Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elfoglalta az abortusztörvény ellen tiltakozó ellenzék a Szejm szónoki pulpitusát Lengyelországban

Ez a cikk több mint 3 éves.

Frissítve (18:00):

A lengyel közmédia a tüntetésekről és az ellenzéki képviselők mai parlamenti akciójáról az „Ellenzék megtámadta a PiS (Jog és Igazságosság Párt – a kormánypárt) parlamenti képviselőit” a „Baloldali fasizmus elpusztítja Lengyelországot” és „Az ellenzék meg akarja bénítani az országot” szalagcímekkel számolt be.

A felvételeken természetesen jól látszik, hogy az ellenzéki képviselők csupán körbevették Jarosław Kaczyński-t de a parlamenti őrség felszólítására visszatértek a helyükre.

Korábban írtuk:

Több ellenzéki képviselő vonult fel, és foglalta el a lengyel parlament (Szejm) szónoki pulpitusát a mai ülésen, az abortusztörvény ellen tiltakozva. A képviselőnők olyan táblákat mutattak fel, amiken az „Ez háború!” „Legális abortuszt!” feliratok szerepeltek. A terembe Ryszard Terlecki az országgyűlés alelnöke (aki a kormányon lévő, jobboldali Jog és igazságosság parlamenti frakciójának elnöke is egyben) behívatta az országházi őröket, akik közrefogták a demonstráló politikusokat, majd visszaültették őket a helyükre.

Az alelnök ezután két képviselőt, Klaudia Jachirát és Sławomir Nitrast (mindketten az ellenzéki Koalicja Obywatelska – Polgári Koalíció tagjai) kizárt az ülésről, azonban amikor azok nem hagyták el az üléstermet, az őrséggel vezettette ki őket.

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az elmúlt napokban több nagyvárosban (Varsó és Krakkó mellett Gdańskban, Poznańban, Kołobrzegben, Olsztynban, Białystokban és Łódźban is) utcára vonultak nők tömegei és velük szolidarító gazdák és bányászok, hogy tiltakozzanak a négy napja kihirdetett alkotmánybírósági döntés ellen, amelyben alkotmányellenesnek ítélték a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást.

Az alkotmánybíróság döntése értelmében innentől kezdve Lengyelországban még azokban az esetekben sem hajtható végre terhességmegszakítás, amikor a magzat biztosan nem életképes. Ehelyett meg kell várni, hogy a terhes nő természetes úton elvetéljen, ami egyrészt felesleges pszichés terhet helyez a nőkre, másrészt konkrét fizikai veszélyt is jelenthet rájuk nézve. Az ítéletet azzal indokolták, hogy „az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik, ezért a gyógyíthatatlan betegség ténye önmagában nem jogosíthat a terhességmegszakításra.”