Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Könnygázzal oszlatták az abortusz szigorítása ellen tüntetőket Varsóban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Csütörtökön a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást. A döntést követően azonnal tüntetések kezdődtek ellene: Varsóban a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) elnöke, Jarosław Kaczyński háza elé vonultak a demonstrálók, ahol a rendőrség végül könnygázzal oszlatta fel a tömeget.

Az alkotmánybíróság döntése értelmében innentől kezdve Lengyelországban

még azokban az esetekben sem hajtható végre terhességmegszakítás, amikor a magzat biztosan nem életképes

– ehelyett meg kell várni, hogy a terhes nő természetes úton elvetéljen, ami egyrészt felesleges pszichés terhet helyez a nőkre, másrészt konkrét fizikai veszélyt is jelenthet rájuk nézve. Az ítéletet azzal indokolták meg, hogy „az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik, ezért a gyógyíthatatlan betegség ténye önmagában nem jogosíthat a terhességmegszakításra” – írja az MTI.

A most alkotmányellenesnek ítélt törvény 1993 óta volt érvényben Lengyelországban, ez engedélyezte a 12 hétnél fiatalabb magzatok művi elvetélését abban az esetben, ha a terhesség nemi erőszak következménye, beteg magzatok esetében pedig, valamint ha az anya élete veszélyben forog a terhesség minden fázisában engedélyezte az abortuszt. A  törvényt, amely ilyen formájában is a legszigorúbb európai abortuszszabályozások közé tartozott, évek óta próbálják konzervatív csoportok és jobboldali pártok felülvizsgáltatni, ezek a törekvések pedig rendre hatalmas tiltakozásokat váltanak ki.

2016-ban például egy olyan törvényjavaslat került a parlament elé, amely minden esetben megtiltotta volna az abortuszt, még akkor is, ha a terhesség nemi erőszak következménye vagy veszélyeztetné az anya életét. Akkor született meg a Czarny Protest, azaz a Fekete tüntetés: a fekete szín azóta is az abortusz szigorítása ellen fellépő lengyel nők egyik szimbóluma.

A csütörtöki döntést követően először az alkotmánybíróság székhelye előtt gyűltek össze Varsóban a tüntetők (a lengyel fővárosban a járványügyi helyzet miatt jelenleg a tízszemélyesnél nagyobb gyülekezések be vannak tiltva), aztán a PiS székhelye elé, majd Jarosław Kaczyński kormányfőhelyettes háza elé vonultak.

A házhoz vezető utcát a rendőrség kordonnal zárta el, amit a tüntetők megpróbáltak áttörni. A rendőrök erre könnygázzal válaszoltak, de a helyszínen készült videók tanúsága szerint ezen kívül fizikai erőszakot is alkalmaztak a tüntetőkkel szemben.

Csütörtökön a magyar kormány is lépett abortuszkérdésben: az USA-ban nemzetközi konferenciát tartottak „a nők helyzetéről és lehetőségeiről”, amelyen 31 ország képviselői írtak alá egy abortuszellenes kiáltványt. A „Genfi Konszenzus Nyilatkozatát” Magyarország is aláírta, rajtunk kívül Európából csak Lengyelország és Belarusz csatlakozott a nyilatkozathoz. A kiáltvány a női egészséget, az emberi élet megőrzését és a család megerősítését támogatja.