Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Erzsébetváros önkormányzata is leállítja a kilakoltatásokat

Ez a cikk több mint 4 éves.

Újbuda és Józsefváros után Erzsébetvárosban is leállítja az önkormányzat a kilakoltatásokat jövő héttől – jelentette be a DK. Mint azt az újonnan megválasztott ellenzéki polgármester, Niedermüller Péter pártja írja mai közleményében,

„A Demokratikus Koalíció és Erzsébetváros önkormányzatának testülete nem hagyja, hogy ma Magyarországon családokat szakítsanak szét és emberek kerüljenek méltatlan helyzetbe a fideszes vezetés miatt. Mi, európai magyarok a családok büntetése és a kizárólag gazdagoknak kedvező támogatások helyett a valódi segítségben hiszünk. Erzsébetváros új vezetése a garancia arra, hogy a kerület valamennyi lakója biztonságban élhet.”

Karácsony Gergely főpolgármester az önkormányzati választások után Budapesten elsőként jelentette be: felfüggesztik és felülvizsgálják a fővárosi kilakoltatásokat. Ez nem minden budapesti kilakoltatásra vonatkozik, hiszen az érintett lakásoknak csak egy része fővárosi tulajdonú, sok lakás kerületi, a legtöbb pedig magántulajdonban van.

A főpolgármester szerint

„Sokszor láttuk, hogy a Fidesz által vezetett önkormányzatok gyakran igazságtalanul és indokolatlanul, esetenként jogszerűtlenül tettek embereket utcára. Erre tekintettel intézkedtem az összes Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett kilakoltatási eljárás felfüggesztéséről és felülvizsgálatáról.”

Karácsony szerint a következő években az lesz a feladatuk, hogy az önkormányzatokkal közösen kialakítsanak egy olyan védőhálót „ami végre eleget tesz annak az erkölcsi alapvetésnek, hogy egy tisztességes városban nem hagyjuk egymást hajléktalanná válni”.

Érdemes visszaemlékezni: 2018-ban, a Családok Évében összesen 3212 ingatlankiürítésre került sor, az elmúlt három évben pedig körülbelül tízezer család kényszerült otthona elhagyására végrehajtási eljárás keretei között. Az önkormányzatoknak egyébként törvény által előírt kötelezettsége a hajléktalanná válás megelőzése, innen nézve tehát tényleg az lenne a minimum, hogy legalább az önkormányzati lakásokból ne tegyenek utcára embereket, ezzel akár családokat is szétszakítva.

Címlapkép: Mérce / Csepregi Dorka