Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Oklahoma az Egyesült Államok legszigorúbb abortusztilalmát tervezi bevezetni

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy új jogszabály már a fogantatás pillanatától illegálissá tenné az abortuszt Oklahoma államban. A törvényhozás csütörtökön hagyta jóvá a tervezetet, amely jelenleg a kormányzó aláírására vár. Szakértők szerint ez lehet az Egyesült Államok jelenlegi legszigorúbb abortusz szabályozása – írja a New York Times.

A törvény azt is lehetővé teszi, hogy bárki beperelhesse azokat, akik abortuszt hajtanának végre, vagy támogatnák, esetleg segítenék a beavatkozásokat.

A jogszabály egy, a Texas államban még szeptemberben elfogadott hasonló szabályozásra épül, amely az abortusztilalmat büntetőjogi kikényszerítés helyett polgárjogi megközelítéssel kívánja betartatni. A törvény kifejezetten kimondja, hogy az állami hatóságok nem emelhetnek vádat az ügyekben, így a Legfelsőbb Bíróság sem tudja feloldani az abortusz tilalmat, még akkor sem, ha az ellenkezik a Roe kontra Wade ügyben megállapított abortuszhoz való alkotmányos joggal.

A törvény messzebbre megy minden eddigi abortusz szabályozásnál az Egyesült Államokban. Míg a texasi jogszabály hatodik héttől tiltja a terhességmegszakítást, az oklahomai törvény a meg nem született gyermeket „emberi magzatként vagy embrióként határozza meg a terhesség bármely szakaszában a megtermékenyítéstől a születésig”. Az abortusztilalom csak nemi erőszak és vérfertőzés esetében tesz kivételt, de csakis akkor, ha a bűncselekményt bejelentették a hatóságoknak. Cyndi Munson Oklahoma egyik demokrata képviselője felhívta a figyelmet, sok fiatal lány nem mer a hatóságokhoz fordulni ha erőszak éri őket.

A törvényjavaslatot 73 igen és 16  nem ellenében fogadta el az oklahomai törvényhozó testület, Kevin Stitt kormányzó aláírásával azonnal életbe lép a jogszabály- A republikánus politikus beiktatásakor felesküdött rá, hogy Oklahomát a legabortuszellenesebb állammá fogja tenni.

Ahogyan arról nemrég a Mérce is beszámolt, május elején szivárgott ki a sajtóban az a Legfelsőbb Bírósági többségi határozattervezet, amelyben Samuel Alito főbíró a hetvenes évek elején hozott úgynevezett Roe vs. Wade ügyet tenné semmissé. A véleménytervezet erőteljes hangon és kíméletlenül elutasítja az 1973-as döntést, amely szövetségi alkotmányos védelmet biztosított az USA-ban az abortuszhoz való jognak, valamint az ezt követő 1992-es döntést – Planned Parenthood kontra Casey -, amely nagyrészt fenntartotta ezt a jogot. A Roe vs. Wade eltörlésének hírére több republikánus állam is komoly abortusz-ellenes szabályozások bevezetését tervezi