Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Patent: Novák Katalin inkább a magyar nők érdekeinek elárulója, mintsem a sorsközösségük tagja

Ez a cikk több mint 2 éves.

Hiába lett Novák Katalin Magyarország első női köztársasági elnöke, ennek a magyar nők érdekvédelmének szempontjából semmi jelentősége nincs, bármelyik „kereszténydemokrata” férfi politikus is ülhetne a helyén – hívja fel a figyelmet a Patent Egyesület Facebook-oldalán.

Sőt: a nőjogi szervezet szerint ha Novák helyén egy hozzá hasonló elveket és irányokat képviselő férfi ülne, talán legalább egyértelműbb lenne, amikor a nőkre, a nők helyzetére káros tevékenységet végez az új államfő.

Régi, de még mindig hatásos trükk ez: egy kedvesnek tűnő női arcot adni a nők elnyomásához, és úgy prezentálni, mintha a nők egyenjogúságának megnyilvánulása lenne”

– írják.

A nőjogi szervezet emlékeztet: Novák Katalin az elmúlt években számtalanszor bebizonyította, hogy munkássága szempontjából semmi jelentősége annak, hogy nő. Semmit sem óhajt tenni a nőtársait érő rendszerszintű egyenlőtlenségek és erőszak felszámolásáért.

„Lelkes híve, sőt kirakatarca Orbán Viktor nézeteinek, aki a nőket kizárólag nemzeti humánerőforrás-utánpótlást („közjószágot”) biztosító anyai minőségükben tekinti értéknek.”

Budapest, 2022. március 10.
Orbán Viktor miniszterelnök gratulál Novák Katalin megválasztott köztársasági elnöknek az Országgyûlés plenáris ülésén 2022. március 10-én. A kormányzó Fidesz-KDNP államfõjelöltjét az Országgyûlés 137 igen szavazattal választotta meg Magyarország hatodik köztársasági elnökévé a rendszerváltás után. Mellettük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (b).
MTI/Koszticsák Szilárd

Mint emlékezetes, Novák 2020-ban – még családügyi miniszterként – az Axióma konzervatív közéleti oldalon jelentkezett egy, a nők számára a boldog és sikeres élethez iránymutatást nyújtó videóval, melyben egyenesen arról győzködte a nőket, hogy nem baj, ha többet dolgoznak és kevesebbet keresnek a férfiaknál, a női kiteljesedés záloga úgyis a másokról való fizetetlen gondoskodás.

„Képmutató módon arról beszélt, hogy nőként nem kell karrierre, magas pozícióra és fizetésre törekedni, holott amint látjuk, ő sem érte be holmi családanyasággal”

– írja a jogvédő szervezet.

Ennek megfelelően jó kapcsolatot ápol a világ ultrakonzervatív, kifejezetten nőgyűlölő politikusaival és mozgalmaival is, akiket számtalan konferencián és állami pénzből finanszírozott rendezvényen látott már vendégül: a legutóbbi Budapesti Demográfiai Csúcson például a meghívottak között szerepelt az abortusztilalmat pártoló nézeteiről hírhedt Mike Pence volt amerikai alelnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is, akinek a két éve bevezetett, mára már számos terhes nő életét követelő, szinte totális abortusztilalmat köszönheti Lengyelország.
A Patent emlékeztet: Novák nem titkolja, hogy szimpatizál az abortusz szigorításáért lobbizó magyar szervezetekkel is. Az elmúlt néhány hónapban magasrangú állami kitüntetéseket adott át magukat „életvédőnek” nevező, valójában a nem kívánt terhességek kényszerű kihordatását pártoló, a nők reprodukciós, önrendelkezési jogait radikálisan korlátozni kívánó, és a nők életét ezáltal veszélybe is sodró szereplőnek.

Felirat Budapesten 2022. március 8-án, nőnapon.

Megválasztása napján pedig első államfői beszédében is baráti gesztust tett feléjük, amikor biztosította őket arról, hogy köztársasági elnökként is támogatni fogja „azokat, akik a fogantatás pillanatától vigyáznak az életre.” A nőjogi szervezet szerint nem véletlenül maradt ki a híradásokból ez a sokatmondó kiszólás:
„A választások előtt nyilvánvalóan nem lenne szerencsés, ha nagyobb nyilvánosságot kapna, hogy a jelenlegi kormány elnöki székbe ültetett pártkatonája a terhesség-megszakításhoz való hozzáférés szigorítását szorgalmazza, hiszen a magyar társadalom minden kapcsolódó közvélemény-kutatás szerint példátlanul egységes álláspontot képvisel abban, hogy az abortusz szigorítását nem támogatja.”

A Patent határozott álláspontja szerint Novák inkább a magyar nők érdekeinek elárulója, mintsem a magyar nők sorsközösségének tagja, így sajnos kinevezése sem annak köszönhető, hogy mára minden akadály elhárult a nők közéleti és vezetői szerepvállalása elől.

Felirat Budapesten 2022. március 8-án, nőnapon.

„Mi úgy látjuk, esze ágában sincs szolidaritást vállalni azokkal, akik gyereket nevelve, időseket gondozva, az állam feladatait a megcsonkított ellátórendszer helyett átvállalva a létminimum küszöbén küszködnek; és akik csak azért, mert nők, nap mint nap az elnyomás, a megalázás, az erőszak és a bántás különböző formáit kénytelenek tűrni egy férfiakra szabott, férfiak által irányított országban”
– zárják a jogvédők a posztot.
A Patent Egyesület teljes posztja itt olvasható:

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd