Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Jámbor András: Nem zsarolhatja a miniszterelnök az egészségükért aggódó tanárokat a fizetésükkel!

Ez a cikk több mint 4 éves.

Orbán Viktor ma reggel reagált azokra a felvetésekre (amelyek többek között a két pedagógus szakszervezettől jönnek), hogy be kellene zárni az iskolákat a koronavírusjárvány miatt.

Orbán szerint ez több okból sem lehetséges. Egyrészt, mert akkor véget érne a tanév, mivel nehéz lenne újraindítani a rendszert, másrészt szerinte a diákok nem érintettek a járványban, harmadrészt azért, mert akkor fizetés nélküli szabadságra kéne küldeni a tanárokat. Előhozott még valami nekem teljesen érthetetlen érvet is, hogy mivel külföldiek hozták be a vírust, ezért kell csak az egyetemeket leállítani (jegyezzük meg, tegnap óta ez sem igaz, hiszen a 13. beteget Magyarországon feltehetően a külföldön síelő kollégái fertőzték meg). Elég felháborító, hogy a cselekvés alól egy migránsozós érvvel akar kibújni a miniszterelnök.

Még mielőtt ezekre a kijelentésekre reagálnék, szeretném leírni, vannak érvek amellett, hogy ne zárjuk be az iskolákat. Kérdés, hogy a még dolgozó emberek hova raknák a gyerekeiket, vagy hogyan kapnának a szociális étkeztetésben résztvevő gyerekekek meleg ételt. Az általános leállás ellen pedig erős érv a brutális gazdasági kár, amit ez okozna. Ezeket nyilván a kormánynak mérlegelnie kell, és nem is mondanék semmit arról, mi a helyes döntés, hiszen szerencsére nem nekem kell ezeket meghozni.

Viszont azt tudjuk, hogy butaság, hogy az iskolákat azért nem zárjuk be, mert a gyerekek nem érintettek a vírusban. Az iskolában ugyanis nem csak gyerekek vannak. A gyerekek nem saját magukat oktatják, nem saját maguk főzik az ételt, üzemeltetik a büfét, vannak a portán, tartják fenn az informatikai rendszert, takarítanak és így tovább. Tehát az iskolák nyitva hagyása nem csak a gyerekeket érinti.

Ennél az érvnél is felháborítóbb az Orbán által belengetett zsarolás, hogy a tanárok nem kapnak fizetést, ha leáll az oktatás.

Ezzel lényegében a saját egészségükért aggódó tanároknak azt mondta a miniszterelnök, ha tovább aggodalmaskodtok, nem kaptok pénzt.

Az még a jobb verzió, ha ez szimpla zsarolás és nem valódi javaslat. Ha a tanárokat egy ilyen helyzetben fizetés nélküli szabadságra küldik, az azt jelenti, hogy tanárok tízezrei vagy akár százezrei állnak majd pénz nélkül egy járvány közepén. Ez elfogadhatatlan. Főleg, hogy van más lehetőség is, például szabadságra küldeni őket, vagy felmenteni a munkavégzés alól, vagy ahol lehetséges, átállni távoktatásra. Elég sok diáknak van okos készüléke vagy számítógépe ehhez.

De az elfogadhatatlan, ha egy veszélyhelyzetben az állam elvenné a munkavállalói pénzét, amikor arra a legnagyobb szükségük van.

Ez a javaslat azért is elfogadhatatlan, mert a miniszterelnök hetek óta arról beszél, a bekövetkező lehetséges gazdasági válságban meg kell majd segíteni a cégeket, a turizmusban és más iparágakban is. Tényleg olyan kormányunk van, amely a cégeket megsegítené, saját dolgozóit meg az út szélén hagyná? Hát akkor kit képvisel ez a kormány?

Főleg, hogy a gazdaság belendítésének egyik motorja lehet egy leállás után, hogy megtakarítás képződhet a lakosságnál, akik azt utána elfogyasztják majd. De ha elvesszük ezt a pénzt, akkor a belső fogyasztás fellendülésének esélyét is csökkentjük.

Ez az a pont, ahol az ellenzéki pártoknak érdemes lenne közösen kiállni, már csak gazdaságfilozófiai, érdekvédelmi és a dolgozói védelem szempontjai miatt is, és azt mondani,

egyetlen állami dolgozó se maradhat fizetés nélkül egy ilyen helyzetben, sőt, a kormánynak kutya kötelessége megsegítenie azokat is, akik a magánszektorban maradnak fizetés nélkül.

Ha pedig Orbán Viktor tényleg beváltja ezt a fenyegetést, akkor nekünk, jobb módú polgároknak kell összefognunk és megsegítenünk a tanárokat, mert egy ilyen helyzetben senkit se hagyhatunk magára.

A szerző a Mérce volt főszerkesztője,  jelenleg Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes munkatársa, de véleménycikkeiben nem a hivatal álláspontját, hanem a magánvéleményét írja le.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda