Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A nők nem teljesedhetnek ki reproduktív jogaik korlátozásával

Ez a cikk több mint 1 éves.

Novák Katalin nemrégiben hirdette meg 5 pontos értéknyilatkozatát közösségi oldalán, amely mentén köztársasági elnöki tevékenységét is végezni kívánja. Facebook-bejegyzésében nem mondott sok újdonságot, hiszen korábban már számos megnyilatkozásában is elkötelezte magát a „vágyott gyermekek” megszületése, és a megfogant élet védelme mellett. Az elmúlt napok tengeren túli fejleményei miatt viszont különösen fontossá vált az abortusz kérdésköre, a Roe vs Wade eltörlésével ugyanis 36 millió egyesült államokbeli nőt fosztottak meg testi önrendelkezésétől. Lengyel szomszédainknál még szomorúbb a helyzet, a nők sokszor kénytelenek életüket kockáztatva, halott magzatukat is kihordani, a törvény ugyanis gyakorlatilag semmilyen terhességmegszakítást nem engedélyez.

A magyar kormány már évek óta igyekszik beleszólni abba, hogy a nők hány gyermeket vállaljanak, amelyet eddig csak a kevesek számára elérhető családtámogatási rendszerrel tettek meg, de a negyedik kétharmadot megszerző Fidesz-KDNP kormánykoalíció a jelenlegi abortusztörvényt is bármikor módosíthatja, ha kedve tartja (bár állításuk szerint ezt egyelőre még nem tervezik). Mindezek fényében nagyon is lényeges, hogy Magyarország köztársasági elnöke hogyan vélekedik a nők reproduktív jogairól.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Novák egészen államfővé választásáig szoros kapcsolatokat ápolt több nemzetközi abortuszellenes szervezettel. Vezető tisztséget töltött be a Politikai Hálózat az Értékekért (Political Network for Values) szervezetben, amely idén Budapesten szervezett abortuszellenes konferenciát. 2019-ben az akkor még család- és ifjúságügyi államtitkár az amerikai Breitbart szélsőjobboldali hírportálnak azt nyilatkozta, „az abortusz pártolása a gyilkosság pártolása” ugyanis szerinte, ha már teherbe esett egy nő, nem beszélhetünk a választás kérdéséről. A Patent Egyesület közleményében arra is emlékeztetett, Novák az elmúlt néhány hónapban magas rangú állami kitüntetéseket adott át magukat „életvédőnek” nevező, valójában a nem kívánt terhességek kényszerű kihordatását pártoló, a nők reprodukciós és önrendelkezési jogait radikálisan korlátozni kívánó, és a nők életét ezáltal veszélybe is sodró szereplőnek.

„A családokért továbbra is dolgozom: azért, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen és biztonságban felnevelkedhessen, hiszen jövőnk a gyermekekben van. A megfogant emberi életet minden körülmények között védeni fogom.”

Novák Katalin első pontjában a vágyott gyermekek megszületéséről, és a megfogant élet védelméről beszélt.

Az abortuszt ellenzők álláspontja szerint az élet a fogantatás pillanatától kezdődik, ezt a mondatot pedig az Alaptörvény is rögzíti, így akik a terhességmegszakítás szigorításától tartanak, valóban van okuk a félelemre.

A vágyott gyermek nem csupán azt jelentené, hogy, aki gyermeket akar, azt ebben támogassa az állam, hanem azt is, hogy aki nem vágyik gyermekre, annak legyen biztonságos és elérhető a terhesség megszakítása. Reméljük, hogy a köztársasági elnök ezt sem felejti el a jövőben. A magyar kormány jelenleg azonban a vágyott gyermekek biztonságos felnevelésében és megszületésének segítésében sem végez elégséges munkát. Hogy miért nem szülnek többet a magyar nők, arról korábban már ebben a cikkünkben beszéltünk. Viszont néhány éve egy olyan törvény is életbe lépett, amely ellehetetlenítette az azonos nemű párok és az egyedülálló szülők örökbefogadását, így az általuk vágyott gyermekek nem kerülhetnek őket felnevelő, szerető családba.

„Kiállok azért, hogy a nők szabadon kiteljesedhessenek családjukban és hivatásukban egyaránt, és minél több lehetőségük legyen a boldogulásra.”

A köztársasági elnök az Axióma egyik videójában korábban már megmutatta, hogyan „áll ki” a nők szabad kiteljesedéséért. A videóban azt magyarázta, hogy csak ne versenyezzenek a nők a férfiakéval azonos bérekért, inkább az otthon végzett fizetetlen munkában és a szülésben találják meg életük célját. A hagyományos családmodell ugyanakkor csak fenntartja és megerősíti a nők elnyomását, ugyanis a konzervatív családi hierarchiában nincs megosztott reproduktív munka. Ez legtöbbször a nőre hárul, miközben általában anyagilag is partnerüktől függnek, mert hiába „versenyeznek” azonos bérekért, a nemi bérszakadék még mindig rendkívül magas. A köztársasági elnök reményeink szerint nem így értelmezi a nők kiteljesedését.

Novák Katalinnak minden magyar nő érdekében azt is érdemes lesz megfontolnia, ha a jövőben esetleg a fideszes kétharmad egy abortusszal kapcsolatos módosítót küld számára aláírásra, hogy a reproduktív jogainak korlátozásával egyetlen nő sem fog tudni kiteljesedni.

Nem lehet ugyanis elégszer hangsúlyozni, hogy az abortusz egy veszélyes kényszerbeavatkozás, nem pedig politikai kérdés. Ráadásul az, hogy egy országban van-e legálisan elérhető, biztonságos abortusz, nem befolyásolja a terhességüket megszakító nők számát. Egy nő, ha abortuszra van szüksége, meg fogja találni a módját, hogy hozzáférhessen, akár a saját országában, akár a határokon túl, ha kell, a testi épségét kockáztatva is. A terhességmegszakítás ellen sokkal inkább megelőzéssel kell fellépni, azonban a kormány az úgynevezett homofób módosítójával számos civil szervezet munkáját lehetetlenítette el, akik korábban iskolákban tartottak felvilágosító órákat, többek között azért is, hogy minél kevesebb nőnek kelljen meghoznia egy egyénileg is traumatizáló döntést, amely társadalmilag is megbélyegzett.

Novák Katalinnak tehát nem elég pusztán jól hangzó anekdotákkal elköteleznie magát a nők kiteljesedése és a családok védelme mellett, miközben egykori pártja szisztematikusan akadályozza utóbbiak megvalósulását a bántalmazott nők helyzetének nehezítésével, az egyszülős családok ellehetetlenítésével, vagy éppen azzal, hogy semmit nem tesz azért, hogy a szülés ne egy traumatizáló élmény legyen a nőknek. A köztársasági elnöktől garanciákat várunk arra, hogy a nők önrendelkezését a jövőben nem fogja csorbítani a hatalom.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi