Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Momentum budapesti polgármesterjelöltjei klímavészhelyzetet hirdetnének

Ez a cikk több mint 4 éves.

Soproni Tamás, Déri Tibor és Havasi Tamás, a Momentum budapesti polgármesterjelöltjei vállalást tettek: ha megválasztják őket, az első önkormányzati ülésen klímavészhelyzetet hirdetnek kerületeikben, illetve az összes megválasztott momentumos képviselő be fogja nyújtani az erre vonatkozó előterjesztést, így lépve azonnal a fenntartható önkormányzatokért és közösségekért.

„A klímaváltozás az emberiség eddigi legnagyobb kihívása. A magyar kormány számára azonban ez is csak egy ellenzéki világösszeesküvés. Velük szemben a Momentum tudja, hogy a klímaváltozás megfékezése és a világunk mentése érdekében azonnali tettekre van szükség, rögtön cselekedni kell”

– írják.

A Momentum összes polgármester- és képviselőjelöltje vállalja, hogy:

  1. Minden önkormányzat nulla kibocsátású lesz 2050-ig, a szükséges lépéseket már idén elkezdik.
  2. Átállnak a körforgásos gazdasági modellre, az önkormányzat területén felhasznált termékeket vagy azok egyes részeit újrahasznosítják és visszanyerik az ezeket alkotó alapanyagokat és energiát.
  3. Növelik a közösségeik energiahatékonyságát, az önkormányzati lakásállomány felújításával, valamint a panelprogram újraindításával.
  4. Klíma- és közlekedésbarátan fejlesztenek, olyan településfejlesztési irányelveket követnek, melyek támogatják a biciklis és gyalogos közlekedést, valamint a kisebb energiaszükséglettel rendelkező közlekedési formákat.
  5. Megvédik a lakókat a klímaváltozás veszélyeitől, a városi kánikula és heves esőzések káros hatásaitól fásítással, zöld homlokzatokkal, ivókutakkal és könnyen fenntartható zöldfelületek segítségével.