Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Több mint 3000 kilakoltatás volt a családok évében

Ez a cikk több mint 5 éves.

A tavalyi évben összesen 3212 ingatlankiürítésre került sor – írja a Magyar Bírósági Végrehajtói Kara adataira hivatkozva a 24.hu. Ez csak kevéssel marad el a 2017-es év rekordjától: akkor 3636 esetben történt kilakoltatás. Igaz, a tavalyi választási évben a kormány egy hónappal meghosszabbította a kilakoltatási moratóriumot, így a szokásos április helyett csak májusban kezdődhettek el a lakáskiürítések.

A végrehajtói kar statisztikái szerint a kilakoltatások így oszlottak meg:

  • lakóingatlan sikeres árverését követő birtokba adás miatt: 1928,
  • lakásügyben hozott határozat végrehajtása miatt: 743,
  • a Nemzeti Eszközkezelő kérelmére elrendelt eljárás során: 318,
  • önkényesen elfoglalt lakás kiürítése miatt: 204,
  • bírósági végrehajtáson kívüli értékesítést követően: 19.

Az elmúlt három év adatait összesítve az is kiderül, hogy körülbelül tízezer család kényszerült otthona elhagyására végrehajtási eljárás keretei között.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke, Schadl György a 24.hu-nak elmondta, nem minden végrehajtás történt lakóotthonok esetében, a 3212-es szám például az üzlethelyiségek kiürítését is magába foglalja.

Arról nincsenek pontos adataink, hány kilakoltatás érintett gyerekes családot, többek között azért, mert a budapesti kormányhivatal nem hozza nyilvánosságra ezeket az adatokat, a legtöbb kilakoltatás pedig épp a fővárosban történik. A kilakoltatott gyerekes családok esetében általános gyakorlat, hogy a gyámhivatal kiemeli a kiskorúakat a családból, holott Magyarországon ma is törvény tiltja, hogy anyagi okok miatt szakítsanak egy gyerekeket a szüleiktől.

A Város Mindenkié csoport 2018 eleje óta kampányol azért, hogy az országgyűlés törvényben tiltsa a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását, de hiába a tízezernyi aláírás, az utcai akciók és az ellenzéki képviselők többszöri előterjesztése, a kormánytöbbség mindezidáig lesöpörte az ügyet a napirendről.

Az AVM és az utcajogász által kidolgozott jogszabálytervezet

  1.  előírná, hogy a települési önkormányzatoknak kötelezettsége megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak;
  2. az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében megtiltaná a lakáskiürítés bírósági elrendelését abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Jelenleg újra kilakoltatási moratórium van érvényben, idén ez szintén április utolsó napján jár le.

Címlapkép: Mérce / Csepregi Dorka