Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Délben módosul az árstop, amúgy is úgy csökkentenénk a gázfogyasztást, ahogy az EU mondja

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Index kérdésére Gulyás Gergely elmondta, azon dolgoznak, hogy a 15%-os gázfogyasztás-csökkentés, ami az EU-s direktíva, ne jelentsen semmit a lakossági fogyasztók számára, de előállhat ez a helyzet. Ez nem kötelező szabály, de ha 5 országban lesz veszélyhelyzet, akkor életbe kell léptetni – tette hozzá.

Elmondta azt is, hogy ha nem lenne ez a rendelet, a kormány akkor is arra törekedne, hogy a gázról le lehessen jönni, és más energiaforrásokat lehessen találni.

Azt javasolják azoknak, akik ugyanazt gázzal és villannyal is meg tudják oldani, hogy, ha lehet akkor oldják meg árammal.

„Olyan mértékben extrém a piaci gázár, hogy mindenki abban érdekelt, hogy a fogyasztást csökkentsük, de a 15% nagyon jelentős, komoly gazdasági szerkezet-átalakítást igényel.”

– mondta el Gulyás, hozzátéve, maguktól is ebbe az irányba mennének, de az EU-nak nincs ilyen hatásköre, hogy meghatározza a tagállamok energiamixét. Ennek ellenére úgy látja, hogy minden ország ebbe az irányba fog tartani.

A százhalombattai finomítóval kapcsolatban elmondta, bizonytalanság van, de egy hónapig, vagy maximum hónapikig tart zárva. Elmondta azt is, hogy ezzel kapcsolatban a MOL tájékoztatását a kormány közvetíteni fogja a sajtó felé.

Az üzemanyagárstop szabályozásával kapcsolatban elmondta, a mostani módosítás délben lép életbe.

Hozzátette, a lakossági 480 forintos át újabb intézkedésig marad, bíznak annak a fenntarthatóságában, de „a háborús helyzet miatt óvatosan kell fogalmazni”.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor