Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Rendkívüli ülést kezdeményeznek az ellenzéki pártok a kilakoltatások ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Város Mindenkié és az Utcajogász Egyesület által kidolgozott, négy ellenzéki párt által támogatott törvényjavaslat ügyét már egy ideje figyelemmel kísérjük. A javaslat lényege, hogy a települési önkormányzatok biztosítsanak megfelelő elhelyezést a kilakoltatás által fenyegetett vagy lakhatásukat elvesztett gyermekes családoknak, továbbá az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyek esetében már a lakáskiürítés bírósági elrendelésére se legyen lehetőség abban az esetben, ha az gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Az állam kiemelkedően fontos feladata, hogy megelőzze a hajléktalanságot, ennek érdekében pedig senki, de főleg gyermekes családok kilakoltatását ne engedélyezze.

Az önkormányzati törvény értelmében a helyi önkormányzatok feladata is, hogy a hajléktalanság megelőzését biztosítsák, a gyermekvédelmi törvény pedig 20 éve kimondja, hogy gyerekeket kizárólag anyagi okok miatt nem szabad a családjától elszakítani. Ennek ellenére ez rendszeresen megtörténik ma Magyarországon.

Mivel a Fidesz már több alkalommal is megakadályozta, hogy a Parlament dönthessen a törvényjavaslat gyorsított eljárásban való tárgyalásáról,

a pártok kezdeményezték az Országgyűlés rendkívüli ülésének összehívását március 21-ére.

A gyorsított eljárásra azért van szükség, mert így még a téli kilakoltatási moratórium lejárta előtt életbe léphetne az új törvény, így nem kezdenék meg tavasszal az elhelyezés nélküli kilakoltatásokat és a családok szétszakítását.

Nagyon fontos lenne, hogy a Fidesz hajlandó legyen tárgyalni, főleg mivel a jelenlegi hozzáállásukkal éppen Orbán Viktor szavait cáfolják, ugyanis a miniszterelnök szerint Magyarország nem a kilakoltatottak országa, emellett azt is szereti hangoztatni, hogy 2018 a családok éve.

Itt a remek alkalom, hogy bebizonyítsa, komolyan is gondolja, amit mond!