Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tüntetések százait tartották egyetlen napon az USA-ban az abortusz korlátozása ellen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Ezrek és ezrek vettek részt szombaton Egyesült Államok-szerte azokon a demonstrációkon, amelyeket a Legfelsőbb Bíróság várható abortusz-ellenes döntése, és a várható állami szigorítások ellen szerveztek társadalmi csoportok tucatjai.

Az egyik washingtoni tüntetésen a tüntetők ezrei beszédek meghallgatása után átvonultak a Legfelsőbb Bíróság dupla kerítéssel védett épületéhez.

„Ha harcot akarnak, akkor meg is kapják”

jelentette ki a demonstráción Rachel Carmona, a Women’s March (Nők Menete) nőjogi szervezet vezetője.

„Véget kell vetnünk a testünk elleni támadásoknak. Számíthatnak rá, hogy a nők teljesen kormányozhatatlanok lesznek, amíg ez a kormány nem kezd el értünk dolgozni.”

– tette hozzá.

Szintén ezen a demonstráción hangzott el Samatha Rivers 64 éves amerikai kormányzati tisztségviselőtől, hogy

 „El sem hiszem, hogy még mindig emiatt kell tüntetnem.”

A New Yorkban tüntető, szintén többezres tömeg Brooklynból vonult át Manhattan-be, hogy ott hallgassák meg a beszédeket. Az AP-nek nyilatkozó helyi lakos, a 60 éves Angela Hamlet így fogalmazott:

„Azokért a nőkért vagyunk itt, akik már nem lehetnek velünk, és azokért a lányokért, akik még nem tudják, mi vár rájuk.”

Pittsburghtől Los Angelesig, a Tennessee állambeli Nashville-től a texasi Lubbockig tízezrek vettek részt az eseményeken, ahol a „Tiltások: kifelé a testünkből!” és „Az én testem, az én döntésem!” skandálások hangzottak el. A gyűlések nagyrészt békésen zajlottak, de egyes városokban feszült összecsapásokra került sor a kérdés ellentétes oldalán álló emberek között.

A szervezők szerint szombaton összesen több mint 380 tüntetésre került sor a jobboldali bírák által dominált intézmény várható döntése ellen.

Ahogyan arról nemrég a Mérce is beszámolt, május elején szivárgott ki a sajtóban az a Legfelsőbb Bírósági többségi határozattervezet, amelyben Samuel Alito főbíró a hetvenes évek elején hozott úgynevezett Roe vs. Wade ügyet tenné semmissé.

A véleménytervezet erőteljes hangon és kíméletlenül elutasítja az 1973-as döntést, amely szövetségi alkotmányos védelmet biztosított az USA-ban az abortuszhoz való jognak, valamint az ezt követő 1992-es döntést – Planned Parenthood kontra Casey -, amely nagyrészt fenntartotta ezt a jogot.

„Roe kezdettől fogva égbekiáltóan téves volt”

– írta a határozattervezetben Alito.

A hetvenes évek óta rengetegszer hoztak a tagállami törvényhozások abortuszjogokat súlyosan korlátozó, vagy azokat teljesen semmibevevő törvényeket is (ezek közül többről mi is beszámoltunk a Mércén), azonban eddig a Roe vs. Wade miatt ezeket jogvédő csoportok, magánszemélyek, politikusok rendre a Legfelsőbb Bíróság elé citálták, ahol a precedens miatt az abortuszellenes szabályozások általában el is buktak.

Ennek lehet vége akkor, ha a kiszivárgott határozattervezetből hivatalos határozat lesz a konzervatív Republikánus Párt által évtizedek óta építgetett, már 6:3-as jobboldali többséggel működő alkotmányőrző testületben. Ez pedig azt jelentené, hogy még az olyan törvények is hatályba léphetnek, és maradhatnak is beláthatatlan ideig, mint az Alabama államban 2019-ben hozott büntetőtörvény, amely az anya életét veszélyeztető helyzetet leszámítva minden egyes esetben 10-99 év szabadságvesztéssel büntette volna azokat az orvosokat, akik abortuszt végeznek, még akkor is, ha a terhesség nemi erőszak, vagy vérfertőzés eredménye volt.

Az abortuszhoz való jogot országos szinten az amerikaiak jelentős többsége támogatja, a legutóbbi, 2021-es felmérés (Pew Research Center) alapján Amerika lakosságának 59 százaléka szerint minden esetben, vagy az esetek többségében legálisnak kell lennie az abortusznak, míg 39 százalék szerint kellene minden esetben, vagy az esetek többségében illegálisnak lennie.

(AP News; The Guardian)