Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Karácsony, Kerpel-Fronius, Dobrev: Budapestet vissza kell foglalnunk a NER-től

Ez a cikk több mint 4 éves.

Sajtótájékoztatót tartott Karácsony Gergely, Kerpel-Fronius Gábor és Dobrev Klára a Karmelita kolostor előtt. A főpolgármester jelölt elmondta, hogy Budapest visszavételének kulcsa a város NER-telenítése. Öt pontban ismertette a legfontosabb lépéseket afelé, hogy „Budapest a szabadság a szolidaritás és az európaiság szigete legyen a Nemzeti Együttműködés Rendszerében.”

  1. A Tiborcz-adó bevezetése. Magyarország és Budapest is ketté szakadt, kiváltságos kevesekre, akik mindent megengedhetnek maguknak, már nem is tudják számolni a közpénzből befolyó milliárdokra. Eközben Budapesten nőttek a világon egyik legmagasabb mértékben az ingatlanárak, „a fiatalok számára a saját lakás egy álom, amit hamar el kell felejteni”. A Tiborcz-adó a félmilliárd forintnál értékesebb ingatlanokra vonatkozna: „ez nem ingatlanadó hanem a felső egy százalék hozzájárulása a közösség céljaihoz.”
  2. A Lokál kitiltása a fővárosból. Minden nap próbálják budapestiek százezreinek kezébe tuszkolni ezt a lapot, ami csak gyűlölet keltésre és az emberek félrevezetésére alkalmas. Ehhez a főváros nem fog asszisztálni, új, pártsemleges és ingyenes lap fog indulni, ami a főváros problémáival foglalkozik majd.
  3. Szigorú átláthatósági intézkedések bevezetése, Zuglóhoz hasonlóan. Nem csupán a jövőbeni, hanem az elmúlt öt év összes szerződésének feltöltése és kereshetővé tétele, az önkormányzatok, és az önkormányzati tulajdonú cégeké is. Mivel erős a gyanú hogy ezek a szerződések nem a budapestiek hanem a NER embereinek érdekeit szolgálták.
  4. A hármas metró felújítása egy ilyen szerződés, aminek létrejöttéhez több lépésben becsapták a budapestieket. A beígért felújítása helyett rosszminőségű új kocsikat kaptunk, a valós vételár többszöröséért. A budapestieknek többmilliárd forint kötbérrel tartozik az orosz cég, ezt be fogjuk hajtani.
  5. Budapesti Alkotmány létrehozása. Magyarországnak jelenleg nincs alkotmánya csupán egy alaptörvénye, amit azok se tisztelnek, akik megszavaztak. Budapesti alkotmányt kell alkotni, széleskörű társadalmi vitát követően, ami a következő évek döntéseinek alapja lehet, ezzel visszacsempészve a köztársaság szellemét legalább a fővárosba.

Kerpel-Fronius Gábor elmondta, szeretne a jövőről beszélni, de amíg olyan hosszútávú, előnytelen szerződések vannak érvényben, ami az önkormányzatok működését, gazdálkodását meghatározzák addig a legértékesebbtől visszafelé haladva át kell vizsgálni ezeket. Példaként a kőbányai közétkeztetést és a csepeli plakáthelyeladásokat hozta.

„A momentum minden polgármester és képviselő jelöltje csatlakozott az Átlátszó, a K-monitor és a Transparency International önkormányzatok átláthatóságának javításáról szóló projektjéhez az ezaminimum.hu-hoz. Ennek szellemében támogatjuk és segítjük Karácsony Gergely munkáját.”

Dobrev Klára szerint a budapestieknek elegük van a „Fidesz pártközpontból és Orbán Viktor által dróton rángatott” polgármesterekből. Olyan polgármestereket szeretnének, akik tudják, hogy a szavazóknak tartoznak elszámolással és felelőséggel.

„Ha az európai unió megelégeli Orbánék lopását, és elveszi tőle a jogot, hogy az európai adófizetők pénzét Magyarországon szétossza, hazafias kötelességünk lesz majd, hogy ezeket a pénzeket az önkormányzatok, civil szervezetek és kutató intézetek számára közvetlenül elérhetővé tegyük. Elég abból, hogy az Európai Adófizetők pénzét olyasmikre költsék, amikről az elmúlt napokban tudomást szereztünk.”

Címlapkép: MTI/Kovács Tamás