Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány szerint nincs reális esély Ukrajna győzelmére

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az RTL Klub kérdésére arról, hogy taxisok miért kivételek a benzinárstop-módosítás alól, elmondta, ők a munkaeszközükhöz kizárólag benzint és gázolajat használnak, ha rájuk nem érvényes az árstop, akkor 60%-os emelkedés lenne a taxiárakban. Más vállalkozásoknál nem kizárólag ezen alapszik az energiafogyasztás, ők ezért nem kivételezettek. Elmondta azt is, nem félnek egy taxisblokádtól, az elmúlt hetek tiltakozásai is a kormány számára voltak hasznosak szerinte.

A megnövekedett rendszerhasználati díjakkal kapcsolatban elmondta, azt az MVM az alapján számolja ki, hogy mennyi a valós használati költség. Abban nem biztos, hogy ez jelentősen meg emelkedett volna.

A kormány a héten utasította a tankerületeket, hogy vizsgálják meg a fával való fűtés lehetőségét, arra a kérdésre, hogy  máshol is fogják-e vizsgálni ennek a lehetőségét Gulyás Gergely elmondta, hogy igen, ez a terv. Arról, hogy miért éppen a fával fűtés felé tolják az intézményeket, azt mondta, erre a leggyorsabb az átállás.

Gulyás elmondta, nem terveznek korrekciót a KATA szabályait, így költségvetési szervekre sem terjesztik ki.

Arról, hogy mikor dől el, hogy ez egyetemek hogyan oszthatják be a felvételinél a 100 pontot, amiről ők döntenek úgy fogalmazott:

„Kormányzati filozófiai alapállás ezzel kapcsolatban, hogy a vagyonkezelő alapítványok, amik az egyetem működtetésért felelősek, azoknak az a feladata, hogy európai élmezőnyben legyenek az egyetemek. Ennek akkor van értelme, ha a kuratóriumnak valós döntési lehetőségük van, abban, hogy az ő területükön melyek azok a speciális képességek amivel a munkaerő piacon megállhatja a helyét, az egyetemet el tudja végezni a diák.”

Hozzátette, sokáig gondolkoztak, hogy teljes szabadság legyen, de ez túl nagy változtatás lett volna, egy lépésben nem tehető meg. Most megnézik, hogy ez jó-e vagy lehet még szabadabb a szisztéma.

A 100 pontban szabadon dönthetnek, minden egyetem különféle kritériumokat szabhat meg.

A kötelező nyelvvizsgáról azt gondolja, annak hosszabb ideje nincs értelme, mert miközben óvónő hiány van, és egyetemi végzettségre van ehhez szükség itt teljesen értelmetlen a nyelvvizsga előírás. „Miért indokolt ezen a területen egy olyan követelmény amire a szakma gyakorlása során nincs szükség” – fogalmazott a miniszter.

Arról, hogy mit szól Morawiecki lengyel elnök kijelentéséhez, miszerint az ukrajnai háborúban Magyarország és Lengyelország más utakon járnak, elmondta a két ország álláspontja abban egyezik, hogy elítélik a háborút, szolidárisak az Ukrajnából érkezőkkel. De van egy vita azzal kapcsolatosan, hogy a fegyverszállítások meghosszabbítják a háborút, vagy segítik Ukrajnát a területi integritása visszaszerzéséhez.

Ebben nem értenek egyet.

Arra a kérdésre, hogy a kormány szerint Ukrajnának a béke érdekében le kell mondania területekről elmondta, ha ma valaki ránéz a háború állására, akkor kár illúziókat kergetni.

„Amit sokan mondtak, hogy Ukrajnának kell megnyernie a háborút, ez morálisan helyes is lehet, de a tények makacs dolgok, erre nincs reális esély”

-tette hozzá.

A leálló beruházásokkal kapcsolatban elmondta: minden olyan beruházás, ami elindult, ahol a közbeszerzés eredményesen lezárult, a szerződéseket megkötötték, azok nem állnak le, de lehetnek ütemezési változtatások. A többi projektet leállították, de főszabály szerint várni kell az újraindulásra. Szeptemberben lesz arról döntés, hogy milyen projektek kapnak külön engedélyt.

Kérdésre elmondta, nem érzik úgy, hogy a választókat félrevezették volna, mert a háborús helyzet miatt szükséges a megígért projektek leállítása. Hozzátette,

ha ugyanannyit kellene fizetni a rezsicsökkentés fenntartására, mint korábban, akkor 1700 milliárd forint lenne a kormány zsebében, aminek az elköltéséről dönthetne.

Címlapkép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher