Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tömegével csatlakoznak a pedagógusok, van, ahol a testület 80 százaléka szüntette be a munkát

Ez a cikk több mint 1 éves.
„Mi, a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont alulírott tanárai, lelkiismereti kötelességünknek tartjuk, hogy kiálljunk az utóbbi időben a véleményük felvállalása, tiltakozásuk miatt elbocsátott tanárok mellett!
Tanártársaink elbocsátása nem megoldás az ország jövőjét érintő oktatásügyi válságra. Kérjük felelős vezetőinket, hallják meg a tanárok szavát, kezdeményezzen az oktatásirányítás érdemi szakmai párbeszédet!”
– írta a Patrona Hungariae Katolikus Iskolaközpont tantestülete Facebookon is megosztott nyilatkozatában csütörtökön.

A kiáltványhoz 35 pedagógus csatlakozott az oktatási intézményből.

A békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégium 19 dolgozója sztrájkba lépett a polgári engedetlenség miatt kirúgott tanárokkal való szolidaritásból, és egyetértésüket fejezték ki az oktatási mozgalmak követeléseivel.

A budapesti Szerb Antal Gimnázium tantestületének nem kevesebb mint 80 százaléka lépett sztrájkba a mai napon, ez 40 pedagógust jelent. A tanárok megköszönték a szülőknek a támogatást.
„A szülők azzal támogatták a tiltakozásunkat, hogy nem küldték be gyermekeiket az iskolába. A törvényes sztrájk és a szülői támogatás együtt blokkolta az oktatást, mivel így nem volt szükség az elégséges szolgáltatásra. Az intézményvezető rendkívüli tanítási szünetet rendelt el.
Köszönjük szépen a szülők támogatását, akik reggel transzparensekkel, kedves idézetekkel, süteményekkel várták az érkező tanárokat”
– írták Facebookon.

Sztrájkolók Szerb Antalosok – Kép: Facebook/Szerb Antal Gimnázium

A Veresegyházi Katolikus Gimnázium tanárai közül többen sztrájkoltak, többen pedig polgári engedetlenségbe kezdtek csütörtökön. Mint írták:

„Ezzel az akciónkkal szeretnénk kifejezni felháborodásunkat és tiltakozásunkat a Belügyminisztérium 2022. november 30-i közleményével és eljárásával szemben, amelynek során a diákok érdekeire hivatkozva bocsátottak el nyolc pedagógust az állásából.

Cinikusnak és álságosnak érezzük a minisztérium reakcióját: ahelyett, hogy a kormányzat partnerként tekintene a pedagógusokra, megbízna szakmaiságukban és megbecsülné elhivatottságukat, fenyegeti és megbünteti a véleményükért kiálló kollégákat. Azokat a kollégákat, akik pontosan a magyarországi közoktatás súlyos krízise miatt, valamint a jelen és jövő nemzedékek iránti felelősségérzettől hajtva nyúlnak a sztrájkjog kiüresítése és korlátozása miatti végső eszközhöz, a polgári engedetlenséghez.

Meggyőződésünk, hogy nem tüneti kezelésre és a „munkájukat jogellenesen megtagadókkal” [ti. a tiltakozó tanárokkal] szembeni fellépésre, hanem új nemzetioktatási stratégiára, gyerekbarát oktatásra, autonómiára, vonzó pedagógus-életpályára és értékálló, igazságos bérre, valamint társadalmi és politikaimegbecsülésre van szükség.

Mindannyian kizárólag lelkiismereti ok alapján döntöttünk az országos sztrájk vagy a polgári engedetlenség mellett, amellyel nemcsak tiltakozásunkat, hanem valamennyi pedagógustársunk iránti szolidaritásunkat is szeretnénk kifejezni. Végül ezzel az állásfoglalással szeretnénk támogatásunkról biztosítani az egyházi középiskolákban dolgozó tanárok közös nyilatkozatát.”

A budapesti Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnáziumban 33 tanár kezdett sztrájkba csütörtökön. Itt a szülők is szimpátiaakciót is szerveztek az épület előtt, és a diákok a negyedik tanórában ülősztrájkoltak a folyosókon.

A Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium sztrájkolói – Kép: Facebook/Tanárok a Tanárokért