Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újra kilakoltatások elleni törvényjavaslattal fordul a kormányhoz az AVM

Ez a cikk több mint 5 éves.

A Város Mindenkié (AVM) csoport 2018-ban indította el Stopkilakoltatás! kampányát, melynek célja, hogy a kilakoltatással fenyegetett gyermekes családok megfelelő segítséget és védelmet kapjanak, és ne kerüljenek az utcára kilakoltatás miatt.

A szervezet már többször megpróbálta az Országgyűlés elé vinni törvénymódosító javaslatát: 2018 februárjában a Fidesz először elhalasztotta az erről szóló vitát, pár nappal ésőbb leszavazta azt, majd az egy hónappal később az ellenzék által  összehívott rendkívüli ülésen annyira kevés kormánypárti képviselő jelent meg, hogy nem született határozat a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatását tiltó törvényjavaslatról.

A választások utánra halasztott moratórium véget ért, a kilakoltatások pedig újrakezdődtek: 2405 kilakoltatásra került sor 2018-ban.

Annak ellenére, hogy a gyermekvédelmi törvény 7. paragrafusa egyértelműen kimondja, hogy egyetlen gyermeket sem szabad kizárólag anyagi okokból, tehát a család szegénysége vagy hajléktalansága miatt elválasztani a szüleitől, ez rendszeresen megtörténik, amikor egy gyereket azért vesznek állami gondozásba, mert a családjának nincs hol laknia – gyakran azért, mert kilakoltatták őket.

Az alapvető jogok biztosa is felhívta a figyelmet arra a jogsértő gyakorlatra, hogy minden harmadik gyereket anyagi okok miatt emelnek ki a családjából, életre szóló traumát okozva ezzel a gyermekeknek és a szülőknek is – figyelmeztet az AVM.

A szervezet azonban nem adja fel: újra a kormányhoz fordul törvénymódosító javaslatával, melynek elfogadása méltó megkoronázása lenne a Családok Évének,

és azoknak a családoknak nyújtana érdemi segítséget, amelyek sokszor a leginkább kiszolgáltatott helyzetben kénytelenek nevelni gyermekeiket. 

Az AVM és az Utcajogász Egyesület közösen megfogalmazott törvénymódosító javaslatát továbbították Kásler Miklós emberi erőforrások miniszterének, Novák Katalin család-és ifjúságügyért felelős államtitkárnak és Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkárnak.

A módosított törvény

  1. előírná, hogy a települési önkormányzatoknak kötelezettsége megfelelő együttes elhelyezést biztosítani a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett helyi kötődésű gyermekes családoknak;
  2. az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében megtiltaná a lakáskiürítés bírósági elrendelését abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Az AVM kezdeményezéséhez eddig tízezer ember és tíz civil szervezet csatlakozott.

Címlapkép: A Város Mindenkié csoport tüntetése a hajléktalanság kriminalizációja ellen (2012). Fotó: Csoszó Gabriella