Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Ebben a versenyben mi csak veszíthetünk, ezért kell a globális minimumadó

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szijjártó Péter tegnap este az Egyenes Beszéd vendége volt. Az „antiglobalista kormány” antiglobalista külügyminisztere csavaros érvekkel próbálta elmagyarázni, miért ellenzi Magyarország a globális nagytőkét megadóztató globális minimumadót.

A külügyminiszter szerint az a probléma a globális minimumadóval, hogy a Magyarországon érvényes 9 százalékos társasági adót – ami az Európai Unióban a legalacsonyabb! – 15 százalékra emelné, amivel Magyarország „versenyképességét” veszélyeztetné. Magyarán abbéli képességét venné el a kormánynak, hogy a multik számára minél kényelmesebb adórendszert alakíthasson ki.

Ez a „verseny” valójában egy lefelé tartó spirál, amit a kormány a világviszonylatban is sereghajtó társasági adóval, valamint a munka- és környezetvédelem leépítésével igyekszik „megnyerni”.

Ennek a versenynek a vesztesei mi vagyunk: mi, akik az Európai Unióban a legmagasabb áfát fizetjük. Azok, akik megnyújtott munkaidőkeretekben dolgoznak a gyárakban, akik külföldön dolgoznak idősgondozásban a helyi minimálbérnél is kevesebb pénzért, akik környezetszennyező akkumulátorgyárak mellett laknak stb.

Ezt a versenyt csak globálisan lehet megállítani, máskülönben mindig lesz hova menekülnie a tőkének a lokális szabályozások elől. Éppen ezért globális tehát a globális minimumadó: hogy ne okozzon versenyhátrányt, hogy ne kelljen azzal versenyeznie a nemzetállamoknak a munkahelyekért, hogy hol tőkebarátabb az adórendszer.

Szijjártó Péter szerint az is probléma, hogy a globális minimumadó a „termelő tőkét” terhelné, szemben a kormány extraprofitadójával, ami nem a „termelő vállalatokat” adóztatja, állítja a külügyminiszter.

Honnan lehet ismerős ez az érvelés? A „finánctőkét” támadó, de a termelési rendszert érintetlenül hagyó, sőt, a nagyvállalatokat messzemenő kiszolgáló politika a jobboldali, romantikus antikapitalizmus egyik legfőbb ismérve.

Ez a fajta jobboldali antikapitalizmus rendre „a mindenkori Sorost” sejteti a finánctőke mögött, míg a munkaerő kizsákmányolását a termelésben a végletekig fokozza.

Ha első olvasásra túlzónak tűnhet ilyesmit belelátni Szijjártó Péter szavaiba, idézzük fel mit nyilatkozott lapunknak Toroczkai László a Mi Hazánk majálisán:

„Nem vagyunk kommunisták. A magántőke üdvözlendő dolog: csak ne legyen karvalytőke! (…) Van olyan külföldi tőkés, mint a Continental vagy a Suzuki, aki korrekt módon, termeléssel foglalkozik, velük ki kell egyezni, ők hozzájárulnak az ország gazdaságához.”

Ezt a szélsőjobboldali párt vezére egy olyan beszélgetés után mondta, ahol épp a Continental és a Suzuki szakszervezetei vendégeskedtek a Mi Hazánknál, és ahol súlyos munkahelyi balesetekről, túlmunkáról és más igazságtalanságokról volt szó. Beszédes – ahogy a Fidesz és a Mi Hazánk közötti párhuzamok és az is, hogy a parlament a mai napon leszavazta a globális minimumadót.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd