Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Végigsöpört az abortusz szigorítása elleni tüntetéshullám Lengyelország városain

Ez a cikk több mint 2 éves.

Varsó és Krakkó mellett Gdańskban, Poznańban, Kołobrzegben, Olsztynban, Białystokban és Łódźban, és több más városban is utcára vonultak nők tömegei, hogy tiltakozzanak a négy napja kihirdetett alkotmánybírósági döntés ellen, amelyben alkotmányellenesnek ítélték a beteg magzatok művi vetélését lehetővé tevő előírást.

Az alkotmánybíróság döntése értelmében innentől kezdve Lengyelországban még azokban az esetekben sem hajtható végre terhességmegszakítás, amikor a magzat biztosan nem életképes. Ehelyett meg kell várni, hogy a terhes nő természetes úton elvetéljen, ami egyrészt felesleges pszichés terhet helyez a nőkre, másrészt konkrét fizikai veszélyt is jelenthet rájuk nézve. Az ítéletet azzal indokolták meg, hogy „az emberi lény a születés előtti szakaszban is élethez való joggal rendelkezik, ezért a gyógyíthatatlan betegség ténye önmagában nem jogosíthat a terhességmegszakításra.”

A döntés kihirdetése után gyakorlatilag már órákkal tüntetők ezrei lepték el az utcákat Varsóban és más városokban, és négy napja gyakorlatilag szünet nélkül folytatódnak a demonstrációk nagyobb és kisebb lengyel városokban egyaránt.

Vasárnap délelőtt Varsóban templomokon jelentek meg feliratok, a női jogokat semmibevevő törvénykezés ellen tiltakozó jelszavakkal:

„Női pokol”;”Az én testem ≠ A te vallásod”;”Abortusz határok nélkül”

A lengyel rendőrség jelentése szerint csak szombaton 91 demonstrációt jelentettek be az abortusz szigorítása elleni tüntetésként. Több településen még el sem kezdődött a vasárnapi demonstráció, így Białystokban például csak este 7-től tüntetnek.

A most alkotmányellenesnek ítélt törvény 1993 óta volt érvényben Lengyelországban, ez engedélyezte a 12 hétnél fiatalabb magzatok művi elvetélését abban az esetben, ha a terhesség nemi erőszak következménye, beteg magzatok esetében pedig, valamint ha az anya élete veszélyben forog a terhesség minden fázisában engedélyezte az abortuszt. A  törvényt, amely ilyen formájában is a legszigorúbb európai abortuszszabályozások közé tartozott, évek óta próbálják konzervatív csoportok és jobboldali pártok felülvizsgáltatni, ezek a törekvések pedig rendre hatalmas tiltakozásokat váltanak ki.

2016-ban például egy olyan törvényjavaslat került a parlament elé, amely minden esetben megtiltotta volna az abortuszt, még akkor is, ha a terhesség nemi erőszak következménye vagy veszélyeztetné az anya életét. Akkor született meg a Czarny Protest, azaz a Fekete tüntetés: a fekete szín azóta is az abortusz szigorítása ellen fellépő lengyel nők egyik szimbóluma.

A csütörtöki döntést követően először az alkotmánybíróság székhelye előtt gyűltek össze Varsóban a tüntetők (a lengyel fővárosban a járványügyi helyzet miatt jelenleg a tízszemélyesnél nagyobb gyülekezések be vannak tiltva), aztán a PiS székhelye elé, majd Jarosław Kaczyński kormányfőhelyettes háza elé vonultak.

Csütörtökön a magyar kormány is lépett abortuszkérdésben: az USA-ban nemzetközi konferenciát tartottak „a nők helyzetéről és lehetőségeiről”, amelyen 31 ország képviselői írtak alá egy abortuszellenes kiáltványt. A „Genfi Konszenzus Nyilatkozatát” Magyarország is aláírta, rajtunk kívül Európából csak Lengyelország és Belarusz csatlakozott a nyilatkozathoz.

(tvn24.pl)