Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hozzányúl a stratégiai üzemanyagkészletekhez a kormány – kormányinfó percről percre a Mércén

Ez a cikk több mint 1 éves.

Rendkívüli, szombati kormányinfót tart Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, valamint számos újságíró társaságában.

A szombati szeánsz témája bizonyára a válság, a háború, és nem utolsó sorban az ezekből következő energiaválság, valamint a kormány arra adott megoldási próbálkozásai lesznek.

Gulyás közölte, hogy a Százhalombattai finomító leállása miatt a kormány hozzányúl a stratégiai üzemanyagkészletekhez.

Könnyen elképzelhető, hogy a Magyarországot sújtó történelmi aszály is szóba kerül – ha már a héten megalakították az aszály-veszélyhelyzeti operatív törzset.

A várható témák a hét eseményei és Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggeli rádióinterjúja alapján:

  • az energiaválságra adott válaszok, a szén- és fatüzelés, vagyis a belföldön nagyobb mértékben fellelhető energiahordozók szerepének a növelése;
  • ezzel kapcsolatban brüsszelezés, a gáz-szolidaritási rendszer kritikája, oroszországi gázbeszerzések;
  • a rezsicsökkentés;
  • a lakásáfa-kedvezmény meghosszabbítása;
  • szárazság és aszálykárok;
  • az üzemanyagok árszabályozásában beálló változások;
  • és talán még Hegedüs Zsuzsa ex-miniszterelnöki tanácsadó veretes mondatai és pálfordulásai is szóba kerülnek.

A kormányinfó élőben követhető a Magyar Televízió egyes csatornáján, szöveges formában pedig az alábbi percről percre közvetítésben.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor
Élő közvetítés
Közvetítés
i
Az élő közvetítés véget ért.

Véget ért a szombati kormányinfó, amiről szöveges tudósításunkat az alább lehet olvasni.

Ahhoz, hogy további hasonló közvetítéseket tudjunk közölni, olvasóink támogatására van szükségünk.

A Mérce fennmaradását ugyanis az olvasóink támogatása biztosítja, ami ezen vészterhes időkben különösen fontos.


A mai kormányinfó legfontosabb bejelentése a benzinársapka szigorítása volt. Az új rendelet ma délben lépett életbe, ami szerint csak azok a járművek tölthetőek 480 forintért, amik „természetes személy által üzemeltettek”, jelentette be Gulyás Gergely.

Továbbá a magánkézben lévő mezőgazdasági gépek és a taxisok is tovább tankolhatnak 480 forintért. Ellentétben a céges autókkal, illetve a tömegközlekedési eszközökkel, mentő- és rendőrautókkal, amik esetében azért nem jár a kedvezmény, mert Gulyás elmondása szerint akkor az állam „egyik zsebéből a másikba” tenné a pénzt.

Azt is megtudtuk, hogy a stratégiai készletek egynegyedét is felszabadítja a kormány a kőolajhiány pótlására.

Az új rendeletnek köszönhetően Gulyás szerint nem kell majd a jövőben szigorítani a benzinárstopon.

A rezsicsökkentés kapcsán is kijelentette a Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a piac alakulásának ellenére is fenntartható lesz az átlagfogyasztók számára a kedvezményes energiaár.

A nagycsaládok további 600 köbméter kedvezményes gázt kapnak, ez minden gyermek után 300 köbméterrel nő. Az átlag feletti gázár magas, de így is alacsonyabb, mint a beszerzési ár. Mivel villanyáramot Paksról és a naperőművekből tudunk beszerezni, így azt a piaci ár alatt tudják biztosítani.

Az ország gáztározói most 50 százalékon állnak, ami 3 milliárd köbméter gázt jelent, ez 125 napig tudja ellátni a lakosságot, és 2 hónapig az országot.

Azt is megtudtuk, hogy a tűzifára nem lesz árstop, illetve a kormány már megkezdte a felmérést az iskolák fatüzelésre való átállása kapcsán, mely elsősorban kicsi, 4-8 osztályt oktató intézményekre fog vonatkozni. Az átállást teljes mértékben támogatni fogja a kormány, akár állami kazángyártással is.

Azt is megtudtuk, hogy szeretné a kormány, ha újabb napelemes pályázatok indulnának Magyarországon, de ez nagyban függ a „brüsszeli bürokráciától”. Ennek kapcsán azt is kijelentette, hogy a nyugdíjasoknak érdemes lesz hitelt felvenni az ilyen korszerűsítésre.

Rezsicsökkentés kapcsán Gulyás Gergely arra sarkallt mindenkit, hogy akinek lehetőségében áll, az alakítsa társasházzá otthonát. A társasházi ügyeket a különböző földhivatalok „soron kívül” fogják kezelni.

Arról, hogy mikor dől el, hogy ez egyetemek hogyan oszthatják be a felvételinél a 100 pontot, amiről ők döntenek úgy fogalmazott:

„Kormányzati filozófiai alapállás ezzel kapcsolatban, hogy a vagyonkezelő alapítványok, amik az egyetem működtetésért felelősek, azoknak az a feladata, hogy európai élmezőnyben legyenek az egyetemek. Ennek akkor van értelme, ha a kuratóriumnak valós döntési lehetőségük van, abban, hogy az ő területükön melyek azok a speciális képességek amivel a munkaerő piacon megállhatja a helyét, az egyetemet el tudja végezni a diák.”

A 100 pontban szabadon dönthetnek, minden egyetem különféle kritériumokat szabhat meg.

A kötelező nyelvvizsgáról azt gondolja, annak hosszabb ideje nincs értelme, mert miközben óvónő hiány van, és egyetemi végzettségre van ehhez szükség itt teljesen értelmetlen a nyelvvizsga előírás.

A Telex kérdésére Gulyás miniszter elmondta, hogy a közszolgáltatások, mint a mentők, tűzoltók, rendőrök sem tankolhatnak csökkentett árok. Ugyanígy az autósoktatók sem tankolhatnak olcsósított áron.

Gulyás azt is elmondta, hogy azért félórás felkészülési időt hagytak a benzinárváltozás bevezetésére, hogy a vásárlók ne rohanják meg a benzinkutakat.

A miniszter kifejtette, hogy az árstopokat addig tartják fenn, amíg lehetséges.

A rendelet szerint a MOL által fizetett adó is emelkedik. Ez mint a miniszter elmondta, hogy a vállalat növekvő profitjai fogják fedezni, és a rezsivédelmi alapba kerül. Ezután vitás helyzet alakult ki a lap riportere és a miniszter között azzal kapcsolatban, hogy nem kellett-e volna spórolásra késztetni az embereket. A miniszter szerint nem, és azt is hozzátette, hogy Magyarország energiaszegény ország.

Az aszály, a klímaváltozás és a növekvő tüzelőanyag-fogyasztás és károsanyag-kibocsátás összefüggéseivel kapcsolatban elmondta, hogy véleménye szerint nincs összefüggés a 480 forintos benzinár és az aszálykárok között.

Véleménye szerint a föld használója és tulajdonosa a felelős az öntözőrendszerek leépüléséért, amit az elmúlt években megfigyelhettünk – ennek ellenére a kormány forrásokat fog biztosítani a rendszerek fejlesztésére. A Telex tudósítója felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem újdonság, amit Gulyás is elismert – hozzátéve, jobbra tudja fordítani a helyzetet a kormány.

Újságírói kérdésre azt is elmondta a miniszter, hogy számításaik szerint mégiscsak Magyarországon a legolcsóbb a gáz az Unióban. Arról pedig, hogy korábban Putyin orosz elnök korábban azt mondta, Magyarország ötödáron veszi a gázt, kifejtette: immár nincs olcsó orosz gáz, bár az új gázszerződés kedvezőbb, mint a korábbi. Egyébként fideszes politikusok soha nem mondtak olyasmit, mint az orosz elnök.

A miniszterelnök pénteki, „keressen többet aki többet fogyaszt” kijelentését Gulyás úgy kommentálta, hogy kiragadták a részletet a mondatból – és nem rokonítható az „egyenek kalácsot” idézettel.

A tanár- és orvoshiánnyal kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg 7 ezerrel több az orvos, mint 2010-ben, és egyébként sem problémás a katarendszer kivezetése esetükben, mert emelték a béreket.

A tanárhiányt pedig a nyugdíjkorlát feloldásával kezelnék.

A Népszava kérdésére elmondta, a benzinárstop mostani módosításának két hatása lesz – egyrészt a stratégiai tartalékból kell a százhalombattai finomító leállása miatt készleteket felszabadítani, hogy a 480-as áron azt a lakosságnak tudják biztosítani. A céges autók kivonása ez alól serkentheti az importot.
Gulyás Gergely elmondta azt is, terveznek energiahatékonysági támogatásokat, így a szerinte legjobb megoldást, ami a lakóházak szigetelése. Ennek a pénzbeli keretei még nem látszanak.
A kormány a brüsszeli intézkedéseket okolják a gázárak növekedése miatt, de alapvetően a szakértők szerint az az ok, hogy az oroszok visszafogják a kínálatot. Erre elmondta, hogy olyan szempontokat emelnek be, amik megfelelnek a valóságnak. Oroszország azért fogja vissza a készleteit, mert Európa szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. Ez egy folyamat vége, aminek az oka, hogy van egy háború, amire adtunk szankciókat – összegzett Gulyás.
Hozzátette, az igaz, hogy már 2021-ben is emelkedett a gázár. „A háború kezdete után, a szankciók bejelentése előtt is volt 60-70 dollár a gáz, de nem 200 dollár”.

Ha a tárolót sikerül feltölteni, akkor lakossági gáz elegendő áll rendelkezésre a fűtési szezon végéig, Gulyás szerint ez az egyetlen megoldás most a hiány elkerülésére. A rezsialap és a rezsicsökkentés-csökkentése fedezi az idei várható 2000 milliárd forintos hiányt – tette hozzá.

Gulyás Gergely kijelentette, hogy az állam nem szeretne további szigorításokat bevezetni a benzinárstop kapcsán, aminek fő oka az, hogy a MOL-lal folytatott konzultációk alapján az új szigorítások mellett fenntartható lesz majd a benzinárstop.

Azt is kijelentette Gulyás, hogy a piac robbanékonysága ellenére is jelenleg garantálni tudja a kormány, hogy az átlagfogyasztóknak hosszú távon is járni fog a rezsicsökkentés.

„A kormány elhibázott 12 éves politikájának következménye, hogy az ország ennyire kitett a fosszilis energiahordozóknak, hogy ennyire súlyosan érint minket az energiaválság, és hogy a vészhelyzetben nem tudnak mást tenni, mint újraindítani a szennyező Mátrai Erőművet és kivágni a fákat”

– közölte az LMP a kormányinfóra küldött reakciójában.

A párt szerint „az elpazarolt 12 évnél is nagyobb bűn” az, hogy a kormány „jövő évi költségvetése egy forinttal sem költ többet energiahatékonyságra vagy megújuló energiára, mint az idei.”

A Momentum nevében reagáló Gelencsér Ferenc pártelnök arról írt Facebook-bejegyzésében, hogy „a magyar családok megélhetése alól az elmúlt három hónapban kirúgta a széket a Fidesz.”, miután a párt „végighazudta a kampányt.”

A párt azt javasolja a jelenlegi helyzetben, hogy „csökkentsék a fuvarozók számára az útdíjhasználati díjat: ezzel mérsékelni lehet az elszabadult inflációt, a cél, hogy a brutális benzináremelés ne járjon az élelmiszerárak brutális emelkedésével.”

Frissítés:

A Demokratikus Koalíció is reagált, ahogy közleményük fogalmaz

„(…)az újabb orbáni megszorítás az üzemanyagokon lévő hatósági ár kivezetésének következő lépése. A Fidesz hétről-hétre egyre több autóstól vonja meg az olcsóbb tankolás lehetőségét, ez pedig így fog folytatódni addig, amíg már annyira kevés autóst fog érinteni a hatósági ár, hogy észrevétlenül meg is lehet szüntetni. Előbb 12 év alatt tönkretették az országot, aztán a választás előtt hazudtak az egész országnak, most a választás után pedig megszorítanak; adót, rezsit és üzemanyagárat emelnek, hogy az emberekkel fizettessék meg a kormányzásuk következményeit.”

Ritkán kérem az olvasóim segítségét, hiszen mégiscsak épp az lenne a munkám, hogy nekik segítsek információhoz jutni, és nem fordítva, ám Gulyás Gergely menekültügyi kitérőjével kapcsolatban nem tudok napirendre térni egyelőre. A miniszter egy kérdésre válaszolva emlékeztetett rá, hogy Magyarország minden menekültnek segít, de a kormány szerint nem menekült az, aki tíz biztonságos országon keresztül érkezik hazánkba, és ezért inkább csak „meg akarja választani, hogy hol éljen”.

A kérés tehát az, hogy aki tud, küldjön olyan értelmes útvonalakat, amelyeken keresztül egy kiinduló ország és Magyarország között mindenképpen 10 országot kell érinteni, és olyan országból indul, ahonnan értelmezhető mértékű migráció indul Magyarország irányába.

És akkor arról még messze nem is beszéltünk, hogy ezen országok közül hány számít biztonságosnak.

(Érdemes megjegyezni, hogy biztonságos országnak menekültügyi szempontból nem az az ország számít, ahol kevés a lövöldözés, vagy földrengés, hanem az, amelynek stabil menekültügyi rendszere van, tehát nincs meg az a veszély, hogy a menedékkérőt visszatoloncolják.)

Gulyás Gergely a 24.hu-nak elmondta, hogy a miniszterelnökségen nem volt jelentős létszámcsökkentés, viszont azt megerősítette, hogy szeretnék a miniszterelnökségi dolgozók számát a lehető legkevesebbre szabni, ugyanis „fölösleges bürokratából egy is sok”.

A különböző irányító hatóságok összevonása miatt tovább fog csökkenni a miniszterelnökségen dolgozók száma, ugyanis az összevonás miatt így meg fognak szűnni a „párhuzamosságok”, a tárcák számának csökkenésével.

2019. január elsejével 15%-os létszámcsökkentést hajtott végre a kormány, és akkor megszabtak egy irányszámot a létszám szempontjából, és ahol megnövekedett ehhez a számhoz képest a dolgozók száma, ott szeretnének létszámot csökkenteni.

Az iskolák tűzifára átállása kapcsán azt nyilatkozta Gulyás, hogy ez az átállás elsősorban a kicsi iskolákban lesz lehetséges, olyanokban, ahol 4-8 osztályt oktatnak. Ezeknek az iskoláknak a felmérése folyik a kormány által, illetve annak, hogy miként és mennyi forrással tudják ezt az átállást támogatni, még állami kazángyártás lehetőségét is felvetette Gulyás.

Azt viszont leszögezte, hogy az átállást teljes mértékben a kormány fogja finanszírozni az adott iskolákban.

A Heti TV kérdésére Gulyás Gergely elmondta a napkollektorok támogatásáról, amire a kérdező szerint a nyugdíjasoknak gyakran nincs pénze az önrész miatt, hogy

lesznek majd új energetikai programok. Egy-egy beruházás ami korábban nem érte volna meg, most gyorsan megtérül, így értelmes lépés lehet akár hitelt is felvenniük a nyugdíjasoknak, mert az várhatóan gyorsan kiegyenlítődik majd, és onnantól nyereséges.

A víztartalékokra vonatkozó kérdésre úgy nyilatkozott a miniszter, hogy őszre öntözési programokkal készül a kormány. Az öntözőrendszerünk még nem épült ki, kevesebbet öntözünk, mint a rendszerváltáskor, így ez egy nehezen megoldható kérdés.

A MÁV energiafogyasztásával kapcsolatban arról beszélt, a kormány bízik abban, hogy a társaságnak vannak olyan tartalékai, amivel egy-két év túlélhető.

 

Az RTL Klub kérdésére arról, hogy taxisok miért kivételek a benzinárstop-módosítás alól, elmondta, ők a munkaeszközükhöz kizárólag benzint és gázolajat használnak, ha rájuk nem érvényes az árstop, akkor 60%-os emelkedés lenne a taxiárakban. Más vállalkozásoknál nem kizárólag ezen alapszik az energiafogyasztás, ők ezért nem kivételezettek. Elmondta azt is, nem félnek egy taxisblokádtól, az elmúlt hetek tiltakozásai is a kormány számára voltak hasznosak szerinte.

A megnövekedett rendszerhasználati díjakkal kapcsolatban elmondta, azt az MVM az alapján számolja ki, hogy mennyi a valós használati költség. Abban nem biztos, hogy ez jelentősen meg emelkedett volna.

A kormány a héten utasította a tankerületeket, hogy vizsgálják meg a fával való fűtés lehetőségét, arra a kérdésre, hogy  máshol is fogják-e vizsgálni ennek a lehetőségét Gulyás Gergely elmondta, hogy igen, ez a terv. Arról, hogy miért éppen a fával fűtés felé tolják az intézményeket, azt mondta, erre a leggyorsabb az átállás.

Gulyás elmondta, nem terveznek korrekciót a KATA szabályait, így költségvetési szervekre sem terjesztik ki.

Arról, hogy mikor dől el, hogy ez egyetemek hogyan oszthatják be a felvételinél a 100 pontot, amiről ők döntenek úgy fogalmazott:

„Kormányzati filozófiai alapállás ezzel kapcsolatban, hogy a vagyonkezelő alapítványok, amik az egyetem működtetésért felelősek, azoknak az a feladata, hogy európai élmezőnyben legyenek az egyetemek. Ennek akkor van értelme, ha a kuratóriumnak valós döntési lehetőségük van, abban, hogy az ő területükön melyek azok a speciális képességek amivel a munkaerő piacon megállhatja a helyét, az egyetemet el tudja végezni a diák.”

Hozzátette, sokáig gondolkoztak, hogy teljes szabadság legyen, de ez túl nagy változtatás lett volna, egy lépésben nem tehető meg. Most megnézik, hogy ez jó-e vagy lehet még szabadabb a szisztéma.

A 100 pontban szabadon dönthetnek, minden egyetem különféle kritériumokat szabhat meg.

A kötelező nyelvvizsgáról azt gondolja, annak hosszabb ideje nincs értelme, mert miközben óvónő hiány van, és egyetemi végzettségre van ehhez szükség itt teljesen értelmetlen a nyelvvizsga előírás. „Miért indokolt ezen a területen egy olyan követelmény amire a szakma gyakorlása során nincs szükség” – fogalmazott a miniszter.

Arról, hogy mit szól Morawiecki lengyel elnök kijelentéséhez, miszerint az ukrajnai háborúban Magyarország és Lengyelország más utakon járnak, elmondta a két ország álláspontja abban egyezik, hogy elítélik a háborút, szolidárisak az Ukrajnából érkezőkkel. De van egy vita azzal kapcsolatosan, hogy a fegyverszállítások meghosszabbítják a háborút, vagy segítik Ukrajnát a területi integritása visszaszerzéséhez.

Ebben nem értenek egyet.

Arra a kérdésre, hogy a kormány szerint Ukrajnának a béke érdekében le kell mondania területekről elmondta, ha ma valaki ránéz a háború állására, akkor kár illúziókat kergetni.

„Amit sokan mondtak, hogy Ukrajnának kell megnyernie a háborút, ez morálisan helyes is lehet, de a tények makacs dolgok, erre nincs reális esély”

-tette hozzá.

A leálló beruházásokkal kapcsolatban elmondta: minden olyan beruházás, ami elindult, ahol a közbeszerzés eredményesen lezárult, a szerződéseket megkötötték, azok nem állnak le, de lehetnek ütemezési változtatások. A többi projektet leállították, de főszabály szerint várni kell az újraindulásra. Szeptemberben lesz arról döntés, hogy milyen projektek kapnak külön engedélyt.

Kérdésre elmondta, nem érzik úgy, hogy a választókat félrevezették volna, mert a háborús helyzet miatt szükséges a megígért projektek leállítása. Hozzátette,

ha ugyanannyit kellene fizetni a rezsicsökkentés fenntartására, mint korábban, akkor 1700 milliárd forint lenne a kormány zsebében, aminek az elköltéséről dönthetne.

A 444 kérdésére a miniszterelnök fajkeveredéses eszmefuttatásával kapcsolatban Gulyás elmondta, ők – a Fidesz és a kormány – mindig kulturális különbségekre gondolnak, még akkor is, ha fasisztoid szólamoknak tűnik a mondanivalójuk. A miniszter ezután brüsszelezett, majd elismerte, hogy a homo sapiens sapiens valóban egy faj – a kormány szerint is.

Később kulturális értelemben vett fajokról értekezett.

Mint mondta, emiatt ellenzik a migrációt, és úgy vélik, nem érdeke Magyarországnak a különböző kultúrák keveredése.

A miniszter azt is elmondta, hogy a menekülteket mindig beengedi a kormány, majd kifejtette, hogy véleményük szerint a Magyarországra érkező menekültek javarészt valójában nem menekültek, mert jártak más, a kormány által biztonságosnak ítélt országban.

A kormány oroszországi dicséretével kapcsolatban pedig kifejtette, hogy az orosz tévét kellene megkérdezni, miért tesznek így. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter Moszkvával ellentétben Kijevbe nem fog ellátogatni egyelőre.

Rezsicsökkentés kapcsán Gulyás Gergely arra sarkallt mindenkit, hogy akinek lehetőségében áll, az alakítsa társasházzá otthonát. Elmondása szerint számos olyan ingatlan van most Magyarországon, ami osztatlan, közös tulajdon, de igazából külön lakásokról van szó.

Gulyás kijelentette, hogy a társasházi ügyeket a különböző földhivatalok „soron kívül” fogják kezelni.

Szentkirályi Alexandra pedig arról is beszámolt, hogy eddig 860.394 menekült érkezett Ukrajnából Magyarországra, ebből 27.654-en nyújtottak be menedékkérelmet.

Mennyire biztosított Magyarország tűzifa-ellátása? – kérdezte a TV2 munkatársa, erre Gulyás miniszter úgy válaszolt, az biztosított, és emelik az ellátottságot, az erdőgazdaságokat utasították, hogy augusztusban is folytassák a kitermelést.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy tűzifa-árstopról még nem döntött a kormány, a szociális tűzifa-programot továbbra is fenntartják.

A HVG kérdéseiből kiderült, hogy a kormányzati gépjárművek sem fognak tudni árstoppos benzinnel tankolni, illetve megerősítette Gulyás Gergely, hogy a volánbuszokra továbbra sem fog vonatkozni a benzinárstop, és a kormány nem is tervez ezen változtatni, mert ha járna a kedvezmény, akkor elmondása szerint a kormány „egyik zsebéből rakná át a másikba” a pénzt.

A HVG Varga Mihály kijelentésére is kitért, miszerint a nagyobb cégek devizában is fizethetik a társasági adót, ami Gulyás szerint nem jelenti az adó mértékének változását, csupán azt, hogyha ezeknek a cégeknek egyszerűbb euróban vagy dollárban fizetni az adót, akkor nyugodtan megtehetik azt, részben a nyersanyag importálás drasztikus növekedése – 3-3,5 százalékról 20-21 százalékra – miatt.

Napelem-pályázatok kapcsán Gulyás Gergely azt nyilatkozta, hogy minél előbb újraindulhatnak, azonban ezek EU-s pályázatok, amelyek most az Európai Bizottság vizsgálatai miatt nem hozzáférhetőek. Ezzel kapcsolatban azt is hozzátette, hogy örülne, ha az ellenzéki EP képviselők az „5 milliós fizetésükkel” ne dolgoznának a magyar emberek rezsicsökkentése ellen Brüsszelben.

Hegedűs Zsuzsa kapcsán is tisztázta a helyzetet Gulyás: „lemondott, és mi elfogadtuk”.

A Magyar Nemzet kérdésére elmondta, a családok további 600 köbméter kedvezményes gázt kapnak, ez minden gyermek után 300 köbméterrel nő. Az átlag feletti gázár magas, de így is alacsonyabb, mint a beszerzési ár. Mivel villanyáramot Paksról és a naperőművekből tudunk beszerezni, így azt a piaci ár alatt tudják biztosítani.

Arról, hogy milyen lépéseket tud tenni a kormány a „Nyugat-Európában tapasztalt” hiány elkerülése érdekében, úgy fogalmazott, a tárolókat feltöltik, ezek töltöttssége most 50 %-os, ami 3 milliárd köbméter gázt jelent, ez 125 napig tudja ellátni a lakosságot, és 2 hónapig az országot.

Az Index kérdésére Gulyás Gergely elmondta, azon dolgoznak, hogy a 15%-os gázfogyasztás-csökkentés, ami az EU-s direktíva, ne jelentsen semmit a lakossági fogyasztók számára, de előállhat ez a helyzet. Ez nem kötelező szabály, de ha 5 országban lesz veszélyhelyzet, akkor életbe kell léptetni – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy ha nem lenne ez a rendelet, a kormány akkor is arra törekedne, hogy a gázról le lehessen jönni, és más energiaforrásokat lehessen találni.

Azt javasolják azoknak, akik ugyanazt gázzal és villannyal is meg tudják oldani, hogy, ha lehet akkor oldják meg árammal.

„Olyan mértékben extrém a piaci gázár, hogy mindenki abban érdekelt, hogy a fogyasztást csökkentsük, de a 15% nagyon jelentős, komoly gazdasági szerkezet-átalakítást igényel.”

– mondta el Gulyás, hozzátéve, maguktól is ebbe az irányba mennének, de az EU-nak nincs ilyen hatásköre, hogy meghatározza a tagállamok energiamixét. Ennek ellenére úgy látja, hogy minden ország ebbe az irányba fog tartani.

A százhalombattai finomítóval kapcsolatban elmondta, bizonytalanság van, de egy hónapig, vagy maximum hónapikig tart zárva. Elmondta azt is, hogy ezzel kapcsolatban a MOL tájékoztatását a kormány közvetíteni fogja a sajtó felé.

Az üzemanyagárstop szabályozásával kapcsolatban elmondta, a mostani módosítás délben lép életbe.

Hozzátette, a lakossági 480 forintos át újabb intézkedésig marad, bíznak annak a fenntarthatóságában, de „a háborús helyzet miatt óvatosan kell fogalmazni”.

Az M1 az uniós tárgyalásokról állásáról kérdezett, a válasz: napi rendszerességgel tárgyalunk, komoly szakmai viták nincsenek, a Bizottság követelései közül vannak gyorsan megoldhatók, és van néhány, ahol a részleteket még tisztázni kell.

Az uniós költségvetési ciklus végére a pedagógus fizetéseket a diplomás átlagbérre kell felhúznia a kormánynak, ehhez az unió költségvetési támogatást nyújt.

Az Origo kérdésére Gulyás elmondta, ha elhúzódik a százhalombattai kőolajfinomító felújítása, kénytelen lesz a kormány további stratégiai tartalékokat felszabadítani.

Az ATV kérdésére Gulyás elmondta, hogy az „extrém alacsony fogyasztókat” nem számolták bele a rezsicsökkentés meghatározásánál megállapított átlagfogyasztásba.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány megfogadta a MOL igazgatójának javaslatát, miszerint szigorítani kell a benzinárstopon.

A mai naptól csak magántulajdonban lévő járműveket csak adott gépjármű tulajdonosa tankolhat majd 480 forintért.

Gulyás elmondása szerint a magántulajdonban lévő személygépjárműveknek, a mezőgazdasági járműveknek, és a taxisoknak fog augusztustól járni az ársapkás üzemanyag.

A változtatás oka az, hogy Magyarország kőolaj-ellátásáért felelős százhalombattai finomító a tegnapi naptól leállt felújítás miatt, az így kieső üzemanyagot pedig elsősorban importtal kell pótolnia az államnak, ahhoz viszont újra szigorítani kellett a  hatóságiáras benzinhez hozzájutók listáján.

Akikre nem vonatkozik a hatósági ár: a 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik, külföldi rendszámú járművek, nem a tulajdonos által üzemeltetett járművek, illetve kannás töltés esetén, de a  céges kocsik tankolására sem vonatkozik majd az ársapka.

Az import mellett a stratégiai kőolajkészlet egynegyedét is felszabadítja a kormány a százhalombattai finomító felújítása miatt, ez 155 kilotonna, azaz 184 millió liter dízelgázolajat jelent.

Gulyás elmondása szerint ez az a mennyiség, amelyet még szeptember előtt vissza tudnak pótolni a stratégiai készletbe decemberig, ugyanis az Oroszország elleni szankciók miatt Decembertől nem lehet majd kőolajat importálni azt országból.

A tegnapi napon ülésezett a az energetikai veszélyhelyzeti operatív törzs is – mondta el Gulyás Gergely. A miniszter elmondta, hogy alternatív lehetőségeket is megtárgyalátak amik a gáz kiváltására alkalmasak.

A 200 dollár feletti gázár teljesen elszabadította az árakat, aminek kezelése rendkívüli nehézségekbe ütközik Gulyás szerint, így alternatívákat kell találni, amik között van ami gyorsabban, van ami lassabban képes kiváltani a gázt.

Mivel nincs semmi biztató a háború időhatárával kapcsolatban, a legkülönbözőbb lehetőségekhez nyúlnak. Egyrészt a lignittermelést és a Mátrai erőmű leállított blokkjainak újraindítását vizsgálják. A barnakőszén-bányászatot is szeretnék újraindítani, mondta el a miniszter.

Korlátozzák a tűzifa-kivitelt az országból, és a kitermelés bővítését kezdeményezték.

Magyarország nem szavazta meg az energia-veszélyhelyzetet, mert szerintük ez nyílt beismerése annak, hogy háborús üzemmódra kell átállni – mondta el Gulyás, hozzátéve, hogy azzal számolnak, hogy Magyarország szükség esetén képes a 15%-os csökkentést elérni. Elmondta azt is, hogy a jelenlegi gázárak az EU valamennyi országának olyan versenyhátrányt jelentenek, amik akár recesszióval is fenyegetnek.

Az aszályveszélyhelyzeti operatív törzzsel kapcsolatban elmondta, a Nagy István vezetésével működő szerv holnap dönt majd arról, hogy hogyan segítsék a károsult gazdákat.

{{pp_author_avatar}}
{{pp_author}}
{{pp_time}}
{{pp_content}}