Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem sikerült megakadályozni a kilakoltatást Csepelen: élőláncot bontott a rendőrség

Ez a cikk több mint 3 éves.

FRISSÍTÉS 11.03:

Hiába próbált meg mindent az elmúlt egy hétben A Város Mindenkié (AVM) csoport, hiába tárgyaltak folyamatosan az önkormányzattal, nem sikerült megakadályozni a kilakoltatást Csepelen. Miután a rendőrség egyenként kiemelte az aktivistákat az élőláncból, megkezdték a kilakoltatási procedúrát.

Az AVM következő lépésként igyekszik elfogadható lakhatást keresni Elemérnek és édesanyjának, ugyanis jelen pillanatban nincs hova menniük.

Közvetítésünk az eseményekről itt nézhető meg újra:

FRISSÍTÉS 10.48: A rendőrök az utolsó aktivistákat is elvitték az ajtó elől, jelenleg igazoltatásuk zajlik.

Korábban írtuk:

Az AVM aktivistái élőlánccal próbálták megakadályozni, hogy Csepelen kilakoltassanak egy férfit és idős édesanyját. A rendőrség azonban megkezdte az élőlánc bontását, egyenként emelik ki az aktivistákat a sorfalból, miközben azok azt skandálják:

„Ne legyetek kegyetlenek!”

Fotó: Mérce

Ahogy azt korábban a Mércén megírtuk: a csepeli önkormányzat úgy úgy döntött Elemér és ápolásra szoruló édesanyja kilakoltatásáról önkormányzati bérlakásukból, hogy immár egy éve folyamatosan törlesztik korábban felhalmozódott tartozásukat.

A kerület problémája az, hogy nem az önkormányzat által megkövetelt, havi 65 ezer forintos mértékben, mivel egy hónapban csak negyvenezret tudnak kigazdálkodni – a negyvenezres lakbéren felül – így az önkormányzati vagyonkezelő felmondta a törlesztésre vonatkozó, részletfizetési szerződést.

Vasárnap érkezett meg a kerületi vagyonkezelő levele, amiben jogszabályokra hivatkozva közli, hogy a kilakoltatási moratórium beállta előtt kevesebb, mint két héttel utcára rakják Elemért és édesanyját.

Teszik ezt annak ellenére, hogy az AVM és az Utcajogász felvázolták a kerület vezetésének, hogy a vagyonkezelő hiába a hivatkozott harmadik részletfizetési lehetőség be nem tartására mint casus belli-re a szerződés felmondásához, amennyiben emberségesen kívánják megoldani a helyzetet – ahogy azt többször hangoztatták – a polgármester hivatkozási alap nélkül elhalaszthatja a kilakoltatást.

Fotó: Mérce

Annak fényében is érdekes, hogy az önkormányzat nem akar elállni a kilakoltatástól, hogy a lakók korábbi 1,7 milliós tartozásukból az elmúlt évben nagyjából 700 ezer forintot letörlesztettek, és jelenleg is havi 80 ezer forint körüli összeget fizetnek a lakásért. Ebből 40 ezer a havi bérleti díj, e mellé várna az önkormányzat további havi 65 ezer forintnyi adósságtörlesztést, ez utóbbi helyett fizetnek jelenleg havi negyvenezer forintot, miután Elemér a járvány miatt elveszítette az állását.

Ez az önkormányzat hivatkozási alapja, és még az sem hatotta meg, hogy miután Elemér november másodikától ismét munkába állhat, nem csak az édesanya 70 ezer forintos nyugdíjából lesz bevételük, újra képesek lehetnek az önkormányzat által megkövetelt havidíjat és a vagyonkezelő felé fennálló tartozást is fizetni.

A Város Mindenkié csoport ezután döntött úgy, hogy a kilakoltatás ellen élőlánccal tiltakozik.

Fotó: Mérce

A csepeli városgazda tájékoztatása szerint a lakók kilakoltatásához azért folyamodtak, hogy a bérlő elhagyja a határozott időre szóló bérleti szerződés lejártát követően az ingatlant, ami mint írták nem történt meg, és állításuk szerint többször megkíséreltek egyeztetni vele e célból, ami nem vezetett eredményre, emiatt kényszerítik ki hatósági úton a lakás elhagyását. Jelezte továbbá, hogy mind az ingatlan, mind a pénzkövetelés „nemzeti vagyon”, így jogszabályi kötelezettségük felelősen gazdálkodni velük, és mint írja, „az elmúlt években számos lehetőséget biztosítottunk volt bérlőnknek rendezni a lakhatását, és a hátralékát – melyekkel nem élt.”

Az AVM jelezte:

„A jogi helyzetet értjük és megértjük, azonban azt gondoljuk, hogy a téli kilakoltatási moratórium előtt 12 nappal, egy világjárvány kellős közepén hajléktalanná tenni egy idős beteg hölgyet és fiát embertelen és igen kegyetlen megoldás, még ha Önöket olyan nemes cél is – mint a nemzeti vagyon védelme – vezérli.

A helyszínen van Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár független országgyűlési képviselője is, aki szintén próbált egyeztetni a kiérkező jegyzővel, és megakadályozni a kilakoltatást.