Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Eltörölték azt a Harmadik Birodalomból visszamaradt törvényt, amely tiltja az abortusz „reklámozását” Németországban

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Bundestag pénteken megszavazta annak a törvénynek a hatályon kívül helyezését, amely eddig megtiltotta az orvosoknak, hogy tájékoztatást adjanak nőknek a terhességmegszakítással kapcsolatban – írja az Euronews.

A jogszabályt még 1933-ban, a náci rezsim alatt hozták Németországban, azóta pedig számos egészségügyi dolgozó került börtönbe azért, mert információkat osztottak meg a beavatkozással kapcsolatban.

A törvény visszavonását támogatta a szociáldemokrata kormány-koalíció, a kereszténydemokraták és a szélsőjobbos AfD viszont határozottan nem örültek a javaslat elfogadásának.  Marco Buschmann igazságügyi miniszter szerint ideje volt már, hogy egy ilyen abszurd és idejétmúlt törvényt eltöröljenek.

A pénteki szavazás az abortuszról való tájékoztatás miatt elítélt orvosok ártatlanságát is kimondta 1990-ig visszamenőleg. Nemrég Kristina Hänel-t büntették meg 6 ezer euróra, csak mert az orvos weboldalán közzétette, hogy abortuszt is végez. Az ügy után 2019-ben egy kompromisszumos megoldás született, ennek értelmében Angela Merkel volt kancellár informálisan engedélyezte az orvosoknak és a kórházaknak, hogy az interneten közöljék, hogy abortuszt is végeznek, amennyiben további információt nem osztanak meg ezzel kapcsolatban.

Az Olaf Scholz vezette koalíció azonban novemberre teljesen eltörölné a szabályozást. Lisa Paus családügyi miniszter szintén üdvözölte a törvény hatályon kívül helyezését, úgy véli itt az ideje, hogy az abortusz dekriminalizációjáról meginduljon a diskurzus. Az országban a terhesség első 12 hetében legális az abortusz, illetve nemi erőszak, vagy az anya életének  veszélyeztetése esetében is el lehet végezni terhességmegszakítást.

A tengerentúl épp a mai napon született egy ettől teljesen ellentétes abortusz szabályozás. Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága hatályon kívül helyezte a szabad abortuszjog mérföldkövének számító Roe vs. Wade ügyet. Az USA tagállamai immáron teljesen be is tilthatják majd a terhességmegszakítást.