Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Azért csak fél órát hagytak az új benzinár bevezetésekor a felkészülésre, hogy ne legyen káosz

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Telex kérdésére Gulyás miniszter elmondta, hogy a közszolgáltatások, mint a mentők, tűzoltók, rendőrök sem tankolhatnak csökkentett árok. Ugyanígy az autósoktatók sem tankolhatnak olcsósított áron.

Gulyás azt is elmondta, hogy azért félórás felkészülési időt hagytak a benzinárváltozás bevezetésére, hogy a vásárlók ne rohanják meg a benzinkutakat.

A miniszter kifejtette, hogy az árstopokat addig tartják fenn, amíg lehetséges.

A rendelet szerint a MOL által fizetett adó is emelkedik. Ez mint a miniszter elmondta, hogy a vállalat növekvő profitjai fogják fedezni, és a rezsivédelmi alapba kerül. Ezután vitás helyzet alakult ki a lap riportere és a miniszter között azzal kapcsolatban, hogy nem kellett-e volna spórolásra késztetni az embereket. A miniszter szerint nem, és azt is hozzátette, hogy Magyarország energiaszegény ország.

Az aszály, a klímaváltozás és a növekvő tüzelőanyag-fogyasztás és károsanyag-kibocsátás összefüggéseivel kapcsolatban elmondta, hogy véleménye szerint nincs összefüggés a 480 forintos benzinár és az aszálykárok között.

Véleménye szerint a föld használója és tulajdonosa a felelős az öntözőrendszerek leépüléséért, amit az elmúlt években megfigyelhettünk – ennek ellenére a kormány forrásokat fog biztosítani a rendszerek fejlesztésére. A Telex tudósítója felhívta a figyelmet arra, hogy ez nem újdonság, amit Gulyás is elismert – hozzátéve, jobbra tudja fordítani a helyzetet a kormány.

Újságírói kérdésre azt is elmondta a miniszter, hogy számításaik szerint mégiscsak Magyarországon a legolcsóbb a gáz az Unióban. Arról pedig, hogy korábban Putyin orosz elnök korábban azt mondta, Magyarország ötödáron veszi a gázt, kifejtette: immár nincs olcsó orosz gáz, bár az új gázszerződés kedvezőbb, mint a korábbi. Egyébként fideszes politikusok soha nem mondtak olyasmit, mint az orosz elnök.

A miniszterelnök pénteki, „keressen többet aki többet fogyaszt” kijelentését Gulyás úgy kommentálta, hogy kiragadták a részletet a mondatból – és nem rokonítható az „egyenek kalácsot” idézettel.

A tanár- és orvoshiánnyal kapcsolatban elmondta, hogy jelenleg 7 ezerrel több az orvos, mint 2010-ben, és egyébként sem problémás a katarendszer kivezetése esetükben, mert emelték a béreket.

A tanárhiányt pedig a nyugdíjkorlát feloldásával kezelnék.

Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán