Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Böjte Csaba arra kért gyerekeket, hogy imádkozzanak a terrorizmusért elítélt Budaházy szabadon bocsátásáért

Ez a cikk több mint 1 éves.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes öt kisgyermeknek beszélt arról egy tegnap közzétett videójában, hogy a börtönben ülő Budaházy György és társai ártatlanok, majd arra kérte őket, hogy együtt imádkoznak a terrorizmusért elítélt férfi szabadulásáért. A 444 vette észre a videót, amiben Böjte Máté evangéliumából idézett, majd úgy fogalmazott az öt kislányból álló hallgatóságának, hogy nem csak fizikailag, hanem imádsággal is el lehet menni egy börtönbe.

A szerzetes arról beszélt, hogy Romániában is több tízezren vannak börtönben és „sajnos vannak olyanok is börtönben, akiknek a gyerekeit ismerjük”. Böjte szerint vannak akik ártatlanul vannak a börtönökben és vannak akik azért, mert hibát követtek el.

„Van egy bácsi, és az ő baráti köre, Budaházy úrral, aki ugye le van tartóztatva. És folyik a per, hát hogy kimondják az ő ártatlanságukat. És azt gondolom, hogy az egy jó dolog, ha imádkozunk mindazokért, akik le vannak tartóztatva, be vannak zárva, de különösképpen azokért, akik ártatlanul vannak a börtönben.

Ezért nagy szeretettel kérlek, hogy ezért Budaházy úrért, az ő barátaiért imádkozzunk, hogy tényleg az igazságszolgáltatás minél hamarább mondja ki, hogy ők visszamehetnek a családjaikhoz, gyerekeikhez, közösségeikhez.”

Böjte ezután a gyerekek körében egy Miatyánkot mondott el, a terrorizmusért jogerősen elítélt Budaházy Györgyért.

Frissítés (15:05): A videó cikkünk megjelenés után elérhetetlenné vált.

Amint arról mi is beszámoltunk, a nem jogerős bírósági ítélet szerint egy nevelő (K. Sz.) tíz éven át szexuálisan bántalmazta a gyermekeket az erdélyi Dévai Szent Ferenc Alapítvány gyermekotthonaiban. Az Átlátszó Erdély, az Azonnali, és a Transtelex tavalyi tényfeltáró cikkeiből kiderült az is, a nevelőt 30 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a bíróság gyermekek ellen elkövetett nemi erőszak, szexuális agresszió, megrontás, verés, fizikai bántalmazás miatt, mindegyik bűncselekmény többrendbeli és több, mint egy tucat gyereket érint. K. Sz. esete átható problémákra mutat rá Böjte Csaba ferences rendi szerzetes gyermekotthonaiban, arra, hogy bizonyos nevelők rendkívül durva abúzust követhettek el, sokáig büntetlenül, az alapítvány vezetése pedig inkább szemet hunyt.

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány 1993 óta több ezer, többnyire mélyszegénységben élő, a szülők számára valamilyen okból nem vállalt gyermek felnevelésében vállalt szerepet. Az alapítvány jelenleg is 25 bentlakó, három támogatott bentlakó, és 18 napközi otthont tart fenn Erdélyben.

Március közepén tartották meg a terrorizmussal vádolt Budaházy György és társainak másodfokú ítélethirdetését, ahol az évek óta húzódó Hunnia-perben 17 évről 6 évre mérsékelték a büntetését. Budaházyt a megismételt eljárásban (ahogy minden korábbi tárgyalás alkalmával) terroristának találták. A 2016-os elsőfokú ítélet 13 év fegyházat rótt ki rá, a Fővárosi Ítélőtábla ennek 2018-as hatályon kívül helyezése után új eljárást rendelt el, amiben előbb 17 évet ítéltek meg és másodfokon ezt csökkentették hatra. Októberben pedig a Kúria arról döntött, hogy Budaházyt kiengedik a börtönből és házi őrizetbe helyezik.

A 24.hu összesítése szerint Budaházy a 2007 áprilisában alapított Hunnia Mozgalomból idővel egy olyan csapatot szervezett, mely az őszre várható budapesti tüntetéseken hatékonyan tud fellépni a rendfenntartó rendőri erőkkel szemben. Szeptember-októberben Molotov-koktélos támadásokat intéztek SZDSZ- és MSZP-pártirodák ellen, majd decemberben Budaházy személyes sértettsége miatt brutálisan megverette Csintalan Sándor Hír TV-s műsorvezetőt, korábbi vezető szocialista politikust.

2007 végén az egészségbiztosítási reform kapcsán Budaházy György társaival úgy döntött: a kormánykoalíció magasrangú politikusai ellen végrehajtott támadásokkal próbálja kényszeríteni az országgyűlési képviselőket, hogy a törvényjavaslat ellen szavazzanak. Rálőttek Hiller István akkori oktatási miniszter otthonára, továbbá Molotov-koktélokat dobtak egy másik miniszter épülő házára.
2008 februárjában további hat országgyűlési képviselő ellen hajtottak végre egy időben, összehangoltan gyújtogatásos támadásokat.

2008 áprilisában felgyújtották a Broadway Jegyirodát, 2008 nyarán a Budapest Pride-ra időzítve két, meleg férfiak által látogatott szórakozóhely ellen hajtottak végre Molotov-koktélos támadást. 2008 szeptemberében Szilvásy György polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter nyaralójánál hajtottak végre bombatámadást, majd decemberben egy ATM kifosztásával próbáltak meg pénzhez jutni. 2009 tavaszán robbantásos merényletsorozattal akarták megakadályozni a lemondott miniszterelnök utódjának megválasztását.

(444.hu, 24.hu)

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi