Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

4 ellenzéki párt is kiállt a gyermekes családok kilakoltatása ellen

Ez a cikk több mint 6 éves.

A Város Mindenkié (AVM) csoport azért indított kampányt, hogy soha többé ne lehessen Magyarországon gyermekes családokat kilakoltatni. Magyarország tagja annak az ENSZ egyezménynek, amely kötelezi az államot a megfelelő életszínvonalhoz való jog biztosítására. Az állampolgároknak joguk van a szociális biztonsághoz, az önkormányzati törvény szerint a helyi önkormányzatok kötelező feladata a hajléktalanság megelőzése, a gyermekvédelmi törvény pedig megtiltja, hogy a gyerekeket kizárólag anyagi okok miatt szakítsák el a szüleiktől. Ennek ellenére mindez megtörténik,

semmi sem garantálja, hogy elhelyezés hiányában legalább a gyermekes családokat ne lehessen kilakoltatni és ezzel szétszakítani.

Az állam nem tesz eleget a kötelezettségének, hogy megelőzze a hajléktalanná válást – ezen belül is különösen a gyermekes családok hajláktalanná válását -, a hatóságok pedig módszeresen megsértik a gyermekvédelmi törvényt.

Az AVM ma a szomorú történetéről már ismert Bihari utca 8/C előtt tartott sjatótájékoztatót az Együtt, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd közreműködésével. Ez az a 4 párt, akik elköteleződésüket fejezték ki amellett, hogy megállítják az önkormányzati bérlakásokból való elhelyezés nélküli kilakoltatásokat. Közösen álltak elő azzal a törménymódosítási javaslattal, amit holnap reggel az Országgyűlés elé terjesztenek, hogy az egész országban véget vessenek a gyermekes családok kilakoltatásának. Előírják, hogy a települési önkormányzatoknak legyen kötelező elhelyezést biztosítani a kilakoltatással fenyegetett, vagy lakhathatásukat elvesztett helyi családoknak, illetve az önkormányzati bérlakások és a lakáshiteles ügyekben már a kilakoltatás bírósági elrendelését is megtiltanák abban az esetben, ha az a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatásához vezetne.

Megszólalt Baranyi Nikolett, aki 16 éve a Bihari utca 8/C lakója, 4 gyermek édesanyja, nincs se közmű,- se lakbértartozása, ennek ellenére januárban 2 napos határidővel akarta őket kilakoltatni a kőbányai önkormányzat. Szerinte nem mindenkinek adatik meg, hogy albérletet fizessen, vagy saját lakást vegyen, ettől viszont még nem kellene sem az önkormányzatnak, sem a gyámhatóságnak fenyegetőznie, amivel borzasztó lelki traumát okoznak a családoknak.

Juhász Péter, az Együtt elnöke elmondta, a törvénymódosítási javaslaton túl vállalják, hogy 2018-ban az országgyűlésben a most ismertetett lakáspolitikát fogják képviselni.

Nagyon fontos üzenetnek tartja, hogy a pártoknak együtt kell működnie azokkal a civil szervezetekkel, akik pártpolitikától függetlenül támogatnak egyes ügyeket.

Demeter Márta, az LMP képviselője szertint tragédia, aminek szemtanúi lehetünk a Bihari utca kapcsán. A lakóközösségben sok a gyermekes, beteg és nehéz anyagi körülmények között élő ember, akiket a kőbányai önkormányzat a kormányzat segítségével jogtalanul rakna utcára. Az LMP a továbbiakban is minden jogi segítséget megad ezeknek az embereknek, támogatja az AVM hatpontos lakhatási minimumát és a törvénymódosítást. Elvárják a parlamentben is, hogy a kormánypárti képviselők támogassák a törvénymódosítást,

amennyiben ezt nem teszik meg, teljes érzéketlenségről tesznek tanúbizonyságot, ebben az esetben viszont kijelenthető, a kormány nem családbarát, hanem kifejezetten ellenségnek tekinti a nehéz anyagi körülmények között élő családokat.

Úgy gondolják, radikális változtatásokra van szükség a lakhatási válság kezelésére: a lakhatási támogatások visszaállítására, érdemi béremelésekre, szociális bérlakásprogramra, bérlakásépítésre és annak áfájának csökkentésére van szükség.

Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint Orbán Viktor kegyetlen országot épít, ahol az egyik oldalnak egyre több helikoptere, medencéje, kaszinója van, a másik oldalon pedig sokmillió ember van, akiről elfeledkeznek csakis azért, mert nem tartoznak „Orbán Viktor haveri köréhez”. Olyan országot szeretnének építeni, ahol ha valakinek kevesebb jutott, rossz körülmények közé született, vagy elvesztette a munkáját, nem hagyják, hogy nincstelenné váljon, utcára kerüljön. Elmondta, Karácsony Gergely Zuglóban már bevezetett olyan támogatási rendszert, ami a nehéz sorsú családokon segít, és ez mintául szolgálhat a következő kormánynak. Ők is támogatják a szociális bérlakásprogram elindítását és a 2015-ben eltörölt lakásfenntartási támogatás visszavezetését.

Dukán András, a Momentum képviselője végezetül elmondta, az, hogy a 21. században családok kerülhetnek utcára, a kormány szegénységi bizonyítványa. A Momentum szívesen együttműködik ügyek mentén, ahogy az most is történt. Lakhatási programjukból külön kiemelte, hogy szociális lakásügynökségeket hoznának létre, amik azt garantálnák, hogy az önkormányzati vagy állami tulajdonú lakások nem haveri, hanem valóban rászorultság alapján kerülnének kiosztásra.

A teljes sajtótájékozatót itt lehet megtekinteni: