Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ezt a mozgalmat Önök, a hatalom kényszerítette ki” – több iskolában a tanárok jelentős része beszüntette a munkát

Ez a cikk több mint 1 éves.

Több iskolában is kimagasló arányban vesznek részt polgári engedetlenségben vagy sztrájkban a pedagógusok. A budapesti Veres Pálné Gimnázium tanárai közül például 20-an sztrájkolnak, további 9 tanár polgári engedetlenségben vesz részt, 6-an pedig betegség miatt nem tudnak jelen lenni, de szolidaritásukat fejezik ki. A tiltakozó tanárok az iskola névadóját idézik:

„Ne legyen örömötök a parancsolásban és megtiltásokban, hanem hagyjátok a gyereket szabadon cselekedni!”

A budapesti Brassó Utcai Általános Iskolában szintén szép számban – egész pontosan 35-en – szüntetik be a munkát a mai napon.

„Tesszük ezt utána mindaddig, amíg az elbocsátott gimnáziumi kollégáinkat vissza nem helyezik munkakörükbe, illetve amíg egy döntési jogkörrel rendelkező személlyel szakmai tárgyalásokra nem kerül sor”

írják közös nyilatkozatukban.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium 39 engedetlenkedő, illetve sztrájkoló tanára borsos hangulatú nyilatkozatban bírálja a kormány oktatáspolitikáját, valamint követeli a kirúgott kollégák azonnali visszahelyezését állásukba.

„Ezt a mozgalmat Önök, a hatalom kényszerítette ki (…)Önök nem akarják meghallani a hangunkat, és nem akarják megérteni érveinket. Csak az állítólagos tanulói jogokra és a jogszerűségre hivatkoznak. Miközben Önök erősen hézagosan tesznek eleget a befizetett adókból működtetendő, az önkormányzatoktól eltulajdonított közoktatási intézmények fenntartásának. A pedagógushiány előidézésével Önök akadályozzák a tanulók művelődéshez, tanuláshoz, esélyegyenlőséghez való jogát. A tanárképzés reformjára tett javaslataik, valamint a jövő évi órakeretről kapott információk azt mutatják, a további színvonalcsökkentés a céljuk. Tönkrement épületek, elavult tárgyi feltételek, túlterhelt tanárok és diákok, kreativitásában korlátozni szándékozott, alulfizetett pedagógusok, tanításra alkalmatlan tanterv és tankönyvek, szigorított kimeneti szabályozás, ellenőrzés, fenyegetés, retorzió … Ez az Önök oktatáspolitikája”

– fogalmaznak.

A Berzsenyi Dániel Gimnázium munkabeszüntető tanárai 2022. december 8-án. Fotó: Mezei Mónika / Facebook

Magas, 60% feletti részvételre ösztönöznek a Közép-Budai Tankerület 26 iskolájában is. A szervezők azt remélik, hogy ha Közép-Budán sikerül ezt elérni, akkor más tankerületek pedagógusaira is motiváló hatással lehetnek. Szeretnék arra is felhívni a figyelmet, hogy a magas részvétel az érdekérvényesítést is nagyban segítheti. Valamint arra is emlékeztetnek, hogy bár a jogfosztó sztrájktörvény nem teszi lehetővé a jól látható munkabeszüntetést, ez nem ok arra, hogy ne lépjenek sztrájkba – akár csak egy órára is – sokkal nagyobb számban.