Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Mércére költözik az AVM blogja

Ez a cikk több mint 3 éves.

A Város Mindenkié (AVM) csoport Magyarország meghatározó lakhatási mozgalma, amely immár több, mint egy évtizede dolgozik azon, hogy mindenkinek jusson megfelelő lakhatás – aminek, noha a lakhatás alapvető emberi jog, mégis számtalan embertársunk szenvedi hiányát.

Az AVM blogja új helyre költözik, mégpedig hozzánk, a Mércére, ahol ezentúl az avm.merce.hu címen lehet elérni.

Nagy öröm ez nekünk a Mércénél, hisz ezzel fontos társoldallal bővül hálózatunk – ráadásul ezúttal első alkalommal egy olyannal, amely elsősorban egy jól meghatározott, ámde annál szélesebben szerteágazó és kiemelkedően fontos problémakörre, a lakhatásra, a lakhatási szegénységre és az ellene folytatott küzdelemre koncentrál. E tekintetben minden bizonnyal más lesz, mint az eddigiek.

Azért is egyértelmű számunkra, hogy az AVM blogjával egy hálózatban kell működnünk, mert mi, a Mérce szerkesztősége is tudjuk, hogy mindenkinek joga van az egészséges körülményeket biztosító lakhatáshoz, és ahogy a mozgalom, úgy mi is látjuk, hogy ez a rendszer hibája miatt nem jár ki mégsem minden embernek.

Látjuk, hogy az a gazdasági-társadalmi berendezkedés, amiben élünk, a kapitalizmus – legalábbis jelenlegi formája mindenképp – a globális trendeknek megfelelően Magyarországon is emberek milliót taszítja lakhatási szegénységbe és fosztja meg az egészséges lakhatás lehetőségétől, tízezreket pedig  a lakhatástól magától. Eközben azt is látjuk, hogy cégek és tehetősebbek egy szűk csoportja gazdasági pozíciójuk adta lehetőségükből kifolyólag épp mások lakhatásából csinál üzletet és termel profitot: míg sokan vannak, akiknek egy sincs, akadnak néhányan, akiknek több lakás is hajtja a hasznot akár hosszú távú kiadás, akár rövid távú szálláskiadás révén. Utóbbi ellen nem mellesleg az AVM részvételével fut egy kampány is.

Emellett sok önkormányzat nemhogy tenne a lakásszegénységben élők megsegítéséért, de még az elesetteket büntetik: ezért is küzd az AVM, hogy a döntéshozók ne kriminalizálják a hajléktalanságot és ne büntessék a szegényeket, hanem segítsék a nehéz helyzetbe jutott embereket, családokat.

A csoport a jogtalan kilakoltatások megakadályozására szervezett akcióiról is ismert, melyeken aktivistái és támogatói részvételével – mikor már nem marad más megoldás – élőláncokat vonnak a kilakoltatásra váró emberek lakásai köré, melyek segítségével immár többször sikerült megakadályozniuk, hogy embereket az utcára tegyenek – ilyen esetekről mi is rendszeresen közvetítünk és beszámolunk. Ahogy sajnos olyan esetről is kénytelenek voltunk már beszámolni, amikor nem sikerült megakadályozni az embertelenséget.

Az ilyen akciókra  azért van szükség, mert noha az elmúlt időben már több önkormányzat is döntött úgy, hogy betiltja a kilakoltatásokat, ami  önmagában jó és fontos lépés, de kevés: az elmúlt években ezrével tettek utcára embereket, és az esetek jelentős része nem az önkormányzati ingatlanok bérlőit sújtotta, hanem devizatartozással terhelt, vagy magántulajdonú ingatlanok lakóit.

Az pedig a hangzatos családvédelmi és lakhatási támogatási programok mellett sem látszik, hogy a kormány és a kormánypártok érdemben szeretnének segíteni azokon, akiknek azon kell aggódniuk, hogy miből fognak fűteni, vagy egyáltalán lesz-e mit kifűteni az elkövetkezendő hónapokban. Hisz a moratórium csak a hideg téli időszakra szól, és lejártával nem garantálja senki, hogy nem raknak embereket az utcára, így csak elodázza a problémát, ahelyett, hogy hosszú távú, rendszerszintű megoldásokat nyújtana. A kormány lakáspolitikája pedig a tehetőseket támogatja.

A lakhatás problémáinak a fentieken kívül számos aspektusa van, és nehéz is lenne ezeket mind felsorolni a dzsentrifikációtól kezdve a szegények romló és elöregedő lakásain keresztül a város tereinek tehetősek igényei szerinti kialakításáig, de ezek felsorolásához kevés lenne egy beköszönőcikk, hisz könyvtárakat lehet velük megtölteni.

Mindazonáltal amellett, hogy mi is foglalkozunk a témával – és foglalkozni is fogunk – mától kezdve a kifejezetten a lakhatási szegénység ellen küzdő A Város Mindenkié csoport blogját is nálunk találjátok.

Mert fontosnak tartjuk, hogy senkinek se kelljen a feje fölötti fedél miatt aggódnia, és mert az AVM-mel együtt valljuk: a lakhatás alapvető emberi jog!

Azért hogy ez érvényesüljön, mi sem természetesebb, mint hogy vállt vállnak vetve küzdünk velük.

Kiemelt kép: AVM