Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Budapesti és vidéki egyházi intézmények is csatlakoznak a tiltakozáshoz

Ez a cikk több mint 1 éves.

Noha az egyházi iskolákban kevésbé gyakoriak a tiltakozó megmozdulások, ez alkalommal is több intézmény pedagógus- és diákközössége vállalt szolidaritást a közoktatásban munkabeszüntetőkkel, és olyan intézmény is akadt, ahol polgári engedetlenségi akcióba kezdtek a tanárok.

A szerkesztőségünkhöz is eljuttatott közlemény szerint a XXII. kerületben egyházi és állami iskola közössége együtt tiltakozott.

XXII. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium és a szomszédos Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium közös akcióval indította a napot, melynek keretében egy közleményt is kiadtak, melyben többek között azt írják,

Itt az ideje, hogy közösen tegyünk valamit! Beszéljünk, változzunk és változtassunk közösen, mert az oktatás nemzeti ügy!

Mi, állami és egyházi iskolák ma összefogtunk, hogy vallási és politikai meggyőződéstől függetlenül azt közvetítsük:

Ha összejövünk, az a kezdet,
ha összetartunk, az a haladás,
ha összefogunk, az a siker.”

A XXII. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium és a szomszédos Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium közös akcióval indította a napot 2022. december 8-án. Fotó: az iskolák közleménye

A Tanárok a tanárokért csoport az alábbi, vidéki egyházi iskola pedagógusai által jegyzett közleményt tette közzé:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pedig a kiskunhalasi katolikus óvoda dolgozóinak kiáltványát osztotta meg:

A Magyar Hang beszámolója szerint a Gödöllői Református Líceum pedagógusai sem elégedettek az oktatásirányítással és a pedagógusok kirúgásával, de a budapesti Piarista Gimnázium dolgozói is hasonló érzelmeket táplálnak.

A gödöllőiek nyilatkozata itt olvasható:

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban pedig a hét elején tanítás sem volt, annyi pedagógus szüntette be a munkát.

Mint emlékezetes, az egyházi iskolák nem ezen a héten állnak ki először a pedagógusokért.

Tanárballagás névre hallgató rendezvényükön egy hónappal ezelőtt ezres tömegben gyűltek a Bazilika elé tiltakozni az egyházi iskolák pedagógusai, diákjai, szüleik és támogatóik, hogy ezzel is jelezzék szolidaritásukat közoktatásban dolgozó kollégáik felé, egyszersmind felhívják a figyelmet az oktatás általuk is tapasztalt problémáira.

Címlapkép: A XXII. kerületi Kempelen Farkas Gimnázium és a szomszédos Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium közös akcióval indította a napot 2022. december 8-án. Fotó: az iskolák közleménye