Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Terveznek energiahatékonysági támogatásokat, de még nem tudják mennyiből

Ez a cikk több mint 1 éves.
A Népszava kérdésére elmondta, a benzinárstop mostani módosításának két hatása lesz – egyrészt a stratégiai tartalékból kell a százhalombattai finomító leállása miatt készleteket felszabadítani, hogy a 480-as áron azt a lakosságnak tudják biztosítani. A céges autók kivonása ez alól serkentheti az importot.
Gulyás Gergely elmondta azt is, terveznek energiahatékonysági támogatásokat, így a szerinte legjobb megoldást, ami a lakóházak szigetelése. Ennek a pénzbeli keretei még nem látszanak.
A kormány a brüsszeli intézkedéseket okolják a gázárak növekedése miatt, de alapvetően a szakértők szerint az az ok, hogy az oroszok visszafogják a kínálatot. Erre elmondta, hogy olyan szempontokat emelnek be, amik megfelelnek a valóságnak. Oroszország azért fogja vissza a készleteit, mert Európa szankciókat vezetett be Oroszországgal szemben. Ez egy folyamat vége, aminek az oka, hogy van egy háború, amire adtunk szankciókat – összegzett Gulyás.
Hozzátette, az igaz, hogy már 2021-ben is emelkedett a gázár. „A háború kezdete után, a szankciók bejelentése előtt is volt 60-70 dollár a gáz, de nem 200 dollár”.

Ha a tárolót sikerül feltölteni, akkor lakossági gáz elegendő áll rendelkezésre a fűtési szezon végéig, Gulyás szerint ez az egyetlen megoldás most a hiány elkerülésére. A rezsialap és a rezsicsökkentés-csökkentése fedezi az idei várható 2000 milliárd forintos hiányt – tette hozzá.

Címlapkép: MTI/Illyés Tibor