Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Sztrájkolnak a lengyel nők az abortusztilalom miatt, Magyarországon is több százan tüntettek ellene

Ez a cikk több mint 3 éves.

Lengyelországban – a közel egy hete tartó tüntetéshullám mellett – közintézmények, magáncégek és egyetemek dolgozói sztrájkoltak szerdán országszerte, hogy az abortusztörvény szigorítása ellen tiltakozzanak.

Több nagyvárosban elmaradtak egyetemi órák, a gdnaski egyetem rektora még a tanítási szünetet is elrendelte. Varsóban a tüntetők körbevették annak az ultrakonzervatív civil szervezetnek a székhelyét, ami az „LMBT-mentes övezetek” bevezetéséért lobbizott, valamint megpróbáltak bejutni a Szejmbe, azaz a lengyel parlament alsóházába. Ezen kívül több ezres tüntetések voltak Poznanban, Krakkóban és több lengyel nagyvárosban is.

A tüntetéshullámot és a sztrájkot az váltotta ki, hogy a lengyel kormány tovább szigorít az abortusztörvényeken.

A kormányzó párt – más jobboldali pártokkal egyetemben – nemrég alkotmánybírósági eljárást indított azért, hogy felszámolják a törvényt, amely lehetővé teszi a beteg magzatok abortálását.

Az alkotmánybíróság ennek értelmében múlt csütörtökön alkotmányellenesnek ítélte az erről szóló előírást, ami azt jelenti, hogy Lengyelországban immáron azokban az esetekben sem hajtható végre terhességmegszakítás, amikor a magzat biztosan nem életképes.

A lengyel tiltakozási hullám az elmúlt napokban össztársadalmi szintre emelkedett, és olyan dolgozói csoportok is csatlakoztak, mint a bányászok és a gazdák. Viszont több erőszakos támadásra is volt példa a tüntetőkkel szemben: Wroclavban egy ellentüntető baseball-ütővel próbálta megzavarni a demonstrációt, kedden egy BMW hajtott Varsóban a tüntetők közé, amelynek sofőre a nemzetbiztonság ügynöke volt, egy feminista aktivista adatait feltörték és közzétették a címét és telefonszámát, szélsőjobboldali csoportok pedig katolikus templomokat vettek körbe.

A jobboldali erőszakot súlyosbítja, hogy Kaczyński miniszterelnök tegnapi beszédében arra buzdította támogatóit, hogy „minden áron” védjék meg Lengyelországot és a katolikus egyházat.

A tüntetéshullámhoz kapcsolódva szerdán 19 órától Budapesten is volt demonstráció. Helyszínen lévő kollégánk szerint 500-600-an gyűltek össze a Lengyel Nagykövetség épületének közelében, hogy az abortusztilalom ellen tiltakozzanak és szolidaritásukat fejezzék ki a lengyel nők felé.

A beszédek mindkét nyelvek hallhatóak voltak, a lengyel felszólalók a tüntetés elején arra hívták fel a figyelmet, hogy a probléma univerzális, nincsenek határai. Amint azt a tüntetés során többször felemlegették, ezt a megállapítást erősíti, hogy múlt héten Magyarország 32 másik országgal együtt aláírta azt a nyilatkozatot, amelyet a sajtó többnyire egy „abortuszellenes koalíció” alapító gesztusaként írt le.

Fotó: Mérce

A szervezők beszédeikben hangsúlyozták, ez az ítélet megfosztotta a lengyel nőket azon választás jogától, hogy akkor is világra hozzák-e gyermeküket, ha születés után rögtön meghal, vagy rövid élete során súlyos szenvedésben lesz része.

Úgy vélik, a lengyel városokban zajló kitartó küzdelem egyben harc a vallási fanatikusok és „cinikus” politikusok ellen is, hogy megmutassák: minden embernek joga van az önrendelkezéshez saját testével és egészségével kapcsolatban.

A magyar beszédekben elhangzott, hogy az abortusztilalom helyett a lengyel kormánynak olyan lépéseket kellene tennie, ami javít a nők társadalmi helyzetén,  több lehetőséget szolgáltat a nem kívánt terhességek megelőzésére és szélesebb körű szexuális edukációt nyújt. Hozzátették, ha a gyermekvállalási kedvet akarják ösztönözni, akkor inkább vegyenek példát arról, hogy a nyugati országokban ott a legnagyobb a gyermekvállalási kedv, ahol a férfiak és a nők közötti egyenlőtlenségek is kisebbek.

A tüntetés egyik fő üzenete az volt, hogy a lengyel kormány a nők életét sodorja veszélybe azzal, hogy szigorítja az abortuszhoz való hozzáférést, ugyanis a terhességmegszakítások illegálisan is ugyanúgy meg fognak történni, csak sokkal veszélyesebb körülmények között.

Fotó: Mérce

A demonstráció szervezői hangsúlyozták, hogy Lengyelországból évente rengeteg nő utazik külföldre abortusz miatt, azokról pedig, akik illegálisan esnek át művi vetélésen, a statisztikák hallgatnak.

Megjegyezték, azokban az országokban, ahol az abortusz illegális, az egyik leggyakoribb halálozási ok a nők terhességmegszakítás miatti halála, és további 5 millió olyan kísérlet történik, amelynek következtében a magzat fogyatékossággal születik.

A tüntetők a beszédek között azt skandálák lengyelül és magyarul, hogy a „szolidaritás a fegyverünk” és „az én testem, az én döntésem”.

„Érthetetlen, hogy még 2020-ban is hangosan kell kiabálni, hogy a nők jogai emberi jogok” – mondták a szervezők a tüntetésen.

A tüntetést a Mérce végig élőben közvetítette, itt visszanézhető.

Érdekesség, hogy Kaczyński pártja, a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) rengeteg vesztett támogatottságából a tiltakozási hullám hatására: az elmúlt időszakban 40%-ról 24% esett vissza támogatóinak aránya, ami 2014 óta nem volt ilyen alacsony. A tiltakozások politikai győztese viszont nem a Baloldal (8%) vagy az „összefogás” lengyel megfelelője, a Civil Koalíció (24%), hanem a középutas, centrista jobboldali Lengyelország 2050 (18%) párt, ami nem liberalizálná teljes egészében az abortuszt.

Címlapkép: Mérce