Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A korábban Novák Katalin által vezetett nemzetközi szervezet tartott abortuszellenes konferenciát Budapesten

Ez a cikk több mint 1 éves.

Novák Katalin elnöki beiktatása óta titkon folyik tovább Magyarországon az abortusz-ellenes diskurzus. Most a Politikai Hálózat az Értékekért (Political Network for Values) nevű nemzetközi szervezet tartott abortuszellenes konferenciát Budapesten – számol be róla a HVG.

A szervezetben Novák Katalin vezető tisztséget töltött be 2015. óta, elnöke is volt a szervezetnek, tisztségéről csak a köztársasági elnökké való kinevezése után mondott le. Novák beiktatási beszédében is arról beszélt, hogy a „a megfogant emberi élet és a család védelmében” szeretné megerősíteni a magyarokat. Nem meglepő ez, hisz Magyarország jelenlegi köztársasági elnöke sosem titkolta, hogy szimpatizál az abortusz szigorításáért lobbizó magyar szervezetekkel.

A konferenciát szervező konzervatív ernyőszervezet világszerte „családvédő” csoportokat fog össze, és lobbizik többek között az abortusz betiltása mellett. Mostani rendezvényüket a magyar kormány 38 millió forintos támogatásából rendezhették meg, de támogatták a szervezet negyedik „transzatlanti csúcstalálkozóját” olyan ultakonzervatív csoportok is, mint a Family Watch International,  a Center for Family and Human Rights, vagy a szintén szélsőségesen abortuszellenes CitizenGO is.

A Political Network for Values budapesti konferenciája

Miközben a világ olyan abortuszellenes sztárjai, mint

a chilei szélsőjobboldali José Antonio Kast, az amerikai abortuszt korlátozó szívdobbanás-törvény élharcosa, Amy Sinclair vagy Brazília családügyekért felelős államtitkára, Angela Gandra adtak elő Budapesten,

addig a kormánypárti propagandamédiához köthető Védett Társadalom Alapítvány a már említett CitizenGO-val karöltve petíciót indított az ELTE egyik szabadon választható képzése ellen.

A Magyar Nemzeti pénteki cikke szerint a petíció célja, hogy ne indulhasson el újra a Tanító- és Óvóképző karon eddig kétszer megtartott szexuális nevelés születéstől serdülőkorig nevű szabadon választható kurzus, hisz az, a petíció indítói szerint, LMBTQ propagandatevékenységet folytat.

Az LMBTQ-ellenes harcot ugyan eddig is, de az abortusz-ellenes harcot eddig sosem merte törvénybe foglalni az Orbán-kormány. Magyarországon Alaptörvény ugyan kimondja, hogy a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti meg, de a kormány ennek ellenére egyelőre cáfolja, hogy változtatni akarna a jelenlegi szabályokon. A kettő téma (a LMBTQ-ellenesség és a aburtusz-elleneség), ha a lobbizó intézményekre tekintünk,  határozottan összefügg, félő, hogy a kormányzat csak a megfelelő politikai pillanatra vár az abortusz-kapcsán – épp úgy, ahogy tették ezt Amerikában a konzervatívok.

Az abortuszt számtalan tévhit övezi, olyanok például, hogy az abortusz szigorítása segítheti a kormány által áhított népességnövekedést, vagy, hogy az abortusz olyan politikai kérdés, amely felett az államnak rendelkeznie kell, hisz a nők reprodukciós szabadságának korlátozása valamiképp közérdek. Ezekről a tévhitekről itt olvasható alapos kritika.