Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Csak a magántulajdonban lévő járművek tankolhatnak 480 forintért

Ez a cikk több mint 1 éves.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány megfogadta a MOL igazgatójának javaslatát, miszerint szigorítani kell a benzinárstopon.

A mai naptól csak magántulajdonban lévő járműveket csak adott gépjármű tulajdonosa tankolhat majd 480 forintért.

Gulyás elmondása szerint a magántulajdonban lévő személygépjárműveknek, a mezőgazdasági járműveknek, és a taxisoknak fog augusztustól járni az ársapkás üzemanyag.

A változtatás oka az, hogy Magyarország kőolaj-ellátásáért felelős százhalombattai finomító a tegnapi naptól leállt felújítás miatt, az így kieső üzemanyagot pedig elsősorban importtal kell pótolnia az államnak, ahhoz viszont újra szigorítani kellett a  hatóságiáras benzinhez hozzájutók listáján.

Akikre nem vonatkozik a hatósági ár: a 7,5 tonnát meghaladó tehergépkocsik, külföldi rendszámú járművek, nem a tulajdonos által üzemeltetett járművek, illetve kannás töltés esetén, de a  céges kocsik tankolására sem vonatkozik majd az ársapka.

Az import mellett a stratégiai kőolajkészlet egynegyedét is felszabadítja a kormány a százhalombattai finomító felújítása miatt, ez 155 kilotonna, azaz 184 millió liter dízelgázolajat jelent.

Gulyás elmondása szerint ez az a mennyiség, amelyet még szeptember előtt vissza tudnak pótolni a stratégiai készletbe decemberig, ugyanis az Oroszország elleni szankciók miatt Decembertől nem lehet majd kőolajat importálni azt országból.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor