Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Legfelsőbb Bíróság megpróbálhatja korlátozni az abortuszjogok védelmét Amerikában, tüntetések várhatók

Helyi idő szerint hétfő este jelent meg a Politico hírportál oldalán az a kiszivárogtatott Legfelsőbb Bírósági többségi határozattervezet, amelyben Samuel Alito főbíró a hetvenes évek elején hozott úgynevezett Roe vs. Wade ügyet tenné semmissé.

A véleménytervezet erőteljes hangon és kíméletlenül elutasítja az 1973-as döntést, amely szövetségi alkotmányos védelmet biztosított az USA-ban az abortuszhoz való jognak, valamint az ezt követő 1992-es döntést – Planned Parenthood kontra Casey -, amely nagyrészt fenntartotta ezt a jogot.

„Roe kezdettől fogva égbekiáltóan téves volt”

– írta a határozattervezetben Alito.

A hetvenes évek óta rengetegszer hoztak a tagállami törvényhozások abortuszjogokat súlyosan korlátozó, vagy azokat teljesen semmibevevő törvényeket is (ezek közül többről mi is beszámoltunk a Mércén), azonban eddig a Roe vs. Wade miatt ezeket jogvédő csoportok, magánszemélyek, politikusok rendre a Legfelsőbb Bíróság elé citálták, ahol a precedens miatt az abortuszellenes szabályozások általában el is buktak.

Ennek lehet vége akkor, ha a kiszivárgott határozattervezetből hivatalos határozat lesz a konzervatív Republikánus Párt által évtizedek óta építgetett, már 6:3-as jobboldali többséggel működő alkotmányőrző testületben. Ez pedig azt jelentené, hogy még az olyan törvények is hatályba léphetnek, és maradhatnak is beláthatatlan ideig, mint az Alabama államban 2019-ben hozott büntetőtörvény, amely az anya életét veszélyeztető helyzetet leszámítva minden egyes esetben 10-99 év szabadságvesztéssel büntette volna azokat az orvosokat, akik abortuszt végeznek, még akkor is, ha a terhesség nemi erőszak, vagy vérfertőzés eredménye volt.

Néhány órával a Politico-n megjelent dokumentumok napvilágra kerülése után több száz választáspárti és abortuszellenes aktivista vonult a Legfelsőbb Bíróság washingtoni épületéhez, de a Women’s March nevű nőjogi szervezet, és több egyéb szervezet is nagyobb demonstrációkat hirdetett meg kedd estére.

Az abortuszhoz való jogot országos szinten az amerikaiak jelentős többsége támogatja, a legutóbbi, 2021-es felmérés (Pew Research Center) alapján Amerika lakosságának 59 százaléka szerint minden esetben, vagy az esetek többségében legálisnak kell lennie az abortusznak, míg 39 százalék szerint kellene minden esetben, vagy az esetek többségében illegálisnak lennie.

(Politico; NyTimes)