Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Korlátozzák a tűzifakivitelt, újraindul a barnakőszén-kitermelés és a teljes Mátrai erőmű

Ez a cikk több mint 1 éves.

A tegnapi napon ülésezett a az energetikai veszélyhelyzeti operatív törzs is – mondta el Gulyás Gergely. A miniszter elmondta, hogy alternatív lehetőségeket is megtárgyalátak amik a gáz kiváltására alkalmasak.

A 200 dollár feletti gázár teljesen elszabadította az árakat, aminek kezelése rendkívüli nehézségekbe ütközik Gulyás szerint, így alternatívákat kell találni, amik között van ami gyorsabban, van ami lassabban képes kiváltani a gázt.

Mivel nincs semmi biztató a háború időhatárával kapcsolatban, a legkülönbözőbb lehetőségekhez nyúlnak. Egyrészt a lignittermelést és a Mátrai erőmű leállított blokkjainak újraindítását vizsgálják. A barnakőszén-bányászatot is szeretnék újraindítani, mondta el a miniszter.

Korlátozzák a tűzifa-kivitelt az országból, és a kitermelés bővítését kezdeményezték.

Magyarország nem szavazta meg az energia-veszélyhelyzetet, mert szerintük ez nyílt beismerése annak, hogy háborús üzemmódra kell átállni – mondta el Gulyás, hozzátéve, hogy azzal számolnak, hogy Magyarország szükség esetén képes a 15%-os csökkentést elérni. Elmondta azt is, hogy a jelenlegi gázárak az EU valamennyi országának olyan versenyhátrányt jelentenek, amik akár recesszióval is fenyegetnek.

Az aszályveszélyhelyzeti operatív törzzsel kapcsolatban elmondta, a Nagy István vezetésével működő szerv holnap dönt majd arról, hogy hogyan segítsék a károsult gazdákat.

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt