Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Szociális dolgozók: az oktatás leépítésével tesz róla a kormány, hogy leküzdhetetlen hátrányokkal kelljen szembenéznünk

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szociális szakemberek és szervezetek nyilatkozatban vállalnak szolidaritást a pedagógusokkal és a diákokkal. Az aláíró szociális szakemberek felhívják a szakma, a döntéshozók és a széles nyilvánosság figyelmét arra, hogy az oktatás minden szintje és formája elengedhetetlenül fontos a szociális problémák megelőzésében és hatékony kezelésében is.

„Megfelelő oktatás nélkül nincs sikeres társadalom! Az oktatás a társadalmi integráció legfontosabb intézménye!”

A nyilatkozatban hangsúlyozzák: a szociális szakma a hátrányok leküzdéséért dolgozik, de ezt a törekvést elgáncsolja a kormány, ha a hátrányokat a köznevelés területén tovább fokozza a jelenlegi oktatási stratégiájával, mellette pedig a szociális területet is leépíti.

Ezzel ugyanis gyakorlatilag az emberek korlátozása történik a mindennapi életükben:

  • az életben való eligazodásban,
  • a pályaválasztásban,
  • a jó munkahely elérésében,
  • az egészséges család működtetésében,
  • a közösségben való részvételben,
  • az érdekérvényesítésben,
  • a boldogulásban, boldogságban

– írják.

Ennek elkerülése érdekében elengedhetetlennek tartják a jól működő köznevelési (valamint a szakképzési és a felsőoktatási) rendszert is. Valamint a társadalmilag és anyagilag is megbecsült szakemberek alkalmazását, az innovatív gondolkodást fejlesztő, akadálymentes oktatási rendszert, a társadalmi hátrányok kompenzálását elősegítő támogató szakemberek és rendszerek jelenlétét.

„A tanszabadság, az alapvető munkavállalói jogok biztosítása, a tisztességes fizetés és az egyenlőséget szolgáló, nem szelektív, nem szegregáló, azaz minőségi közoktatás követelése egymástól elválaszthatatlan.”

– olvasható a nyilatkozatban, amihez továbbra is csatlakozhatnak a szakemberek,  szakmai szervezetek és szakszervezetek.