Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gazdák és bányászok is tüntettek a lengyel abortusztilalom ellen

Ez a cikk több mint 3 éves.

Gazdálkodók traktorai vezették fel az új lengyel, szinte teljes abortusztiltás elleni tüntetést az északi Nowy Dwór Gdański kisvárosban. A felvonuláson a traktorokra „PiS-terror helyett szabadságot!” feliratot is kiraktak, utalva arra, hogy a kormány indítványára csütörtökön a lengyel alkotmánybíróság a Szejm megkérdezése nélkül korlátozta a nők jogait azzal, hogy még beteg magzatok esetén sem engedélyezné a művi terhességmegszakítást.

De már tiltakozott egy bányász-szakszervezet is. A Sierpień ’80 elnöke, Bogusław Ziętek közleményében arról írt, a lépéssel a lengyel kormány „az évtizedek során sértetlen, társadalmi szerződést sértette meg”, amely szerint ilyen mértékben sohasem szólna bele a lengyelek életébe. A felháborodás mértékét nemcsak ez, hanem az is mutatja, hogy a hagyományos társadalmilag konzervatív, a katolikus egyházzal jó viszonyt ápoló lengyel szakszervezetek is kezdik megelégelni a konzervatív kormány túlkapásait.

Ráadásul a gazdálkodók, akik az elmúlt hónapokban útlezárásokkal tiltakoztak egy új, EU-s állatvédő törvény ellen, amit ellehetetlenítésként éltek meg, és a bányászok, akik szeptemberben sztrájkba kezdtek, mivel a kormány szerint immár feleslegessé vált néhány sziléziai szénbányát próbáltak a dolgozók helyzetének rendezése nélkül bezárni, most úgy érezték, az abortusztilalommal immár nemcsak ellenük, de a társadalom többsége ellen is támadást intéztek az állam vezetői.

Mindezzel az ország női és radikális baloldali szervezetei is így vannak, a városokban radikálisabb tiltakozási akciókra is sor került az alkotmánybíróság döntése után. Számos katolikus templomban tüntetők zavarták meg a vasárnapi miséket október 25-én, de ez történt a poznani székesegyházban is. Konstancin-Jeziorna városában pedig az életében az abortuszt és a védekezés más formáit is élesen ellenző, lengyel származású Szent II. János Pál pápa szobrát is vörös festékkel öntötték le ismeretlenek.

Ezzel párhuzamosan Varsóban és számos városban is folyamatosak a több ezres, a főváros esetében pedig tízezres tüntetések, ahol az elmúlt napokban a rendőrség is összecsapott a tiltakozókkal, október 26 és október 30 között pedig Lengyelországban és külföldön eddig 103 tüntetést és szolidaritási eseményt hirdettek meg:

Varsóban a tiltakozó vonulás jelenleg is tart, több tízezres létszámmal:

Egy varsói templomban olyannyira elfajult a helyzet, hogy a helyi plébános megegyezett egyes szélsőjobboldali milicistákkal, hogy őrt állnak a templom körül és az ott tiltakozni megjelenő nőjogi aktivistákat fizikailag, akár erőszakkal is eltávolítják az istentiszteletről.

Máshol fiatal tüntető nők vonulnak mise előtt a templomokhoz, és közlik a papokkal, hogy „menejenek a francba!”, a rendelkezés miatt.