Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budaházy belépőjével robbantott idén a Mi Hazánk majálisa

A Mi Hazánk már hagyományosnak mondható pártrendezvénye – a mondottak szerint – kinőtte és ezért elhagyta a munkásfórumot és idén a Hajógyári-szigetet is. Ugyanakkor továbbra is arról szól, amit a többség hallani akar, például Orbánról és az ukrajnai háborúról. Idén Toroczkai László nagyelőadása mellé az emberek a frissen szabadult Budaházy Györgyöt is ajándékba kapták. Utóbbit a köztársasági elnöknek köszönhetik.

Mintegy 4-5 ezren mentek el a Mi Hazánk Mozgalom kirakodóvásárral, ugrálóvárral és hadibemutatókkal tarkított majálisára. A 2022-es programhoz képest azonban a helyszín és az esemény jellege is változott: idén nem a Hajógyári-szigeten tartották a rendezvényt, hanem a könnyebben megközelíthető és a környékről több embert is vonzó, dél-budai Bikás Parkban. Ez már csak azért is stratégiai jelentőségű döntésnek bizonyult, hiszen a park környékén hasonló május 1-jei program nem zajlott. A vásárban így szemmel láthatóan jócskán megfordultak olyanok is, akiknek ez volt a legközelebbi és legnagyobb családi program, és a környék kávézóiban, cukrászdáiban is nehéz volt akár egy kiskanalat is a földre ejteni.

A programokból hiányzott az elvileg alkalomhoz illő mi hazánkos munkásfórum: úgy tűnik, Toroczkai László pártelnök-frakcióvezető 2023-ban a munkások gondjaitól érdekesebb témákat is talált.

Olyannyira így volt ez, hogy idén a Mi Hazánk „munkaügyi kabinetjének” a standja is hiányzott, és Lantos Jánossal, a párt munkaügyi vezetőjével sem futottunk össze a tömegben. Nem volt jogsegélyszolgálat vagy helyszín, ahol a 2022-ben olyan részletesen tárgyalt munkáltatói visszaélések és multis kizsákmányolás témájában panaszkodni vagy segítséget kérni lehetett volna. Helyette az ifjúsági szervezet, a nyugdíjasok, s általában mindenki a fúrt kutak megadóztatását ellenző petíció aláírására biztatott, ám a bámészkodók mellett az aláírók hosszú sorára azért nem lehettünk figyelmesek.

A közönség a Mi Hazánk elnökét, Toroczkai Lászlót hallgatja a Mi Hazánk majálisán, a Bikás parkban 2023. május 1-én. Fotó: Tóth Csaba, Mérce

Viszont ismerős elemként megmaradt, hogy Toroczkai László az ilyenkor szokásos, enyhe kürtőskalács- és sültillatban, de ezúttal a kelenföldi lakótelep házaitól övezve előadja az üzenetét. A mondandóját most a bírósági végrehajtókra és a fúrt kutakat sújtó adóra hegyezte ki, másrészt a pártelnök a várakozásoknak megfelelően megosztotta aktuális gondolatait az ukrajnai háborúról is.

Feltűnő elemnek az inkább magánelőadásnak tűnő beszélgetésből csak az számított, hogy Toroczkai annak a fájdalmának adott hangot, miszerint a saját ügyének tekintett, banki devizás lakások kilakoltatásait végző bírósági végrehajtók ügyét „elvették tőle” más politikusok. Név szerint elsősorban Jakab Péter volt jobbikos képviselőt és Jámbor Andrást, ahogyan ő fogalmazott, „a csatornából előmászott baloldal” képviselőjét említette, mint akik csak azután kezdtek el foglalkozni a kérdéssel, hogy ő azt felvetette. Ám nyomban leszögezte, az, hogy Schadl György és társai idén lemondtak, nem jelenti azt, hogy a témát annyiban lehet hagyni.

A pártelnök sokkal nagyobb tetszést aratott a fúrt kutak után fizetendő díjak elleni aláírásgyűjtés emlegetésekor. Ebben a témában Toroczkai még a szokásosnál is könnyedebben jutott el a kerti csaptól a világot uraló globalistákig: arról beszélt, „a kutak megadóztatását Brüsszel kényszerítette rá” a magyar kormányra, amely aztán némi vonakodás után el is fogadta. Úgy látja, „Brüsszel a Világgazdasági Fórum programját hajtja végre”, amelynek értelmében világszerte „a vízhez való hozzáféréstől akarják megfosztani az embereket”.

Ezzel kapcsolatban arra célzott, az ügyet ők karolták fel, de számos más, kormánypárti, vagy ellenzéki szavazó is támogatja a díjmentes kutakra épülő országos kampányt. Szerinte ez megálljt tud parancsolni a Fidesz szándékainak, mert 200-300 ezer aláírás esetén „maguk állnak majd meg.” Hozzátette: „a Fidesz vidéken a legerősebb, ott szavaznak rá a legtöbben, de hamarosan ők is Mi Hazánk-szavazók lesznek!”

Ezeknél a mondatoknál kapta a pártelnök és frakcióvezető a legnagyobb tapsot.

Toroczkai László és Kisber Szabolcs fórumozik a Mi Hazánk majálisán 2023. május 1-én. Fotó: Tóth Csaba, Mérce

Ukrajna „terrorista állam”

Hosszasan beszélt Toroczkai arról is, hogy úgy véli, a kercsi híd és az Északi Áramlat-2 felrobbantása – utóbbit ő szintén az ukránoknak tulajdonította – bizonyítja, hogy Ukrajna „terrorista állam.”

A pártelnök szerint a háborúról nem túlzás kijelenteni, hogy „világháborúhoz vezethet el”, ezért „a NATO főtitkára elmebeteg”, amikor arról beszél, Ukrajnát is a katonai szövetség tagságába kell fogadni. „Magyarország szerintem egy korrupt ország, sajnos, de ez felveti a kérdést: akkor Ukrajna micsoda? …A segélyek nagy része is eltűnt” – szögezte le, majd azt kezdte elemezni, hogy a háború „a kullancsszerű, vérszívó nagy cégek” érdeke, és ha úgy határoznak, hogy megegyeznek, „egy nap alatt béke lehetne” az orosz-ukrán fronton.

„Ezek nem olyanok, mint a kürtős kalácsos bété itt, ezek az óriáscégek már egyszerre mindenben benne vannak: fegyverkereskedelem, mezőgazdaság, nagyipar” utalt arra Toroczkai, hogy szerinte kiknek az érdekében áll a háború folytatása.

A világpolitikai elemzése, amely szintén zajosabb tapsot váltott ki, mint a többi emlegetett téma, úgy fejeződött be, hogy „mind ukrán, mind orosz oldalról egy szűk elit, egy szűk kör” dönti el, mi fog történni, „a nyugati oldalon pedig elmebetegek kezében van az a bizonyos piros gomb.”

A Mi Hazánk vezetője az idei május elsején kétségtelenül többet kritizálta a Fidesz és Orbán Viktor politikáját, mint az ellenzékét, egyértelműen úgy pozicionálva magát és pártját, mint aki és amely képes megmérkőzni a miniszterelnökkel a hatalomért.

Kijelentette például, hogy a Fidesz-kormány „szépeket, nagyon szépeket mond, de a tettek elmaradnak.” Ennek bizonyítására azt az esetet idézte föl, amikor bejelentést tettek, hogy a pécsi Pride-ra gyerekeket is kivittek „a szakállas aberráltak közé”, de a rendőrség mégsem intézkedett. A „gyermekvédelmi törvénnyel tehát a Fidesz egy semmire sem jó törvényt alkotott meg” – panaszolta.

Az ellenzékből viszont Jámbor Andráson és Jakab Péteren kívül csak Márki-Zay Péter kapott még némi figyelmet, igaz csak akkor, amikor Toroczkai László vicceskedve megjegyezte: „már a sajátjai is el akarják hallgattatni, mert mindenkiről kikotyogja, mennyi dollárt kaptak.”

Budaházy György immár szabadlábon köszöntötte a Mi Hazán majálisának közönségét 2023. május 1-én. Fotó: Tóth Csaba / Mérce

Budaházy visszatér

A tömeg a szerencsés helyszínválasztás miatt igen vegyesnek volt mondható. A szubkultúrára jellemző harcos- és betyársereges pólók, valamint a fel-feltűnő második világháborús katonai sapkákat viselő idősebbek jelezték, hogy az egykori Jobbik-, ma pedig Mi Hazánk-szavazó „keménymag” képezte a hallgatóság többségét, de fiatalok, főként fiatal családok is nagy számban érdeklődtek, és nem csupán a koncertek vagy zenés programok iránt.

A pártelnök hozzájuk is szólni igyekezett: „Magyarországon sújtja a legtöbb bürokrácia és adó a dolgozó embert és a kisvállalkozót. Ezeknek egy tollvonással véget vethetne a kormány, mégsem teszi.” Majd hosszabban beszélt arról, őt hogyan követték ukrán „hackerek” a bankkártyaadatai alapján. Ennek kapcsán hosszabb fejtegetésbe kezdett arról, hogy a nagy techcégek a készpénz eltörlésére törekednek, amit mindenképpen meg kell akadályozni.

„Minden embernek joga van a készpénzhasználathoz!”, szögezte le, majd a közönséggel összekacsintva hozzátette: „mind tudjuk, miért fontos ez, a Magyarországon jellemző kiskapukhoz is készpénz kell, tudjuk, minden kis- és középvállalkozás ilyesmire kényszerül, ha túl akar élni.” A beszélgetés során a pártra régebben jellemző „zsidó nagytőkézés” és „cigányozás” csak egy-egy burkolt utalásban jelent meg. Utóbbi akkor merült fel, amikor Toroczkai felemlegette, hogy míg „a dolgozó magyarok a rengeteg bürokrácia és a magas adók miatt nem jutnak előre (…) addig egy munkaképtelen élősködő réteg továbbra is akadálytalanul kapja a segélyt”. Valójában Magyarországon munkanélküli segély már csak három hónapon keresztül jár, a szociális segély szerepét pedig a közmunka váltotta fel.

Noha összességében Toroczkai megnyilatkozása sikert aratott, nem ő volt a párt rendezvényének fénypontja, hanem a délután megjelenő Budaházy György. Két kisebb magyar folkmetál banda után, a Romantikus Erőszak fellépése előtt igazi Gyurcsány-korszakbeli nosztalgiahangulat keríthette az embert hatalmába, amikor a mikrofonnál Novák Előd konferálta fel Budaházy Györgyöt, aki „Hazafi vagyok, nem terrorista” feliratú pólóban, nagy „Szabadság!” kiáltással lépett a dobogóra, majd pár perces beszédben a Mi Hazánk mellett Novák Katalin köztársasági elnöknek is megköszönte, hogy „az igazság mellé állt”.

Elárulta Budaházy azt is, a Mi Hazánk rendezvényére egyenesen Böjte Csaba ferences celeb-szerzetes Normafánál tartott majálisáról érkezett, ahol köszönetet mondott Böjtének azért, hogy korábban nagy nyilvánosság előtt arra kért gyerekeket: imádkozzanak „Budaházy bácsiért” és a szabadulásáért.

Az eredetileg a 2006-os, őszödi beszéd-ellenes tüntetéseket követően tervezett Molotov-koktélos és verekedős támadások megszervezése miatt elítélt Budaházy csütörtök este, hívei kíséretében és lovon hagyhatta el a Gyorskocsi utcai börtönt, miután a pápa látogatására hivatkozva Novák Katalin államfő őt és 6 társát is elnöki kegyelemben részesítette. Budaházynak így a 17 évről idén márciusban 6 évre enyhített fegyházbüntetést már nem kell leülnie, tehát a beszéde után békésen dedikálhatott és fotózkodhatott híveivel a parkban.

Toroczkai, aki ekkor még mindig a színpad mellett beszélgetett és fényképezkedett a szavazókkal, annyira azért nem hatódott meg, hogy ezért vissza is menjen Budaházy mellé a színpadra, így a tévészékház előtti legendás, 2006-os Lennon-McCartney duó 2023-ra sem állt össze újra.

A lelkesedés azonban tapintható volt. A Mérce tudósítójához még az egyik bámészkodó is hangos szóval lépett oda: „Tizenöt évet ült! A semmiért! Gyurcsányt mikor viszik börtönbe?” – jegyezte meg hangosan, mielőtt hangosan éljenezni kezdte a kegyelemmel szabadult, de az államnak még mindig 20 millió forinttal tartozó Budaházyt.

Eközben Novák Előd éppen azt ecsetelte, hogy míg Biszku Bélát sohasem zárták rácsok mögé, addig Budaházy György több mint egy évtizedes ügyön van túl.

A Mi Hazánknak évtizedek óta feltett szándéka, hogy a hagyományosan a munkásosztálynak szóló május 1-ét és a majálist elsősorban a maga ünnepévé tegye. Tavaly éppen ezért szakszervezetisek bevonásával is próbálkoztak. 2023-ban, ha a téma nem is hódította meg a pártot, az kétségtelen, hogy más párt nem képes arra, hogy május elsején egy politikai rendezvényre ekkora tömeget csődítsen össze, mint a szélsőjobboldal.