Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghalt egy lengyel nő és magzata, mert orvosai nem akarták abortálni, több városban is tüntettek

Ez a cikk több mint 2 éves.

Varsóban, Szczecin-ben, Łódź-ban és Poznań-ban is tüntetések zajlottak hétfőn este, ugyanis kiderült, hogy korábban egy mindössze 30 éves nő magzatával együtt meghalt egy pszczynai kórházban, miután orvosai a család állítása szerint kivártak a magzat abortálásával.

„Egy terhes nő a magzatvíz kiáramlás miatt kórházba került, egy életképes magzattal. A betegfelvételkor kiszáradást állapítottak meg a nőnél, és megerősítették a korábban már diagnosztizált magzati rendellenességeket. A kórházi kezelés során a magzat meghalt. A kórházban töltött kevesebb mint 24 óra után a beteg is meghalt. A halál oka szeptikus sokk volt. Az elhunyt egy férjet és egy lányt hagyott hátra.”

– olvasható a család közleményében.

A család ügyvédje, Jolanta Budzowska tájékoztatta a nyilvánosságot az esetről. Az üggyel kapcsolatban a katowicei ügyészség folytat vizsgálatot, miután a hozzátartozók feljelentést tettek foglalkozás körében elkövetett bűncselekmény gyanúja miatt.

„A családnak és barátoknak küldött üzeneteiben arról írt, hogy a kórházi személyzettől kapott információi alapján az orvosai kivárásra játszottak, tartózkodtak a méh kiürítésétől egészen addig, amíg a magzat meg nem halt, ami az abortusz elvégzésével kapcsolatos törvényi szabályozásokkal volt összefüggésben.”

– írták a hozzátartozók.

A hírre nők ezrei tüntettek a lengyel fővárosban. Vasárnap este „Ne többet” („Ani jednej więcej”) jelszó alatt az Alkotmánybíróság elé vonultak és kormányellenes jelszavakat skandáltak. Az épület elé érkezve mécseseket gyújtottak az elhunytra emlékezve.

Hétfő este megemlékezést tartottak annál a pszczynai kórháznál is, ahol a nő korábban életét vesztette, gyertyákat és mécseseket helyeztek el a kórház falánál.

Mint ismeretes, a lengyel alkotmánybíróság október 22-én döntött úgy, hogy a jelenleg érvényes, eleve rendkívül szigorú abortuszszabályozást tovább szigorítja. Amióta a törvény jogerőre emelkedett, Lengyelországban csak akkor kérhető művi terhességmegszakítás, ha az nemi erőszak következménye, vagy ha a magzat kihordása életveszélyt jelentene a nő számára. A korábbi szabályozáshoz képest ez annyiban szigorúbb, hogy a beteg magzat elvetetését sem engedélyezi, még akkor sem, ha az biztosan nem életképes.

A döntést követően a rendszerváltás óta nem látott méretű tüntetések robbantak ki az országban: nem egyszer százezres tömeg gyűlt össze a nagyvárosokban. A tüntetések két fő követelése az abortuszszabályozást érintő alkotmánybírósági döntés érvénytelenítése, valamint a Jog és Igazságosság kormányának lemondása.

(ONET)