polgármesterének támogatását megkapta. A CHP ugyanis elutasítja az iszlám állam koncepcióját, és kiáll a nők jogai mellett. Ellenben pont Erdogan az, akihez közelebb áll az iszlám alapú állam víziója. De a török törvényekben nincsenek iszlám alapú jogszabályok.

Brüsszel nem Moszkva

„Timmermans, az jó húzás volt? Kiszaladt Timmermanshoz, mint annak idején Bástya elvtárs Moszkvába.”

Az a kisebbik gond, hogy a tanúban Bástya elvtárs nem szalad Moszkvába, az a nagyobbik, hogy az EU és a Szovjetunió között egyenlőségjelet húzni, mondjuk úgy, nem fedi a valóságot.

Hagyjuk már a biciklis Lánchidat

Azonnali: És továbbra is autók fognak járni a Lánchídon?
Tarlós:
Ön szerint a hidak mire valók?
Azonnali: Hogy átmenjünk rajta. De nem csak autóval lehet rajtuk átmenni.
Tarlós: Hát eddig is lehetett gyalog is.
Azonnali: Mondjuk biciklivel nem lehet.
Hagyják már ezt! 35 kilométer bicikliutat építettünk. Nézzék meg, előtte mennyi épült…

Nem csak a húszéveseké a világ

Azonnali: Azért merült fel a kérdés, mert a Nagykörúton végig ott parkolnak az autók. Ráadásul ingyen, mert ugye ez egy fővárosi fenntartású út, és gyakorlatilag nem szednek parkolódíjat. Pedig ott, ahol az autók parkolnak, tök jól lehetne biciklizni.
Tarlós: Sok helyen lehetne tök jól biciklizni.
Azonnali: De így, mivel az autósok nagyrészt nem fizetnek, senki sem jár jól: a fővárosnak nincs bevétele, hely nincs a bicikliseknek. Csak az autósoknak jó ez, akik ott ingyen parkolnak.
Tarlós: De miért nem kérdezte meg ezt húsz évvel ezelőtt?
Azonnali: Húsz évvel ezelőtt az általános iskola padjából nem éppen voltam abban a helyzetben, hogy feltegyem ezt a kérdést.
Tarlós: Na látja, ez a baj azzal, hogy a fiatalok olyan időkről írnak meg csinálnak videókat, amikben nem is éltek.

Az elfogult újságírókról

Azonnali: Az lesz az interjúban, amit szó szerint elmondott.
Tarlós: Nem vagyok rosszhiszemű egyébként, csak némi izgalom látszik önön, mintha valamelyik irányba drukkolna.

Ha 30 éve van igény, miért kellett volna 9 év alatt megcsinálni?

Azonnali: A reptérre vonat vagy metró kimegy majd?
Tarlós:  Furcsákat kérdeznek.
Azonnali: Hát ez egy olyan igény, amely sok mindenkiben megfogalmazódik.
Tarlós:  Igen, de ez igény volt már 30 évvel ezelőtt is. És most tőlem röpke 9 év alatt egyszerre mindent számon akarnak kérni. Ott a 100-as ferihegyi gyorsbusz, bár abban önnek igaza van, hogy az út áteresztőképességén ez semmit nem változtat. De mindenütt metrót akarnak építeni, vagy mi? Még meg sem valósult a gyorsforgalmi út újjáépítése, már követelik a következőt. Érdekes módon, 20 évig semmit sem követeltek. Most meg mindent egyszerre.
Azonnali: Kik?
Az ellenzéki újságírók egy része például.

Mások se tudnak csak titkolják

Én többször jártam New Yorkban, volt alkalmam találkozni Rudy Giulianival. Beszélgettem vele két órán keresztül – tolmács segítségével, mert nem tudok angolul. Mások se tudnak, csak titkolják.

Tarlós titkos több százezres Facebook-oldala

Azonnali: Ha már a kommunikációnál tartunk, önnek miért nincs Facebook-oldala?
Tarlós: Van egy Facebook-oldalam, csak nem az én nevem alatt jelenik meg, és amikor Gyurcsány bejelentette, hogy esélytelennek tartja, hogy Karácsony nyerjen, azt fölrakták a Facebookra, és négyszázezren lájkolták csak Budapesten.
Azonnali: Milyen Facebook-oldal ez?
Tarlós: Ez valahol a Fidesz mellett van ez a Facebook-oldal, nem tudom pontosan, hol. Így legalább nem mondhatják, hogy letagadom. De többszázezren lájkolják.
Azonnali: És miért nincs sajátja?
Tarlós: Évek óta jegeltem a saját Facebookomat. Ahhoz idő kell, hogy újra bevezessük, és akkor meg azt olvasnám az ellenzéki sajtóban, hogy Karácsonyra mennyivel többen lájkolnak, mint rám. Ami nem azt jelentené, hogy többen kíváncsiak rá, hanem azt, hogy az enyémről kevesebben tudják, hogy van.
Azonnali: De miért jegelte?
Tarlós: Nem szeretem a Facebookot. A következő generációk számára sok előnye mellett rengeteg kockázatot rejt a részben anonim, részben felelőtlen internetes kommunikáció.

A Bence egy új dolog

Azonnali: Akkor tudatosan hívja Tordai Bencét Tordai Benedeknek?
Tarlós: Hát nem az a neve? Miért becézzem? Engem se neveznek Pistának. Ha jól tudom, a Bence a Benedek beceneve.
Azonnali: Az egy külön keresztnév.
Tarlós: Újabban lehet így. Az én gyerekkoromban még, aki Bence volt, annak Benedek volt a becsületes neve. De ha ez így van, akkor azért elnézést kérek. Én bizony Úristen, azt hittem, hogy az becenév, és mivel ők sem szólítanak engem Pistának, úgy gondoltam, hogy megtisztelem, hogy a becsületes nevén nevezem. Ez formaság egyébként. De ez nem indulati dolog volt, hanem egyszeri és tudatos.

Tarlósnak is van egy fiatal barátja

Azonnali: Mi a stratégiája, hogyan szólítja meg a most 18 éves első szavazókat?
Tarlós: Például a legnagyobb unokám is ilyen. De nem lehet azt mondani, hogy „a fiatalok”. A 444 anonim kommentelő fiataljait nem tudnám összehasonlítani az őszinte fiatalokkal. Vannak mérések, hogy a fiatalok miről mit gondolnak. Az biztos, hogy másképp szocializálódtak, a 18 éveseknek gőzük se lehet róla, hogy mi volt ’90 előtt. Én szeretem a fiatalokat, nem mindenben értek egyet velük, szívesen adok nekik tanácsokat, amit vagy elfogadnak, vagy nem fogadnak el.

Aki nem Budapesten született, az nem budapesti

Én azt mondtam, hogy nem budapesti, ami igaz. Ez egy ténymegállapítás. Nem cinizmus.

A remek teljes interjút itt lehet elolvasni

Címlapkép: MTI/Mónus Márton