Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Egy hajóban evezünk”- Interjú egy AKG-s tanárral

Ez a cikk több mint 1 éves.

Hantos István, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium egyik tanára a Mércének elmondta, habár az AKG egy alapítványi iskolaként működik, küzdelmük a közoktatás javításáért és a tanárok megbecsüléséért közös a többi iskola pedagógusaival.

„Akárhogy is nézem, egy hajóban evezünk. Attól még, hogy néhány dolog ránk nem vonatkozik, nem jelenti azt, hogy mi ennek a közoktatásnak ne lennénk a része.”

Hantos István, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanára. Fotó: Kiss Soma Ábrahám/Mérce

Hantos szerint ugyanaz a Nemzeti Alaptanterv vonatkozik az alapítványi iskolákra is, és a tanítási mennyiség is azonos.

„Méltatlannak tartjuk, ami ma a pedagógus társadalommal történik”– tette hozzá. „Semmi fajta egyeztetés nem történik, a döntésekbe nem vonják be őket, a sajtó pedig minden fórumon tolja rájuk a felelősséget.”

A tanár azt is kiemelte, hogy a pedagógusok munkájukat méltatlanul alacsony bérekért kénytelenek elvégezni, „ilyen szintű pénzekért árufeltöltőnek nem menne el senki”.

A tiltakozás eszközei is korlátozottak, ugyanis szerinte egy pedagógus nem teheti meg, hogy nem dolgozik, nem hagyhatja magára a gyerekeket. A hatalom éppen ezért meghetet, és meg is tesz mindent, hogy ellehetetlenítse őket.

Hantos hangsúlyozta, hogy a mostani sávfoglalásnak a szolidaritás a lényege. Különböző fórumokon folyamatosan kiállnak az állami iskolákban tanító kollégáikkal, mert céljuk közös: a közoktatás reformja, a pedagógusok megbecsülése.

Címlapkép: Hantos István, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanára. Fotó: Kiss Soma Ábrahám/Mérce