Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nacionalisták támadtak az időközben százezresre dagadó, Kaczyński háza felé tartó tömegre

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítés (19:30):

Százezren gyűltek össze Varsó utcáin az abortusztörvény elleni tüntetésen.

A vonuló tömeget több atrocitás is érte: nacionalista futballhuligánok támadtak rájuk, akik a rendőrség közbeavatkozására válaszul kézi fáklyákkal dobálták meg a tüntetőket, több hatósági személyt is eltalálva. A rendőrség emberei villanógránátokkal és fizikai erővel oszlatták fel az erőszakos csoportot.

Egy támadásról készült videó:

 

Egy későbbi nacionalista támadás során a rendőrök könnygázzal verték szét a tömegre támadó nagyjából 50 főt, eközben eltalálták a tüntetőkkel haladó Bartłomiej Sienkiewicz, volt belügyminisztert is.

A tömegben egyre hangosabban szól az „Ez háború! Ez háború!” rigmus, miközben a megindultak Jarosław Kaczyński háza felé.

A Euronews élő közvetítése:


Korábban írtuk:

A katonai rendőrség és a rendőrség emberei vették körbe a lengyel parlament, a Szejm, a Miniszteri Tanács és Jarosław Kaczyński, a PiS (Jog és Igazságosság Pártja) elnökének rezidenciáját, valamint több templomot Varsóban. A rendőri jelenlét a múlt héten indult abortusztörvény miatti, országos szintűre duzzadt tüntetés hullám várhatóan eddigi legnagyobb megmozdulása, a mára szervezett Varsói Menettől védi az épületeket.

A rendőrök kettős védelmi vonalat alakítottak a Szejm épületénél. A PiS elnökének házánál és a Miniszterelnöki Irodánál a katonai rendészet több alakulata vár a jelenleg még üres utcákon, az ötkor kezdődő tüntetésre.

Kaczyński otthonának védelmére kivezényelt korábban kivezényelt rendőrök közül egy úgy nyilatkozott a Gazeta Wyborcza-nak:

„Nem tudjuk miért küldenek oda minket, minden értelmes ember a nők mellett áll az abortusz kérdésében. Azzal szoktunk viccelődni egymás között, hogy ha a hatalom így folytatja tovább, mi inkább elmegyünk spárgát szedni.”

Több, mint egy hete vonulnak utcára nők nagy számban Lengyelországban. A múlt csütörtöki alkotmánybírósági döntést követően, amelyben alkotmányellenesnek ítélték a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást, majdnem az összes lengyel városban indultak tüntetések.

A tüntetések két fő követelése, a az abortuszszabályozást érintő alkotmánybírósági döntés érvénytelenítése, valamint a Jog és Igazságosság kormányának lemondása.

Kedden az ellenzéki politikusok foglalták el a szónoki pulpitust a Szejmben, szerdán pedig közintézmények, magáncégek és egyetemek dolgozói sztrájkoltak országszerte, hogy az abortusztörvény szigorítása ellen tiltakozzanak.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az elmúlt napokban több nagyvárosban (Varsó és Krakkó mellett Gdańskban, Poznańban, Kołobrzegben, Olsztynban, Białystokban és Łódźban is) utcára vonultak nők tömegei és velük szolidarító gazdák és bányászok, hogy tiltakozzanak a négy napja kihirdetett alkotmánybírósági döntés ellen, amelyben alkotmányellenesnek ítélték a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást.

Az alkotmánybíróság eredeti döntése értelmében innentől kezdve Lengyelországban még azokban az esetekben sem hajtható végre terhességmegszakítás, amikor a magzat biztosan nem életképes. Ehelyett meg kellene várni, hogy a terhes nő természetes úton elvetéljen, ami egyrészt felesleges pszichés terhet helyez a nőkre, másrészt konkrét fizikai veszélyt is jelenthet rájuk nézve. Az ítéletet azzal indokolták, hogy „az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik, ezért a gyógyíthatatlan betegség ténye önmagában nem jogosíthat a terhességmegszakításra.”

Az alkotmánybíróság döntéséhez Andrzej Duda lengyel államfő ma délután egy minimális változtatást eszközölő módosító javaslatot terjesztett be. Az államfő tervezete szerint, kivételt képeznének az abortusztilalom alól azok az esetek, amikor a gyermek valamilyen károsodás miatt valószínűleg holtan születne, vagy születése után rövid időn belül, nagy biztonsággal kijelenthetően elhunyna.

Az ultrakonzervatív kormány ehhez a passzushoz eredetileg azért ragaszkodott, mert Kaczyński szerint a halálos rendellenességgel született gyermeket is „meg kellene keresztelni”, mielőtt meghal, de úgy tűnik, az óriási felháborodás hatására immár hajlandóak ebből a vallási követelményből engedni.

Címlapkép: Twitter/Kampania Przeciw Homofobii