Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Útlezárással és ülősztrájkokkal támogatják a tiltakozó pedagógusokat – percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 1 éves.

November 26-án, a legutóbbi Kossuth téri pedagógustüntetésen jelentettek be  a tanárszakszervezetek újabb országos sztrájknapot december 8-ára, amely az idei őszi félévben  már sorban az ötödik lesz.

Az újabb munkabeszüntetésre való készülődés aztán nem várt helyről kapott lendületet: november 30-án a Kölcsey gimnázium 5 tanára után újabb 8 budapesti pedagógust bocsátottak el azért, mert polgári engedetlenségben vett részt (azaz nem a sztrájktörvénynek megfelelően járt el).

A kirúgások hírére még aznap demonstrációt szervezett a Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront a Belügyminisztérium épülete elé, az azt követő napokban pedig számos helyen kezdtek határozatlan idejű munkamegtagadásba a tanárok, valamint ülősztrájkokba a velük szolidáris diákok.

Ezen a térképen látható, hogy a Civil Közoktatás Platform (CKP) adatai szerint ma várhatóan hol és hányan nem veszik fel a munkát. A térképen már 50 településen legalább 99 intézmény látható, ahol sztrájkot terveztek.

Nemcsak az iskolák falain belül, hanem azokon kívül is lesznek tiltakozások: a délelőtt folyamán percről percre igyekszünk megmutatni, hogyan állnak ki magukért a tanárok, tanáraikért a diákok, és mindannyiukért a velük szolidáris támogatók!

7:30-tól élőben jelentkeztünk az Egyetem térről, ahol az ELTE oktatói, dolgozói, hallgatói közösen fognak fotózkodni, hogy így fejezzék ki szolidaritásukat a tanárokkal.


8:00-tól az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai forgalomkorlátozó akciót szerveznek a Szentendrei úton, innen szintén élő videós közvetítéssel jelentkezünk:

Címlapkép: Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjai és tanárai molinót feszítenek ki a Szentendrei úton, mikor a forgalom piros jelzést kap. Fotó: Kiss Soma Ábrahám / Mérce
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

A nap eddigi részében igyekeztünk megjeleníteni az országos pedagógussztrájk fontosabb eseményeit, számadatait. A sztrájk érteklésével és a helyzet elemzésével további cikkeinkben fogunk foglalkozni.

A következő időszakra az alábbi eseményeket jelentették be eddig a mozgalom résztvevői:

December 9 – Vonulás az MTVA-hoz – Engedjenek be a köztévébe: diáktüntetés az MTVA előtt – az Egységes Diákfront – DAT, Egységes Diákfront – Pala Mozgalom eseménye. Innen a Mérce is élő közvetítéssel fog jelentkezni pénteken.

Január 2-8 – Miskolc-Budapest menet a Pedagógusok Szakszervezete szervezésében

Január vége – újabb országos sztrájknap


Szociális szakemberek és szervezetek nyilatkozatban vállalnak szolidaritást a pedagógusokkal és a diákokkal. Az aláíró szociális szakemberek felhívják a szakma, a döntéshozók és a széles nyilvánosság figyelmét arra, hogy az oktatás minden szintje és formája elengedhetetlenül fontos a szociális problémák megelőzésében és hatékony kezelésében is.

„Megfelelő oktatás nélkül nincs sikeres társadalom! Az oktatás a társadalmi integráció legfontosabb intézménye!”

A nyilatkozatban hangsúlyozzák: a szociális szakma a hátrányok leküzdéséért dolgozik, de ezt a törekvést elgáncsolja a kormány, ha a hátrányokat a köznevelés területén tovább fokozza a jelenlegi oktatási stratégiájával, mellette pedig a szociális területet is leépíti.

Ezzel ugyanis gyakorlatilag az emberek korlátozása történik a mindennapi életükben:

  • az életben való eligazodásban,
  • a pályaválasztásban,
  • a jó munkahely elérésében,
  • az egészséges család működtetésében,
  • a közösségben való részvételben,
  • az érdekérvényesítésben,
  • a boldogulásban, boldogságban

– írják.

Ennek elkerülése érdekében elengedhetetlennek tartják a jól működő köznevelési (valamint a szakképzési és a felsőoktatási) rendszert is. Valamint a társadalmilag és anyagilag is megbecsült szakemberek alkalmazását, az innovatív gondolkodást fejlesztő, akadálymentes oktatási rendszert, a társadalmi hátrányok kompenzálását elősegítő támogató szakemberek és rendszerek jelenlétét.

„A tanszabadság, az alapvető munkavállalói jogok biztosítása, a tisztességes fizetés és az egyenlőséget szolgáló, nem szelektív, nem szegregáló, azaz minőségi közoktatás követelése egymástól elválaszthatatlan.”

– olvasható a nyilatkozatban, amihez továbbra is csatlakozhatnak a szakemberek,  szakmai szervezetek és szakszervezetek.

Szolnok A Szolnoki Pedagógusok Facebook-oldal tudósítása szerint Szolnokon legalább öt iskolában léptek sztrájkba és polgári engedetlenségbe pedagógusok.

A Szolnoki Széchenyi István Gimnáziumban – ahova e sorok írója is járt – 26-an sztrájkolnak, és egy tanár vesz részt polgári engedetlenségben a tanárok megfélemlítése elleni tiltakozásként. Az iskolában ülősztrájkot is szerveztek a diákok, és a tanárok szerint a szülők támogatását is érzik.

Forrás: SZOLNOKI SZÉCHENYI ISTVÁN GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKGIMNÁZIUM/FACEBOOK

A szolnoki Varga Katalin Gimnázium 18 tanára sztrájkol, 3 pedig polgári engedetlenségben vesz részt. Mint írták, „szolidárisak vagyunk a kirúgott tanárokkal, illetve a megfélemlített tanárokkal és diákokkal.”

A Szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában is sztrájkolnak tanárok, a Facebookon azt írták:

„Mi, a szolnoki nevelési-oktatási intézmények pedagógusai szintén munkabeszüntetéssel hívjuk fel a figyelmet az oktatás egyre súlyosbodó helyzetére a mai napon. Méltó körülményeket és méltó bánásmódot kérünk. Mindenekelőtt pedig azt, hogy elbocsátott kollégáinkat haladéktalanul helyezzék vissza az állásukba.”

Fotó: ÉVA-ÁDÁM BÉRES/FACEBOOK

A Verseghy Ferenc Gimnáziumban 19 tanár sztrájkol, 3 pedig polgári engedetlenséget vállalt. Eközben az iskolában ülősztrájkkal tiltakoztak a diákok.

Fotó: ZSUZSANNA BALÁZS/FACEBOOK

Fotó: ZSUZSANNA BALÁZS/FACEBOOK

„A mai napon 10 sztrájkoló és 9 polgári engedetlenkedő jelezte munkabeszüntetéssel, hogy az oktatás problémái nem várhatnak tovább. Többen szolidaritást vállaltak és sajnos pár betegünk is van akik személyesen nem tudtak velünk lenni. Mikor lesz érdemi párbeszéd? Nem hallotok minket?”

– írták a Széchenyi Körúti Sportiskolai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanárai.

Fotó: GÁBOR KÁDÁR-CSOMOR/FACEBOOK

A Marczibányi téri Kodály iskola pedagóguskarából 52 fő lépett sztrájkba december 8-án, derül ki Facebookon megosztott bejegyzésükből.

Az iskola pedagógusai megosztották a pedagógusszervezetek kilencpontos követeléslistáját is, és karácsonyi házioltárukon a Pál utcai fiúk musicalből is idéztek:

A Marczibányi téri Kodály iskola házioltára 2022. december 8-án. Fotó: Tanárok a tanárokért / Facebook

A XX. kerületi Kossuth Lajos Gimnáziumban 19 tanár lépett sztrájkba elbocsátott kollégáik visszavétele és a szakmai párbeszéd érdekében:

A Budapest XX. Kerületi Kossuth Lajos Gimnázium tanáriai 2022. december 8-án. Fotó: Finna Imola / Facebook

Az újpesti Homoktövis iskolában közel harminc pedagógus nem vette fel a munkát. Az iskolát a szülők szolidaritásképp körbe is kordonozták vörös-fehér szalagokkal, és a gyerekek 90 százalékát nem is vitték iskolába a szülők.

Az újpesti Homoktövis iskolát a szülők körbekordonozták, valamint különböző feliratokat helyeztek ki a kordonra 2022. december 8-án. Fotó: Tanárok a tanárokért / Facebook

A budapesti Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium 33 tanára lépett sztrájkba a mai napon. A szülők reggel, az első órában szimpátiaakciót szerveztek az épület előtt, közösen buzdították a tanárokat, reggelit hoztak az iskola dolgozóinak, valamint transzparenseket helyeztek el az iskola előtt, és a képek tanúbizonysága szerint süteményekkel is készültek. Az gimnáziumi diákok ülősztrájkot folytattak a 4. órában az iskola folyosóján.

Az egyik szülő egy államtitkár verbális megnyilvánulásán élcelődve illusztrálta a minőségi oktatás fontosságát.

Azért kellenek tanárok, hogy a gyerekem ne legyen olyan buta mint egy államtitkár feliratú tábla a budapesti Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium előtt a sztrájkoló pedagógusok támogatására szervezett szülői megmozduláson 2022. december 8-án. Fotó: Tanárok a tanárokért / Facebook

A Budapest XIII. Kerületi Tomori Pál Általános Iskola 12 tanára lépett sztrájkba, hárman polgári engedetlenségbe kezdtek, 15 kollégájuk pedig szolidaritásukról biztosította őket.

A Budapest XIII. Kerületi Tomori Pál Általános Iskola sztrájkoló pedagógusai 2022. december 8-án. Fotó: Tanárok a tanárokért / Facebook

Pasaréti Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Gimnázium 40 tanára sztrájkolt csütörtökön – az iskola közössége köszöni a szülők támogatását. Az alábbi fotón az iskola üres folyosója tekinthető meg:

A pasaréti Szabó Lőrinc Kéttannyelvű Gimnázium lépcsőháza 2022. december 8-án a pedagógussztrájk idején. Fotó: Tanárok a tanárokért / Facebook

„Mi, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont alulírott tanárai, lelkiismereti kötelességünknek tartjuk, hogy kiálljunk az utóbbi időben a véleményük felvállalása, tiltakozásuk miatt elbocsátott tanárok mellett!
Tanártársaink elbocsátása nem megoldás az ország jövőjét érintő oktatásügyi válságra. Kérjük felelős vezetőinket, hallják meg a tanárok szavát, kezdeményezzen az oktatásirányítás érdemi szakmai párbeszédet!”
– írta a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont tantestülete Facebookon is megosztott nyilatkozatában csütörtökön.

A kiáltványhoz 35 pedagógus csatlakozott az oktatási intézményből.

A békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium 19 dolgozója sztrájkba lépett a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárokkal való szolidaritásból, és egyetértésüket fejezték ki az oktatási mozgalmak követeléseivel.

A budapesti Szerb Antal Gimnázium tantestületének nem kevesebb mint 80 százaléka lépett sztrájkba a mai napon, ez 40 pedagógust jelent. A tanárok megköszönték a szülőknek a támogatást.
„A szülők azzal támogatták a tiltakozásunkat, hogy nem küldték be gyermekeiket az iskolába. A törvényes sztrájk és a szülői támogatás együtt blokkolta az oktatást, mivel így nem volt szükség az elégséges szolgáltatásra. Az intézményvezető rendkívüli tanítási szünetet rendelt el.
Köszönjük szépen a szülők támogatását, akik reggel transzparensekkel, kedves idézetekkel, süteményekkel várták az érkező tanárokat”
– írták Facebookon.

Sztrájkolók Szerb Antalosok – Kép: Facebook/Szerb Antal Gimnázium

A Veresegyházi Katolikus Gimnázium tanárai közül többen sztrájkoltak, többen pedig polgári engedetlenségbe kezdtek csütörtökön. Mint írták:

„Ezzel az akciónkkal szeretnénk kifejezni felháborodásunkat és tiltakozásunkat a Belügyminisztérium 2022. november 30-i közleményével és eljárásával szemben, amelynek során a diákok érdekeire hivatkozva bocsátottak el nyolc pedagógust az állásából.

Cinikusnak és álságosnak érezzük a minisztérium reakcióját: ahelyett, hogy a kormányzat partnerként tekintene a pedagógusokra, megbízna szakmaiságukban és megbecsülné elhivatottságukat, fenyegeti és megbünteti a véleményükért kiálló kollégákat. Azokat a kollégákat, akik pontosan a magyarországi közoktatás súlyos krízise miatt, valamint a jelen és jövő nemzedékek iránti felelősségérzettől hajtva nyúlnak a sztrájkjog kiüresítése és korlátozása miatti végső eszközhöz, a polgári engedetlenséghez.

Meggyőződésünk, hogy nem tüneti kezelésre és a „munkájukat jogellenesen megtagadókkal” [ti. a tiltakozó tanárokkal] szembeni fellépésre, hanem új nemzetioktatási stratégiára, gyerekbarát oktatásra, autonómiára, vonzó pedagógus-életpályára és értékálló, igazságos bérre, valamint társadalmi és politikaimegbecsülésre van szükség.

Mindannyian kizárólag lelkiismereti ok alapján döntöttünk az országos sztrájk vagy a polgári engedetlenség mellett, amellyel nemcsak tiltakozásunkat, hanem valamennyi pedagógustársunk iránti szolidaritásunkat is szeretnénk kifejezni. Végül ezzel az állásfoglalással szeretnénk támogatásunkról biztosítani az egyházi középiskolákban dolgozó tanárok közös nyilatkozatát.”

A budapesti Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban 33 tanár kezdett sztrájkba csütörtökön. Itt a szülők is szimpátiaakciót is szerveztek az épület előtt, és a diákok a negyedik tanórában ülősztrájkoltak a folyosókon.

A Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium sztrájkolói – Kép: Facebook/Tanárok a Tanárokért

Nem hagy alább az eddig tapasztalt szülői szolidaritás, több iskolából is kedves beszámolók érkeznek.

A Szerb Antal Gimnáziumban a mai napon 40 fő, vagyis a tantestület túlnyomó többsége, 80%-a sztrájkolt, amit a szülők azzal támogattak, hogy nem küldték be gyermekeiket az iskolába. A törvényes sztrájk és a szülői támogatás együtt blokkolta az oktatást, mivel így nem volt szükség az elégséges szolgáltatásra. Az intézményvezető rendkívüli tanítási szünetet rendelt el – olvasható a gimnázium Facebook-oldalán.
Az iskola tanárai köszönetet mondtak a szülőknek, akik reggel transzparensekkel, kedves idézetekkel, feliratokkal, süteményekkel várták őket, valamint a polgári engedetlenség eszközével élő tanárok nevével díszített szívecskéket függesztettek a gimnázium kerítésére, amit különösen szívmelengetőnek éreztek.

süteménnyel és támogató üzenetekkel várták szülők a szerb antal gimnázium pedagógusait. 2022. december 8., budapest. fotó: szerb antal gimnázium / facebook

SÜTEMÉNNYEL ÉS TÁMOGATÓ ÜZENETEKKEL VÁRTÁK SZÜLŐK A SZERB ANTAL GIMNÁZIUM PEDAGÓGUSAIT. 2022. DECEMBER 8., BUDAPEST. FOTÓ: SZERB ANTAL GIMNÁZIUM / FACEBOOK

süteménnyel és támogató üzenetekkel várták szülők a szerb antal gimnázium pedagógusait. 2022. december 8., budapest. fotó: szerb antal gimnázium / facebook

Molinók várták ma reggel a II. kerületi Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium tanárait is, sőt tegnap még szórólapoztak is a mai sztrájkról a szülők, és itt sem maradt el a sütemény. „A klébis szülők megállíthatatlanok” – írja az iskola egyik tanára Facebook-oldalán, köszönetet mondva a támogatásért.

támogató feliratok a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium kerítésén. 2022. december 8., budapest. fotó: Horváthné Vass Ildikó / facebook

süteménnyel várták a szülők a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnázium sztrájkoló tanárait. 2022. december 8., budapest. fotó: Horváthné Vass Ildikó / facebook

támogató feliratok a Klebelsberg Kuno Általános Iskola és Gimnáziumban. 2022. december 8., budapest. fotó: Horváthné Vass Ildikó / facebook

A szülői szolidaritás a 18. kerületi Bókay Árpád Általános Iskolában is nagyfokú volt: 463 diákjából 356-ot tartottak otthon. Itt is sokan sztrájkoltak, 42 tanárból 23-an, vagyis a tantestület több mint fele – derült ki a tantestület nyilatkozatából.

„(…)Messze nem csak rólunk szól az akciósorozat. A harang nem értünk szól. A gyerekek jövőjéért szól búsan. Csupán egy ország befogja füleit és nem hallja, nem akarja meghallani.

Süketek és propagandát ordítók: ez rátok ég.

…és gyerekek! Sosem hagyunk magatokra”

– fogalmaznak.

A Bókay Árpád Általános Iskola 23 sztrájkoló tanára. 2022. december 8., budapest.

Noha az egyházi iskolákban kevésbé gyakoriak a tiltakozó megmozdulások, ez alkalommal is több intézmény pedagógus- és diákközössége vállalt szolidaritást a közoktatásban munkabeszüntetőkkel, és olyan intézmény is akadt, ahol polgári engedetlenségi akcióba kezdtek a tanárok.

A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közlemény szerint a XXII. kerületben egyházi és állami iskola közössége együtt tiltakozott.

XXII. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium és a szomszédos Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium közös akcióval indította a napot, melynek keretében egy közleményt is kiadtak, melyben többek között azt írják,

Itt az ideje, hogy közösen tegyünk valamit! Beszéljünk, változzunk és változtassunk közösen, mert az oktatás nemzeti ügy!

Mi, állami és egyházi iskolák ma összefogtunk, hogy vallási és politikai meggyőződéstől függetlenül azt közvetítsük:

Ha összejövünk, az a kezdet,
ha összetartunk, az a haladás,
ha összefogunk, az a siker.”

A XXII. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium és a szomszédos Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium közös akcióval indította a napot 2022. december 8-án. Fotó: az iskolák közleménye

A Tanárok a tanárokért csoport az alábbi, vidéki egyházi iskola pedagógusai által jegyzett közleményt tette közzé:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig a kiskunhalasi katolikus óvoda dolgozóinak kiáltványát osztotta meg:

A Magyar Hang beszámolója szerint a Gödöllői Református Líceum pedagógusai sem elégedettek az oktatásirányítással és a pedagógusok kirúgásával, de a budapesti Piarista Gimnázium dolgozói is hasonló érzelmeket táplálnak.

A gödöllőiek nyilatkozata itt olvasható:

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban pedig a hét elején tanítás sem volt, annyi pedagógus szüntette be a munkát.

Mint emlékezetes, az egyházi iskolák nem ezen a héten állnak ki először a pedagógusokért.

Tanárballagás névre hallgató rendezvényükön egy hónappal ezelőtt ezres tömegben gyűltek a Bazilika elé tiltakozni az egyházi iskolák pedagógusai, diákjai, szüleik és támogatóik, hogy ezzel is jelezzék szolidaritásukat közoktatásban dolgozó kollégáik felé, egyszersmind felhívják a figyelmet az oktatás általuk is tapasztalt problémáira.

Újpest Az újpesti Károlyi István Általános Iskola és Gimnázium 36 tanára sztrájkol:

Miskolcon a diákok ülősztrájkot és élőláncot tartottak az iskolákban, a Hidl téren pedig nagyjából 200-an tüntettek. A téren beszédekis elhangzottak, elsőként Báli Vince, a rendezvény egyik főszervezője, egy miskolci diák szólalt fel. Felhívta a figyelmet az oktatás problémáira, hogy a tanárok nélkül nem lesz jövő, nem lesz oktatás.

Szerinte a mostani kirúgások olyan szerepet töltenek be, mint a középkorban nyilvános kivégzések: céljuk a megfélelmlítés.

A szervező szerint tanáraik demonstrációja számukra is példamutató, hiszen megtanítják, hogyan kell kiállni egy fontos ügyért.

„Kötelességemnek érzem, hogy kiálljak a tanáraimért, és az oktatás módszeres tönkretétele ellen.”

Következőként Szűcs Tamás, a PDSZ országos választmányának tagja állt a színpadra.

„Nektek tanár kell, nem agymosás!”

– skandálta a tömeg a pedagógussal. Szűcs felelevenítette az első nagy pedagógus demonstrációt még 2016-ban, amelyet a miskolci tankerület elé szerveztek. Később pedig a városból indult a 6 évvel ezelőtti tanárlázadás. Kiemelte, hogy a tanárok ügye közös ügy, amit most már egyre többen éreznek.

„Most kapjátok a legfontosabb tanítást, a többi csak irodalom”

Felszólalt még Orsós János, a hátrányos helyzetű roma fiatalokkal foglalkozó Dr. Ámbédkar Iskola fenntartója. „Mi pontosan tudjuk mit jelent az, ha nincs tanár. Ismerünk olyan közoktatási intézményt a megyében, ahol nincsenek diplomás emberek. A vége az lesz, hogy közmunkások lesznek.”

Az Ámbédkar Iskola egyik diákja is felszólalt, aki saját tapasztalatait osztotta meg a szegregált oktatásról.

„A cigány származású osztálytársaimmal idejöttünk, mert nekünk fontos az oktatás ügye. Az az oktatás, amely minden egyes roma és nem roma embert megillet!”

A rendezvény végét a pedagógusok követeléseinek felolvasásával zárták.

Nyíregyháza A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium diákjai transzparensekkel felszerelkezve üzentek a döntéshozóknak a második órában tartott ülősztrájk alatt.

A nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium diákjainak ülősztrájkja. Olvasói fotó

A Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumban pedig a diáktüntetések himnuszává vált Mi vagyunk a Grund című dal éneklésével zárták az ülősztrájkot, 10 tanár pedig sztrájkolt a mai napon.

Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnázium diákjai 2022. december 8-án. fotó: Alföldi Dániel

Csordás Eszter, az AKG helyi Grund-szervezője a Mércének úgy fogalmazott, hogy ők az iskolájukban eléggé „privilegizált helyzetben vannak”, a tanáraik támogatják őket a küzdelmükben, ezért a problémákra is jobban fel tudják hívni a figyelmet.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium közössége sávlezárással tüntet a tanárokért a Szentendrei úton 2022. december 8-án. Fotó: Kiss Soma Ábrahám/Mérce

„Azt gondolom, hogy fontos kiállni, ha van hangod, azokért, akiknek lehet, hogy kevesebb lehetősége van”

– mondta el a diákaktivista.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjainak ülősztrájkja. Fotó: Kiss Soma Ábrahám/Mérce

Eszter azt is elmondta, hogy a helyi csoport „csodás csapatot alkot” az Egységes Diákfronttal, ahol rengeteg iskola reprezentálja magát.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjainak ülősztrájkja. Fotó: Kiss Soma Ábrahám/Mérce

„Ha kell, mellényeket szerzünk, ha kell termet ajánlunk fel a szervezéshez” – meséli Eszter.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjainak ülősztrájkja. Fotó: Kiss Soma Ábrahám/Mérce

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium diákjainak ülősztrájkja. Fotó: Kiss Soma Ábrahám/Mérce

Több iskolában is kimagasló arányban vesznek részt polgári engedetlenségben vagy sztrájkban a pedagógusok. A budapesti Veres Pálné Gimnázium tanárai közül például 20-an sztrájkolnak, további 9 tanár polgári engedetlenségben vesz részt, 6-an pedig betegség miatt nem tudnak jelen lenni, de szolidaritásukat fejezik ki. A tiltakozó tanárok az iskola névadóját idézik:

„Ne legyen örömötök a parancsolásban és megtiltásokban, hanem hagyjátok a gyereket szabadon cselekedni!”

A budapesti Brassó Utcai Általános Iskolában szintén szép számban – egész pontosan 35-en – szüntetik be a munkát a mai napon.

„Tesszük ezt utána mindaddig, amíg az elbocsátott gimnáziumi kollégáinkat vissza nem helyezik munkakörükbe, illetve amíg egy döntési jogkörrel rendelkező személlyel szakmai tárgyalásokra nem kerül sor”

írják közös nyilatkozatukban.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium 39 engedetlenkedő, illetve sztrájkoló tanára borsos hangulatú nyilatkozatban bírálja a kormány oktatáspolitikáját, valamint követeli a kirúgott kollégák azonnali visszahelyezését állásukba.

„Ezt a mozgalmat Önök, a hatalom kényszerítette ki (…)Önök nem akarják meghallani a hangunkat, és nem akarják megérteni érveinket. Csak az állítólagos tanulói jogokra és a jogszerűségre hivatkoznak. Miközben Önök erősen hézagosan tesznek eleget a befizetett adókból működtetendő, az önkormányzatoktól eltulajdonított közoktatási intézmények fenntartásának. A pedagógushiány előidézésével Önök akadályozzák a tanulók művelődéshez, tanuláshoz, esélyegyenlőséghez való jogát. A tanárképzés reformjára tett javaslataik, valamint a jövő évi órakeretről kapott információk azt mutatják, a további színvonalcsökkentés a céljuk. Tönkrement épületek, elavult tárgyi feltételek, túlterhelt tanárok és diákok, kreativitásában korlátozni szándékozott, alulfizetett pedagógusok, tanításra alkalmatlan tanterv és tankönyvek, szigorított kimeneti szabályozás, ellenőrzés, fenyegetés, retorzió … Ez az Önök oktatáspolitikája”

– fogalmaznak.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium munkabeszüntető tanárai 2022. december 8-án. Fotó: Mezei Mónika / Facebook

Magas, 60% feletti részvételre ösztönöznek a Közép-Budai Tankerület 26 iskolájában is. A szervezők azt remélik, hogy ha Közép-Budán sikerül ezt elérni, akkor más tankerületek pedagógusaira is motiváló hatással lehetnek. Szeretnék arra is felhívni a figyelmet, hogy a magas részvétel az érdekérvényesítést is nagyban segítheti. Valamint arra is emlékeztetnek, hogy bár a jogfosztó sztrájktörvény nem teszi lehetővé a jól látható munkabeszüntetést, ez nem ok arra, hogy ne lépjenek sztrájkba – akár csak egy órára is – sokkal nagyobb számban.

A Pilisvörösvári Templom Téri Német Nemzetiségi Általános Iskola 31 dolgozója sztrájkolt.  A pedagógusok az óraszámok csökkentéséért, azonali béremelésért, az elbocsájtott tanárok visszahelyezéséért, és új alaptantervért tiltakoznak.

A budakalászi Kalász Suli Általános Iskola 39 pedagógusa állt ki az elbocsájtott tanárok mellett.

AZ Isaszegi Klapka György Általános Iskola és AMI 4 pedagógusa ált be sztrájkolni, 7 pedig szolidarított a tanárokkal.

Hódmezővásárhelyen a Németh László Gimnázium tanárai sztrájkoktak, Szegeden pedig a Deák Ferenc Gimnázium, az Arany János Általános iskola, és a Ságvári Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola tanárai csatlakoztak a munkabeszüntető akcióhoz.

Szolnokon a Hild téren gyülekeztek a tanárok, ahol közös flashmobot tartottak.

Az egyik résztvevő pedagógus elmondása szerint összesen 150-en sztrájkolnak a városban, 26-an pedig polgári engedetlenkedésbe kezdtek.

A tanárok kiemelték, nem csak magukért, hanem az ország és a nemzet jövője miatt is tiltakoznak. Méltó körülményeket és bánásmódöt követelnek az oktatásban, valamint hogy az elbocsájtott kollégáikat helyezzék vissza állásukba.

A miskolci Hősök terére az ADOM-Diákmozgalom szervezett tüntetést. Az iskolákban sztrájk zajlik, az intézmények köré pedig élőláncot formáltak a diákok, ezt követően átvonultak a Hősök terére.

Alternatív Közgazdasági Gimnázium, Budapest Horn György, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium pedagógiai vezetője a Mércének nyilatkozva elmondta, hogy iskolájukban még sosem volt sztrájk, ezt a mostanit is inkább „szolidaritási megmozdulásnak hívják a gyerekek”.

Az iskola szolidáris a kirúgott, illetve megbüntetett oktatókkal, ahogy Horn lapunknak elmondta:

„az alapelv az, hogy a szolidaritási megmozdulásokban mindig részt veszünk. Egy napi bérünket összegyűjtöttük, ez több mint egymillió forint, ezt elküldtük a Tanítanéknak.”

Ennél is jelentősebb felajánlás tűnik, hogy a gimnázium egy teljes épületrészt szabadított fel, amit az elbocsátott tanárok rendelkezésére bocsát következő hónaptól, hogy folytathassák munkájukat, ha szeretnék:

„Azt beszéltük meg, hogy januártól szabaddá tesszük egy épületrészünket, amit felajánlunk a kirúgott tanároknak, hogy ott a saját csoportjaiknak tarthatnak órákat, és ezeket ki is fizetjük nekik.”

Az alapítványi iskola tehát bérezést és tantermeket is biztosít a kirúgott oktatóknak. A döntést a tantestület szavazta meg, a szervezés pedig ezekben a percekben is folyik.

A gimnáziumban ezekben a percekben is ülősztrájk folyik:

Kép: Mérce

A közoktatás reformjáért tüntetők egy csoportja a Karmelita kolostor bejáratánál demonstrált.  Követeléseiket papírrepülőkre írták fel, és átdobálták a kordonokon. A Karmelita közelébe nem engedik őket a rendőrök, kordon áll az utca végén.

A tüntetők ironikusan azt követelték a kormánytól, hogy még több tanárt rúgjanak ki, kevesebb bért adjanak pedagógusoknak, valamint hogy „minden így jó, ahogy van”, és „mégtöbb terhet”.

A tömeg ezután a Karmelitától átvonult a Sándor-palotához, ahol sárga rózsákat helyeztek el a bejáratnál. A Telex helyszíni közvetítése szerint nagyjából hetven-nyolcvan ember gyűlt össze kilenc után a Budai várban.

Az egyik felszólaló a szülők nevében kérdezte a kormányt, hogy miért nem az ő érdekiket képviselik. „Mi, szülők nem kértük az elbocsátásokat” – fogalmazott. Néhány elmaradt óra pótolható szerinte, de egy tanár a jelenlegi helyzetben nem. „Ez elfogadhatatlan. Az állam megfosztja a diákokat a tanáraiktól, a példaképeiktől”. A résztvevők oktatási minisztériumot, és szabad oktatást követeltek.

Balatonalmáditól Szolnokon át Debrecenig országszerte 136 iskola tanulói kezdenek ülősztrájkba a következő percekben, a második tanóra idején.

Az ülősztrájkot az Egységes Diákfront hirdette meg, miután két héttel ezelőtt újabb 8 tanárt rúgtak ki polgári engedetlenségben való részvétel miatt. A diákok ezt nem hagyják szó nélkül. Ahogy azt sem, hogy rengeteg felesleges tananyagot kell nap mint nap megtanulniuk az elhibázott Nemzeti Alaptanterv miatt, és „azt sem, hogy szar a menza, drágul a büfé és ránk omlik az épület. Na meg persze, hogy nincs Tanár” – fogalmaznak az ülősztrájk Facebook-eseményében.

A december 8-ai ülősztrájkban részt vevő iskolák listája. forrás: tanárok a tanárokért

Hantos István, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium egyik tanára a Mércének elmondta, habár az AKG egy alapítványi iskolaként működik, küzdelmük a közoktatás javításáért és a tanárok megbecsüléséért közös a többi iskola pedagógusaival.

„Akárhogy is nézem, egy hajóban evezünk. Attól még, hogy néhány dolog ránk nem vonatkozik, nem jelenti azt, hogy mi ennek a közoktatásnak ne lennénk a része.”

Hantos István, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanára. Fotó: Kiss Soma Ábrahám/Mérce

Hantos szerint ugyanaz a Nemzeti Alaptanterv vonatkozik az alapítványi iskolákra is, és a tanítási mennyiség is azonos.

„Méltatlannak tartjuk, ami ma a pedagógus társadalommal történik”– tette hozzá. „Semmi fajta egyeztetés nem történik, a döntésekbe nem vonják be őket, a sajtó pedig minden fórumon tolja rájuk a felelősséget.”

A tanár azt is kiemelte, hogy a pedagógusok munkájukat méltatlanul alacsony bérekért kénytelenek elvégezni, „ilyen szintű pénzekért árufeltöltőnek nem menne el senki”.

A tiltakozás eszközei is korlátozottak, ugyanis szerinte egy pedagógus nem teheti meg, hogy nem dolgozik, nem hagyhatja magára a gyerekeket. A hatalom éppen ezért meghetet, és meg is tesz mindent, hogy ellehetetlenítse őket.

Hantos hangsúlyozta, hogy a mostani sávfoglalásnak a szolidaritás a lényege. Különböző fórumokon folyamatosan kiállnak az állami iskolákban tanító kollégáikkal, mert céljuk közös: a közoktatás reformja, a pedagógusok megbecsülése.

Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanárai és diákjai blokkolják a forgalmat a Szentendrei úton. Eddig a négy sávból a nagyjából 200 résztvevő  egyet foglalt el, a megmozdulást rendőri kíséret biztosítja.

Minden zöld lámpánál itt is megpróbálták elfoglani a teljes útszakaszt, ám a rendőrség ezt hivatalosan csak akkor engedélyezi, ha 500-nál is többen lesznek. Az autósok folyamatos dudálással fejezték ki szolidaritásukat a tüntetőkkel, akik „Nem hagyjuk”, „Szabad ország, szabad oktatás!” rigmusokat skandáltak.

 

Budapest - Egyetem tér Hozzávetőlegesen kétszáz, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) intézményeihez valamilyen módon kapcsolódó ember állt ki a pedagógusokért reggel fél 8-kor az Egyetem téren.

Az ELTE egyik gyakorlóiskolájának tanára lapunknak arról beszélt: a kormány azt remélte, hogy viszonylag hamar érdektelenségbe fullad az oktatás és a pedagógusok ügye, de ez nem történik meg, folytatódnak a kiállások, és folytatódniuk is kell, amíg érdemben nem foglalkoznak vele a döntéshozók. Bár a saját munkahelyén a tankerület senkit sem fenyegetett kirúgással, de egyik másik intézményben dolgozó ismerősétől hallott ilyet. Mindenkinek azt üzeni, tartsanak ki egészen addig, amíg valóban nem hallja a hangjukat a kormány.

Az ELTE polgárságának kiállása a pedagógusok mellett az Egyetem téren 2022. december 8-án. Fotó: Dián Ákos

Az ELTE polgárságának kiállása a pedagógusok mellett az Egyetem téren 2022. december 8-án. Fotó: Dián Ákos

Faludi András szervező arról beszélt a Mércének: vérlázítónak tartja, amit a tanártársadalom és az oktatás jövője ellen elkövettek, de nagyon bízik abban, hogy egy ponton meg kell álljon ez a dolog.

„Nincs tovább. A tanárok tanítsanak, a gyerekek tanuljanak, a kormányzat tegye össze a keretrendszert hozzá… Tudom, hol van a kérdőjel, csak egyszerűen nem vagyok hajlandó elfogadni, hogy ez még mindig kanyarodik, és nem felkiáltójel.”

Az ELTE polgárságának kiállása a pedagógusok mellett az Egyetem téren 2022. december 8-án. Fotó: Dián Ákos

A kiállás résztvevői az alábbi nyilatkozathoz csatlakoztak:

„Mi, az ELTE polgársága (hallgatók, oktatók, tanárok, tanítók, gyógypedagógusok, diákok, diákok szülei, öregdiákok, egyetemi és iskolai dolgozók) kiállunk a magyar pedagógustársadalom mellett, támogatjuk minden, a jelenlegi oktatási rendszer javításáért küzdő ember erőfeszítését. Halaszthatatlannak tartjuk, hogy meginduljon az a munka, az a párbeszéd, ami nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy maradjon, illetve legyen elegendő tanár, nevelő, fejlesztő pedagógus a jövő Magyarországának.”

Az ELTE polgárságának kiállása a pedagógusok mellett az Egyetem téren 2022. december 8-án. Fotó: Dián Ákos

Az ELTE polgárságának kiállása a pedagógusok mellett az Egyetem téren 2022. december 8-án. Fotó: Dián Ákos

Miskolc A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) élő videója Miskolcról:

Belső-Pesti Tankerület

Az Eötvös József Gimnázium szülői közössége a mai napon átadott egy több mint 1000 fő által aláírt levelet a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetőjének, amelyben az iskolában tanuló diákok szülei kiállnak Kapin Lilla és a más iskolákból polgári engedetlenség miatt elbocsátott pedagógusok mellett, tiltakoznak ezen döntés ellen és követelik annak haladéktalan visszavonását.

Egyben kérik, hogy „minden rendelkezésére álló eszközzel működjön közre a pedagógusokkal való tárgyalások előmozdításában és velük egy mielőbbi konszenzusos megállapodás létrehozásában”.

Az Eötvös József Gimnázium szülői közössége levelet visz a Belső-Pesti Tankerületnek

Idő közben néhány tucatról százra emelkedett a Blaha Lujza téri ülősztrájkban résztvevő diákok száma.  A diákok átvonultak a tér központi részére, a Rákóczi út és József körút sarkán, majd a villamosmegállóval szemközt ültek le.

A résztvevők egy része el akarta foglalni a Rákóczi utat is, a rendőrök azonban útjukat állták, így csak a zöld lámpa erejéig álltak össze egy fotóra a gyalogos átkelőn. A kiállásban az egyik kirúgott kölcseys tanár, Palya Tamás is részt vett.

Blaha Lujza tér Reggel 7 órától több tucat diák ült ki a Blaha Lujza térre, hogy így támogassa a tanárok országos sztrájkját.

Diákok ülősztrájkolnak a Blaha Lujza téren 2022. december 8-án. Fotó: Kiss Soma Ábrahám/Mérce

Diákok ülősztrájkolnak a Blaha Lujza téren 2022. december 8-án. Fotó: Kiss Soma Ábrahám/Mérce

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}