Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán fatüzeléssel maradna ki a globális összeomlásból – Kossuth Rádió interjú

Ez a cikk több mint 1 éves.

Orbán Viktor péntek reggeli szokásos Kossuth Rádióban adott interjújában kitért többek között a háborús gazdálkodásra, hogy szerinte miért nem működnek a szankciók Oroszországgal szemben, valamint hogy miért volt szükség a rezsicsökkentés csökkentésére.

Orbán szerintnem célravezető, hogy azt hisszük, hogy valaki Brüsszelben majd megoldja a magyar energiaellátást.” Az EU-s gázspórolási terveivel kapcsolatban arról beszélt a miniszterelnök, hogy a magyar ember úgy gondolkodik, hogy leginkább csak magára számíthat. Függetlenül attól hogy mi történik a háborús fronton, vagy Brüsszelben mit találnak ki, a hazai energiaellátást szerinte a magyaroknak kell megoldani.

A kormányfő úgy véli, eddig 4 pilléren nyugodott a háborús stratégia: Először azthittük, Ukrajna meg tudja nyerni a háborút, de az ország szuverenitását megvédeni alig lehet. A szankciók sem voltak sikeresek szerinte, hiszen Oroszországot alig, de a megszorításokat kivető országokat már elérte. Ha Brüsszel nem lép időben, októbertől háborús gazdálkodásra kell készülni Európában” – mondta. Azt is hozzátette, „a háborút az amerikaiak finanszírozzák”. Orbán számításai szerint kb. 50 milliárd dollárt már beletoltak az USÁ-ban, de Európa nem tudja  fizetni az ukrán gazdaság működésképtelen részét, sem a fegyvereket. A félidős amerikai választások eredménye a miniszterelnök szerint befolyásolhatja az orosz-ukrán háború alakulását, attól függően, hogy a republikánus vagy demokrata politikai erő nyer majd az USA-ban.

Orbán ismét alkudozik az oroszokkal. A reggeli interjúban kifejtette, Magyarország gázellátása érdekében meg kell állapodni az oroszokkal a gázárakról. Hozzátette, Szijjártó Péter évek óta „adja a füstjeleket” és veri a dobot, így az utóbbi években már jó pár ország felé kialakítottuk a gázösszeköttetést, ezért biztonságban vagyunk. Az oroszokkal azonban továbbra is alkudoznak, hogy adjanak még gázt, ezt az üzletet nyáron nyélbe tudjuk majd ütni, hacsak a németek nem „einstandolják”. A miniszterelnök utóbbi kapcsán hozzátette, Brüsszel 15 százalékos fogyasztáscsökkentési javaslata kinyitott egy új vitát. Akinek van gáza, adnia kell annak, akinek nincs.

A kormányfő szerint azért törölték el a rezsicsökkentést, mert nem akarták, hogy az energiacégek nyerészkedjenek a magyar fogyasztókon. Elmondta, az átlagfogyasztásig marad meg a rezsicsökkentett ár, az átlag felett fogyasztók ennél többet fizetnek majd. Hozzátette, az átlag felett fogyasztóknak sem a piaci árat kell majd a megfizetniük, hanem egy „lakossági piaci árat”, ami Orbán szerint alacsonyabb a piaci árnál. Október lesz a vízválasztó, akkor derült ki, hogy belesodródunk-e egy háborús gazdálkodásba.

A miniszterelnök hozzátette, a kormány emellett minden téren azon lesz , hogy segítse az embereket lejönni a gázról. Éppen ezért betiltották a tűzifa exportot, valamint előírták az erdőgazdaságoknak, hogy vizsgálják meg, hogyan lehetne minél több fát kivágni tűzifának.

A globális összeomlásban, Magyarország lokális kivétel lesz. Orbán elmondta, kidolgoztak egy javaslatcsomagot amivel védekeznek a válság ellen, bár nem garantálja, hogy ez „matematikailag” működni is fog. A lakásáfát például 25%-ról 5%-ra csökkentését további 2 évvel meghosszabbították.

A miniszterelnök reggeli interjújában az alföldi gazdák helyzetére is kitért. Hangsúlyozta, az a veszély nincs, hogy ne tudnánk élelmiszerrel ellátni a lakosságot az aszálykárok miatt. A saját ellátásunkat képesek leszünk megoldani,  sőt, még export is lehet. A gazdák kárát viszont kompenzálni kell, ám a kárenyhítési alap kimerült. A kormány ezért létrehozott egy munkacsoportot a gazdák kárainak enyhítésére. Egy héten belül várható döntés, hogy a gazdák milyen segítséget fognak kapni.

Címlapkép: MTI