Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újbudán is leállította a kilakoltatásokat az új városvezetés

Ez a cikk több mint 4 éves.

Dr. László Imre, Újbuda frissen megválasztott ellenzéki polgármestere írta ki Facebook-oldalára, hogy a kerületben életbe lépett a kilakoltatási tilalom.

Úgy fogalmazott:

„A Parlamentben nem is tudom, hány alkalommal kellett végigélnem ellenzéki társaim beszámolóját a kilakoltatás miatt, családtól elszakított és állami gondozásba vett gyermekekről. Gyermekekről, akik sírva kapaszkodtak szüleikbe és nem értették, miért kell elválniuk. A mai naptól kerületünkben ez már nem lehetséges!”

Nem László az egyetlen, aki megválasztása után az első intézkedések közt életbe léptette a kilakoltatási moratóriumot.

Pikó András is így tett Józsefvárosban, tegnap óta a kerületben senkit sem lehet utcára tenni. A polgármester azt is jelezte: nem engedik el a tartozásokat, de minden egyes esetet külön-külön ki fognak vizsgálni. Mint írta:

„A célunk az, hogy látva az előtörténeteket, ahol lehet a jelenlegi szociális rendeletek és szabályozások mentén illetve a tervezett új lakhatási támogatás-alapú szociális támogatási rendszer és az új, nem büntető jellegű hátralék-kezelési szabályok alapján megnézzük: lehet-e olyan megoldást találni, hogy a bérlő törleszteni lesz képes és a lakásban maradhat. November 15-től életbe lép az általános moratórium, ha addig időt nyerünk, utána lesz időnk a megoldásokon dolgozni. Ebben számítok az önkormányzat és a civil szervezetek szakértőinek segítségére. „

Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere pedig már október 18-án jelezte:

„Sokszor láttuk, hogy a Fidesz által vezetett önkormányzatok gyakran igazságtalanul és indokolatlanul, esetenként jogszerűtlenül tettek embereket utcára. Erre tekintettel intézkedtem az összes Fővárosi Önkormányzat által kezdeményezett kilakoltatási eljárás felfüggesztéséről és felülvizsgálatáról.”

Karácsony bejelentésével kapcsolatban fontos megjegyezni: nem minden budapesti kilakoltatásra vonatkozik, hiszen az érintett lakásoknak csak egy része fővárosi tulajdonú, sok lakás kerületi, a legtöbb pedig magántulajdonban van.

A fővárosban jelenleg 116 ezer lakás áll kiadatlanul, ebből 9 ezer önkormányzati tulajdonban van ami nagyjából a teljes fővárosi lakásállomány egy százaléka.