Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Végigsöpört az abortusz szigorítása elleni tüntetéshullám Lengyelország városain

Varsó és Krakkó mellett Gdańskban, Poznańban, Kołobrzegben, Olsztynban, Białystokban és Łódźban, és több más városban is utcára vonultak nők tömegei, hogy tiltakozzanak a négy napja kihirdetett alkotmánybírósági döntés ellen, amelyben alkotmányellenesnek ítélték a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást.

Az alkotmánybíróság döntése értelmében innentől kezdve Lengyelországban még azokban az esetekben sem hajtható végre terhességmegszakítás, amikor a magzat biztosan nem életképes. Ehelyett meg kell várni, hogy a terhes nő természetes úton elvetéljen, ami egyrészt felesleges pszichés terhet helyez a nőkre, másrészt konkrét fizikai veszélyt is jelenthet rájuk nézve. Az ítéletet azzal indokolták meg, hogy „az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik, ezért a gyógyíthatatlan betegség ténye önmagában nem jogosíthat a terhességmegszakításra.”

A döntés kihirdetése után gyakorlatilag már órákkal tüntetők ezrei lepték el az utcákat Varsóban és más városokban, és négy napja gyakorlatilag szünet nélkül folytatódnak a demonstrációk nagyobb és kisebb lengyel városokban egyaránt.

Vasárnap délelőtt Varsóban templomokon jelentek meg feliratok, a női jogokat semmibevevő törvénykezés ellen tiltakozó jelszavakkal:

„Női pokol”;”Az én testem ≠ A te vallásod”;”Abortusz határok nélkül”

A lengyel rendőrség jelentése szerint csak szombaton 91 demonstrációt jelentettek be az abortusz szigorítása elleni tüntetésként. Több településen még el sem kezdődött a vasárnapi demonstráció, így Białystokban például csak este 7-től tüntetnek.

A most alkotmányellenesnek ítélt törvény 1993 óta volt érvényben Lengyelországban, ez engedélyezte a 12 hétnél fiatalabb magzatok művi elvetélését abban az esetben, ha a terhesség nemi erőszak következménye, beteg magzatok esetében pedig, valamint ha az anya élete veszélyben forog a terhesség minden fázisában engedélyezte az abortuszt. A  törvényt, amely ilyen formájában is a legszigorúbb európai abortuszszabályozások közé tartozott, évek óta próbálják konzervatív csoportok és jobboldali pártok felülvizsgáltatni, ezek a törekvések pedig rendre hatalmas tiltakozásokat váltanak ki.

2016-ban például egy olyan törvényjavaslat került a parlament elé, amely minden esetben megtiltotta volna az abortuszt, még akkor is, ha a terhesség nemi erőszak következménye vagy veszélyeztetné az anya életét. Akkor született meg a Czarny Protest, azaz a Fekete tüntetés: a fekete szín azóta is az abortusz szigorítása ellen fellépő lengyel nők egyik szimbóluma.

A csütörtöki döntést követően először az alkotmánybíróság székhelye előtt gyűltek össze Varsóban a tüntetők (a lengyel fővárosban a járványügyi helyzet miatt jelenleg a tízszemélyesnél nagyobb gyülekezések be vannak tiltva), aztán a PiS székhelye elé, majd Jarosław Kaczyński kormányfőhelyettes háza elé vonultak.

Csütörtökön a magyar kormány is lépett abortuszkérdésben: az USA-ban nemzetközi konferenciát tartottak „a nők helyzetéről és lehetőségeiről”, amelyen 31 ország képviselői írtak alá egy abortuszellenes kiáltványt. A „Genfi Konszenzus Nyilatkozatát” Magyarország is aláírta, rajtunk kívül Európából csak Lengyelország és Belarusz csatlakozott a nyilatkozathoz.

(tvn24.pl)