Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az amerikai Alabama államban ezentúl akkor sem lehet egy terhes nőnek abortusza, ha megerőszakolták

Ez a cikk több mint 4 éves.

Kedd este elfogadtak egy törvénytervezetet az egyesült államokbeli Alabama államban, amelynek értelmében a jövőben bűncselekményt követnek el azok az orvosok, akik terhességet megszakító beavatkozást végeznek el egy abortuszklinikán. Ők ezentúl 10-től 99 évig terjedő szabadságvesztést kaphatnak.

Az alabamai szenátus 25 igen és 6 nem arányban fogadta el a javaslatot, amit a 4 női szenátor mind elutasított.

Az egyik demokrata szenátor által beadott módosító indítványt pedig, amely legalább szexuális erőszak és vérfertőzés esetén lehetőséget adott volna az abortusz elvégzésére, a képviselők többsége, 21-11 arányban leszavazta.

A törvény egyetlen kivételt fogalmaz meg, ha a beavatkozás elmaradása komoly egészségügyi kockázatot jelentene a terhes nő számára. Azonban figyelembe véve az esetleges büntetés mértékét, valószínűleg kevesen fogják vállalni a beavatkozás elvégzését.

A törvényt a republikánus többségű képviselőház is elfogadta a múlt hónapban, így az intézkedést már csak Kay Ivey kormányzónak kell jóváhagynia, az ezt követő hat hónap leteltével pedig életbe is lép.

Az intézkedés nagy tiltakozást váltott ki, és valószínűleg érdekvédő csoportok is meg fogják támadni a bíróságon, amire játszanak is a törvényalkotók és az abortuszellenes lobbisták, azt remélve, hogy az ügy eljut a Legfelsőbb Bíróságig, ahol ennek következtében eltörölhetik az 1973-ban hozott (Roe v. Wade-ügyként elhíresült) abortuszhoz való alkotmányos jogot.

Az ACLU jogvédő szervezet már be is jelentette, hogy megtámadják az intézkedést, a Guardiannak a szervezet egyik tagja elmondta, hogy meg fogják akadályozni az abortusz alkotmányellenes tiltását és megvédik minden nő jogát ahhoz, hogy meghozhassák a saját döntésüket az egészségügyi ellátásukról, a testükről és a jövőjükről.

Egy héttel ezelőtt egyébként Georgia államban is jelentősen sikerült szigorítaniuk az abortusz szabályozásán a kérdésben elkötelezett konzervatívoknak, ott már a kormányzó is aláírta az intézkedést, ami betiltja a hat héttel a terhesség után elvégzett abortuszt 2020-tól. Hasonló szabályozást vezettek be republikánusok vezetésével Kentuckyban, Ohióban és Mississippiben is.

Az intézkedés hatására többen a Szenátus épülete elé mentek, és a nők brutális elnyomásának ábrázolásáról szóló amerikai sorozat, A szolgálólány meséje kosztümeibe öltözve tiltakoztak a meghozott intézkedés ellen.

(thinkprogress, Guardian, MTI)