Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nők millióit fosztották meg az USA-ban az abortuszhoz való jogtól, eltörölték a Roe vs. Wade-et

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága a mai napon hatályon kívül helyezte a szabad abortuszjog mérföldkövének számító Roe vs. Wade ügyet. Az USA tagállamai immáron teljesen be is tilthatják majd a terhességmegszakítást. A BBC szerint várhatóan a tagállamok több mint fele fog új abortuszszabályozást hozni a döntést követően.

Ahogyan arról nemrég a Mérce is beszámolt, május elején szivárgott ki a sajtóban az a Legfelsőbb Bírósági többségi határozattervezet, amelyben Samuel Alito főbíró a hetvenes évek elején hozott úgynevezett Roe vs. Wade ügyet tenné semmissé.

A Roe kontra Wade 1973-as ítélete azt mondta ki, hogy alkotmányellenes a művi terhességmegszakítás szabályozása az állami szintű törvényhozásban. A Jane Roe álnéven perlő Norma McCorvey 1970-ben vitte bíróságra Henry Wade dallasi államügyészt, a legfelső szintig elvitt ügyben pedig azt az egyensúlyt állapították meg az alkotmánybírák, hogy a nők alapjogai és az abortuszszabályozás egyensúlya akkor lesz meg, ha a terhesség 24. hetéig szabadon elvégezhetővé teszik az abortuszt.

A Politico által megszellőztetett véleménytervezet erőteljes hangon és kíméletlenül elutasítja az 1973-as döntést, amely szövetségi alkotmányos védelmet biztosított az USA-ban az abortuszhoz való jognak, valamint az ezt követő 1992-es döntést – Planned Parenthood kontra Casey -, amely nagyrészt fenntartotta ezt a jogot.

„Roe kezdettől fogva égbekiáltóan téves volt”

– írta a határozattervezetben Alito. A kiszivárgott dokumentum miatt májusban több ezren vonultak utcára szerte az Egyesült Államokban, összesen több mint 380 tüntetésre került sor.

13 tagállam már meghozott olyan előzetes szabályozásokat, melyek a Legfelsőbb Bíróság döntését követően automatikusan életbe lépnek, és eltörlik az abortuszhoz való jogot.

A Planned Parenthood kutatásai szerint a bíróság döntése nagyjából 36 millió nőt foszthat meg teljesen a terhességmegszakítás lehetőségétől.

Vannak olyan tagállamok is, ahol a társadalom nagyon megosztott a kérdésben, így az abortuszszabályozás választásonként változhat, illetve komoly jogi csatározások részévé válhat, hogy a nők elhagyhatják-e az állam területét, hogy  végrehajtsák rajtuk a beavatkozást, vagy hogy rendelhetnek-e terhesség megszakító tablettákat.

Bizonyos tagállamok továbbra is elkötelezetten kiállnak az abortuszhoz való jog mellett. Kalifornia, Új-Mexikó és Michigan már bejelentette, hogy alkotmányukban rögzítik az abortuszjogot, ha a Roe kontra Wade ítéletet megsemmisítik.